Gyökeres om historiska målet

Gyökeres
Gyökeres med koll på bollen.

Efter en skada kallades Viktor Gyökeres in i truppen till Elitrundan. Tre matcher senare hade han skjutit Sverige till ett historiskt första slutspel i U19-EM.

– Det scenariot hade jag inte riktigt. Inför kvalet tänkte jag bara att jag skulle göra mitt bästa, som vanligt. Det var inget man tänkte på då. Jag ville bara spela så mycket som möjligt, säger Viktor Gyökeres.

Viktor Gyökeres har haft en lysande säsong så här långt. Den kraftfulle forwarden har spelat till sig en plats i BP:s startelva och ligger för närvarande på en fin tredjeplats i skytteligan. Sju fullträffar har det blivit för 19-åringen under våren. Något som många skulle betrakta som en lyckad vårsäsong, men inte Gyökeres.

– Min säsong har varit ganska bra. Kanske inte jättebra, men jag är ändå nöjd. Jag har tagit mer plats i laget. Jag tar fler bra beslut under matcherna nu än innan, säger Viktor Gyökeres.

Desto mer nöjd är ynglingen med lagets start på säsongen.

– Hittills har det gått väldigt bra. Vi ligger där vi vill ligga och har fem poäng ner till tvåan. I det stora hela är det en bra första halva av säsongen. Vi kanske inte hade tänkt att det skulle gå så bra som det har gjort eftersom vi ändå är nykomlingar. Det är kul att vi toppar serien, säger Gyökeres.

Efter några tunga säsonger där BP tog hissen från allsvenskan ner till division 1 på två säsonger är klubben på rätt köl igen. Gyökeres siktar nu på att göra den omvända och klättra i seriesystemet två säsonger i följd.

– Jag har inga specifika mål för mig själv. Helst av allt vill jag vinna superettan och gå upp till allsvenskan, men för egen del har jag inga specifika mål. Det är mer att ta det match för match.

Att ta det match för match verkar vara ett framgångsrikt recept för honom. Inte bara i klubblaget. Även i landslaget har Gyökeres ett fint målfacit och stod för två mål i kvalet varav det ena skulle få en historisk betydelse.

Inför sista kvalmatchen mot Italien var det endast seger som gällde. Samtidigt som Sverige var tvunget till att vinna var laget beroende av att Belgien skulle tappa poäng mot Irland. Som så många gånger tidigare i kvalet inledde Gyökeres på bänken. Efter en timmes spel fick han hoppa in. Endast åtta minuter senare hade han gett Sverige ledningen i den avgörande matchen mot Italien.

Viktor Gyökeres– Jag vet inte vad som hände. Jag vill ha bollen av (Adel) Ziarat. Jag går på en omställning och han passar bollen i djupet. Jag hinner först på bollen och går emot en back. Jag viker in och skjuter i bortre. Jag tänkte inte så mycket utan gjorde det bara.

Hade du koll på resultatet i andra matchen mellan Belgien och Irland?
– Jag hade inte koll på det då, men innan visste jag om att Irland ledde med 1-0 mot Belgien i halvtid. De ropade ut det i mikrofonerna på arenan. Det blev mer spänning i vår match då. Deras match var inte helt klar när vår var slut. Efter matchen kollade vi livescore och väntade några minuter till den var helt färdig. Vi var i EM.

Sverige var i EM, ja. För första gången någonsin tog sig Sverige till ett U19-EM. Det avgörande målet prickades in av Viktor Gyökeres som inte ens var med i originaltruppen. En skada på Jesper Karlsson öppnade upp för Gyökeres som kallades in i truppen.

Hade du det scenariot i ditt huvud när du blev inkallad, att du skulle skjuta Sverige till EM?
– Nej, det scenariot hade jag inte riktigt. Inför kvalet tänkte jag bara att jag skulle göra mitt bästa, som vanligt. Det var inget man tänkte på då. Jag ville bara spela så mycket som möjligt.

Att göra viktiga mål, avgöra och ta sitt lag vidare är något av ett signum för Gyökeres. Bara två veckor innan målet mot Italien hade han sänkt Elfsborg och fört sitt BP till semifinal i Svenska Cupen.

– Det har hänt några gånger, men det är andra som har gjort det också. Men visst är det kul att få avgöra.

Det är en formtoppad tonåring som kommer till EM i Georgien. Ett mästerskap han hoppas kunna göra nya avtryck i. Känslan inför mästerskapet är god.

– Att vi kommer så långt som möjligt, sen kan allt hända. Det är svårt att säga innan. Vi har större chanser än vanligt, nu är det två lag som går vidare. Sen måste vi så klart fortfarande vinna matcherna för att gå vidare. Det är svåra matcher, men gör vi vårt yttersta kommer det att gå bra.

Alla matcherna från P19-EM sänds! De två första i Eurosport 2 och mot Portugal i Kanal 5 #viärsverige #p19_98

Ett inlägg delat av Sweden's National Youth Teams (@sweyouth)

Upplagt av: Johan Velagic