Gyökeres fortsätter skriva historia

Han sköt Sverige till landets första U19-EM någonsin. Väl i EM-debuten höll han sig framme igen. Viktor Gyökeres gjorde reduceringen i 1-2-förlust mot Tjeckien. Sveriges första mål i ett U19-EM.

– Det var skönt att få in den, men det hade varit skönt att få smälla in en till boll, säger en besviken Viktor Gyökeres.

GyökeresSverige inledde U19-EM med en snöplig uddamålsförlust. Tjeckien blev för svåra och vann matchen med 2-1.

– De är duktiga, men vi hade dem första 20 minuterna. Sen får de in det där skitmålet och vi får inte till något riktigt spel i andra delen av första halvlek. Vi kommer in i det allt mer i andra halvlek, men vi får tyvärr bara in ett mål, säger Viktor Gyökeres.

Som sagt inledde Sverige matchen på ett positivt sätt och tog tag i taktpinnen. Sen kom svackan som kostade två baklängesmål. Tjeckiens anfallare Daniel Turyna tryckte in två bollar, ett i varje halvlek. 2-0 och en uppförsbacke som hette duga. Med kvarten kvar tändes dock hoppet igen.

– Jag ser att (Dusan) Jajic går i djupet och får bollen. Jag ser att han kommer försöka att få in den rakt mot målet. Jag försöker komma först där och det gör jag. Det var skönt att få in den, men det hade varit skönt att få smälla in en till boll, säger Gyökeres.

BP-spelarens mål i det öppna målet från nära håll var Sverige första mål i ett U19-EM någonsin. Målet gav även laget välbehövlig energi i den extrema hettan i Georgien. Trots flera jättelägen och en boll i stolpen gick det inte vägen för Sverige denna afton.

– Vi borde få med oss minst ett mål till. Det kändes som att bollen inte vile in. Vi kanske borde haft en straff också. Vi fick inte med oss så mycket i dag tyvärr.

Sveriges spelare ropade straff vid två tillfällen i matchen. En gång då inhopparen Isac Lidberg blev upphakad precis i skottläget. Det andra var ett inlägg där bollen tog på en tjeckisk hand.

– Vi pratade med några domare igår om vad det är som gäller med nya regler och så. De verkade inte gälla i dag och det är tråkigt. Bollen tog på handen och då sa domaren att det var en tjeck som sköt bollen på en tjeck och det skulle då vara bortförklaringen, men det låter jättekonstigt. Men, men, det är ingenting vi kan göra åt, vi får bara blicka framåt nu.

Precis som i Elite Round åkte Sverige på en 1-2-förlust i första matchen och satte sig själva i ett prekärt läge. Då klarade laget upp det genom två raka segrar vilket gav en förstaplats och en biljett till Georgien. Nu behöver Sverige "bara" sluta bland de två bästa i gruppen för ett avancemang. Bra odds för detta gäng helt enkelt.

– Man kanske tänker på det lite så, men det är fortfarande jobbigt att vi måste, måste, vinna två matcher nu. Det hade varit bra med ett kryss i alla fall även om man alltid vill vinna så klart.

Förlusten till trots är nu Sveriges debut i U19-EM avklarad. För de allra flesta spelarna var det den första mästerskapsmatchen i karriären. Att få dra på sig den blågula landslagsdressen och representera sitt land i ett EM är en erfarenhet Gyökeres tar med sig.

– Det var jättekul, jag ser fram emot de kommande matcherna också. Hoppas att vi gör det bättre nästa match och vinner.

Nästa match spelas onsdag 5 juli mot värdnationen Georgien på Mikheil Meshki Stadium. Avspark 17.30 (15.30 svensk tid).

Upplagt av: Johan Velagic