Bergqvist en av tre 99:or i EM-laget

Teddy Bergqvist spelade U17-EM förra året och är nu med i U19-EM.

Teddy Bergqvist är en av tre underåriga i truppen. Tillsammans med Anel Ahmedhodzic och Joseph Colley har han redan hunnit med ett U17-EM. Nu gör trion sitt andra mästerskap. U19-EM i Georgien.
– Det är hur kul som helst. Det är stort med allt runtomkring och själva matcherna. Det är en hög nivå här och en ära att bära landslagströjan, det är häftigt, säger Teddy Bergqvist.

I går söndag inledde Sverige U19-EM i Georgien med en snöplig 1-2-förlust mot Tjeckien. Sverige hade en dipp under matchen där laget släppte in två mål. Svenskarna gav sig dock inte och reducerade till 1-2. Med bara minuter kvar av matchen kom läget. På ett inlägg blev inhopparen Teddy Bergqvist helt fri precis framför mål.

– Jag tänkte bara styra tillbaka den där målvakten kommer från. Jag borde så klart bara ha lagt in den. Jag var mycket närmare målet och hade ett bättre läge än vad jag trodde. I efterhand är det lätt att säga att jag skulle nicka in den, säger Teddy Bergqvist

Malmöanfallaren Bergqvist är yngst i truppen tillsammans med Anel Ahmedhodzic och Joseph Colley. Trion är födda 1999 medan resten av 18-mannatruppen är födda 1998. I fjol var Bergqvist, Ahmedhodzic och Colley alla med och spelade U17-EM i Azerbajdzjan där det blev en kvartsfinalplats. I år gör 99:orna sitt andra EM-slutspel på två år.

– Det är hur kul som helst. Det är stort med allt runtomkring och själva matcherna. Det är en hög nivå här och en ära att bära landslagströjan, det är häftigt, säger Bergqvist.

Häftigt på vilket sätt?
– Det är inte så ofta man får dra på sig den tröjan. Oftast är det Malmötröjan, det är något helt annat att ta på sig landslagströjan. Då är hela Sverige samlat och man spelar för en hel nation, ett land istället för en klubb. Även om det är häftigt att spela för en klubb är det speciellt med landslaget. Det är svårt att beskriva.

Förutom äran att representera sitt land berättar 18-åringen även om hur viktigt det är att samla på sig mästerskapsrutin. Att som tonåring redan ha två mästerskap i bagaget.
– Det lär gynna mig när jag blir äldre att jag har dessa mästerskap redan. Samtidigt gäller det att inte tänka för långt fram. Man måste vara här och nu och ta mästerskap för mästerskap.

Efter två sena återbud på Mattias Svanberg och Svante Ingelsson blev Bergqvist och Ahmedhodzic de två sista spelarna in i truppen. Duon var inte med i kvalet till U19-EM och har klarat av steget från P99-landslaget till P98-landslaget.
– Det känns inte som en så stor skillnad, jag har kommit in i gruppen hur bra som helst. Alla i laget är sköna, det har inte alls varit svårt att komma in.

De tre 99:orna i truppen

Joseph Colley, Chelsea FC
Vanligtvis mittback, men kan spela vart som helst i backlinjen. Spelade hela matchen i EM-premiären mot Tjeckien, som högerback. Lagkapten under U17-EM i fjol där han spelade samtliga minuter under de fyra matcherna.

Anel Ahmedhodzic, Nottingham Forest
Huvudsakligen mittback, men kan precis som Colley spela överallt i backlinjen. Hoppade in i EM-premiären de två sista minuterna, som anfallare då Sverige jagade kvittering. Spelade samtliga minuter under de tre avslutande matcherna i U17-EM.

Teddy Bergqvist, Malmö FF
Anfallare som har ett fint målfacit i landslaget. Fick dryga tio minuter i EM-premiären då han blev inbytt i 79:e minuten. Spelade samtliga minuter i U17-EM i fjol. Noterades för ett mål och ett gult kort.

Upplagt av: Johan Velagic