”Har så pass bra lag att vi ska kunna ta oss vidare från gruppen”

Claes Eriksson

På söndag inleder P19-landslaget EM-slutspelet i Georgien mot Tjeckien. Efter ett starkt kval gör Sverige sitt allra första U19-EM. Väl i mästerskapet är siktet inställt. Debutanterna Sverige vill ta sig vidare från gruppen.

– Vi kan säga att det är ett uttalat mål att ta oss vidare från gruppen. Det tycker alla i truppen att vi ska klara av, säger förbundskapten Claes Eriksson.

För första gången någonsin har Sverige kvalificerat sig till ett U19-EM. På senare år har de svenska ungdomslandslagen på herrsidan skördat stora framgångar. 2015 blev det EM-guld för U21-landslaget. 2013 knep U17-landslaget ett VM brons efter ett lyckat EM. Dessutom börjar Sverige delta i fler och fler mästerskap som exempelvis U17-EM i fjol och andra raka U21-EM så sent som i juni i år. Nu är det dags för ett nytt kapitel i den svenska ungdomsfotbollen.

Inför den sista och avgörande kvalmatchen var förutsättningarna tydliga. Sverige var piskade att vinna sin match mot Italien samtidigt som Belgien tappade poäng mot Irland.

– Det fanns ingenting annat än att försöka vinna mot Italien. Den matchen var speciell då vi hade lite tur i resultatet i andra omgången efter att Italien lyckades kvittera sent mot Belgien. Istället för att Belgien hade initiativet öppnades en bra chans för oss, säger Claes Eriksson.

En chans som Sverige utnyttjade på bästa möjliga vis. Med 20 minuter kvar av matchen var det fortfarande mållöst. Då fick inhopparen Viktor Gyökeres en djupledsboll som anfallaren drämde in i bortre hörnet. 1-0 i 69:e minuten, ett resultat som stod sig matchen ut. Samtidigt föll Belgien mot Irland. EM-avancemanget var ett faktum.

– Det var jubel när slutsignalen gick. Italien stressade oss och gjorde det lite halvjobbigt för oss, men vi har lite flyt i sista minuterna. Vi gjorde en bra insats och när Viktor (Gyökeres) gör målet, ja…det var en härlig känsla. Annars tycker jag att vi var det bästa laget i gruppen och vann rättvist. Det var inte så mycket att orda om egentligen, säger Eriksson.

På de sex kvalmatcherna samlade Sverige på sig fem vinster. Enda plumpen kom i elitrundans första match mot Belgien. Framåt gjorde Sverige stabila 13 mål och höll nollan i fyra av de sex matcherna.

– Styrkan i detta lag är kollektivet. Det är ett hårt arbetande lag som är duktiga på att försvara och anfalla. Laget är inte bara bra på att försvara sig, de är rätt duktiga på att göra en del mål med. Men det är framförallt sammanhållningen i laget som är styrkan. Det är många som bidrar. Nu var det Viktor (Gyökeres) som kom in efter återbud och får avgöra allt i sista kvalmatchen. I denna ålder går det mycket upp och ner i form och utveckling. Laget fungerade väldigt bra i det stora hela.

Hur viktigt är det för svensk fotboll att Sverige är med i ett U19-EM?
– Det är viktigt att ta sig till mästerskap då och då. Spelarna får nyttig mästerskapsrutin som man sen kan använda i förhoppningsvis U21- och A-landslaget. Sen får spelarna framförallt självförtroende. Att man kan slå stora och bra nationer. Vi är redan framme i kvartsfinal, vi är bland de åtta bästa lagen i Europa. Det ger självförtroende som är viktigt för framtiden. Sen hoppas vi så klart att spelarna får möjlighet att spela fler mästerskap längre fram i sina karriärer.

Precis som alla spelare i truppen förutom tre gör även Claes Eriksson sitt första mästerskap. Som debutanter i sammanhanget hoppas förbundskaptenen på ytterligare avancemang.

– Vi har så pass bra lag att vi ska kunna ta oss vidare från gruppen, annars känns det surt. Vi kan säga att det är ett uttalat mål att ta oss vidare från gruppen. Det tycker alla i truppen att vi ska klara av.

Svenskfotboll.se kommer tillsammans med Tipselit.se följa mästerskapet via reportern Johan Velagic som är på plats i Georgien. Johan kommer presentera Sveriges trupp och motstånd inför mästerskapet och fokusera på matcher, händelser och intervjuer när det rullat igång.

Håll koll på mästerskapet på svenskfotboll.se!

Upplagt av: Johan Velagic