”Kommer inte vika ned oss en meter”

Dusan Jajic
Jajic under en landskamp 2016.

Dusan Jajic är den enda spelaren i Sveriges trupp som spelade varenda minut i kvalet. På vänsterarmen bar han även kaptensbindeln.

– Första 30 sekunderna, första minuten av matcherna gillar jag att gå in hårt i en närkamp. Att visa både mina lagkamrater och motståndarna att detta är vår match. Det kommer att smälla, säger Dusan Jajic.

För första gången någonsin har Sverige lyckats kvala sig in till ett U19-EM. En som varit med på hela resan och spelat samtliga 540 minuter under kvalet är Dusan Jajic.

– Det är jättekul att spela så mycket och visa vad man går för. Du växer som spelare och vågar mer. Du vågar slå den där svåra passningen, du går in i varje duell. Självförtroendet växer om du har tränarens förtroende, säger Dusan Jajic.

Förbundskapten Claes Erikssons förtroende är något han verkligen har. Den centrala mittfältaren spelade bara inte varje minut under de sex kvalmatcherna. Dusan Jajic fick även äran att bära kaptensbindeln hela vägen.

– Jag är jätte, jätte, jättestolt över det. Att vara lagkapten för svenska landslaget…det är en stor grej som man inte glömmer bort. Jag är väldigt stolt över det och ska göra mitt bästa för att landslaget ska gå så långt som möjligt, säger Jajic

Om Bajenspelaren är lagkapten även under EM-slutspelet är däremot inte klart i dagsläget.

– Ibland är man kapten, ibland är man det inte. Om någon annan blir kapten under EM är det inget jag kommer att gå runt och tänka på. Jag kommer oavsett vad att skrika och pusha på spelarna ute på plan. Jag tar det som det kommer.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag gillar att först och främst visa med hela kroppen och spelstilen. Gå in och vinna dueller, slå passningar. Jag skriker och pushar mycket också. Första 30 sekunderna, första minuten av matcherna gillar jag att gå in hårt i en närkamp. Det kanske blir frispark, men det är viktigt att jag gör det ändå. Att visa både mina lagkamrater och motståndarna att detta är vår match. Det kommer att smälla. Sen gäller det även att förmedla ut det Classe (Claes Eriksson) vill få ut till spelarna.

Ledarstilen gick hem för i juli spelar Sverige U19-EM efter ett starkt genomfört kval. Fem segrar blev det på sex försök. Avancemanget säkrades i sista matchen. Sverige var tvugna att slå Italien samtidigt som Belgien tappade poäng mot Irland.

– Det var den sjukaste fotbollsgrejen jag har varit med om. Vi kom överens i truppen att vi inte skulle veta någonting från Belgienmatchen som spelades samtidigt. Det är inte bra att springa runt och tänka på hur det gick i den andra matchen. Sen gjorde Viktor (Gyökeres) mål och det var ingen som firade som vi brukar göra. Varken på planen och på bänken. Jag tänkte att Belgien måste leda sin match. Sen kom (Mattias) Svanberg fram till mig och viskade att Belgien låg under i halvtid. Jag har ingen aning om hur han fick reda på det. Sen när slutsignalen gick var det bara glädje. Det var läskigt. Det var helt fantastiskt, något jag inte har varit med om det innan. Att få fira med alla grabbarna. Det var fint. Vi var uträknade efter första förlusten i Elitrundan mot Belgien, men vi lyckades. Vi är starka och kan ta oss långt i slutspelet.

Landslaget jublar efter avancemang.
Landslaget jublade efter avancemanget till EM. Foto: SvFF

Kapten Jajic gör det tydligt att Sverige inte är med som en debutant som är där för att se och lära.

– Jag har stora, stora, förhoppningar. Vi kan gå långt. Jag ska inte jinxa allt och säga att vi kan gå hela vägen, men vi vet vad vi kan göra med landslaget. Det känns fantastiskt att vi ska spela EM. Det är något jag har drömt om sen jag var liten.

Vilka är lagets största styrkor?
– Vi har en väldigt bra offensiv och sen släpper vi typ inte in några mål. Alla jobbar för varandra. Vi har en bra moral. Alla tar den där extra metern, om någon går bort sig är man där och hjälper till. Det är den största styrkan vi har i laget.

Söndag 2 juli inleder Sverige hela mästerskapet nere i Georgien. Avsparkstiden är satt till 15.30 lokal tid på Mikheil Meshki Stadium 2 i västra Tbilisi. En premiär som 19-årige Dusan Jajic har sett fram emot länge.

– Jag gillar att vi har Tjeckien i första matchen så vi kan visa Georgien och Portugal att vi inte är ett dåligt lag. Vi ska vara där och sätta kommandot direkt. Vi kommer att kämpa, det är en sak som är säker. Vi kommer inte att vika ned oss en enda meter.

Sveriges matcher sänds i SBS Discoverys kanaler. De två första matcherna går i Eurosport 2 och den avslutande matchen mot Portugal sänds i Kanal 5.

Upplagt av: Johan Velagic