Inför Sverige - Georgien

I dag gör P19-landslaget sin andra match i U19-EM. Efter den inledande förlusten mot Tjeckien väntar nu värdnationen Georgien kl. 15.30 svensk tid. Vi pratade med förbundskapten Claes Eriksson och analytiker Olle Göransson inför matchen.

Två dagar har nu passerat sedan den inledande matchen mot Tjeckien. Förbundskapten Claes Eriksson och hans mannar har gått vidare och förberett sig så mycket det går för dagens match mot Georgien.

– Vi har först och främst analyserat matchen mot Tjeckien. Vi har två analytiker här som jobbar stenhårt med att plocka fram bilder och statistik som vi går igenom. Slutsatsen är att vi har en lång period där vi har det jobbigt, men att vi även har bra perioder. Vi avslutade matchen med en väldigt bra slutforcering, säger Claes Eriksson.

På grund av förlusten är Sverige nästan tvingade till att vinna mot Georgien. Ett läge landslaget är vana vid efter sitt EM-kval. Eriksson är hoppfull inför matchen.

– Tankarna är positiva. Vi måste helt enkelt upp och prestera på liknande sätt. Vi gjorde en relativt bra match mot Tjeckien, men fick inte till det riktigt i målskyttet. Vi har gott mod i truppen och killarna är uppåt och positiva. Det kommer att vara väldigt varmt igen, men det kommer vara exakt lika varmt för Georgien även om de kanske är lite mer vana vid det. Senast mot Tjeckien gick det åt 90 liter vatten, säger Eriksson.

Olle Göransson heter en av P19-landslagets analytiker. Han har scoutat Georgien och ger här sin bild av laget.

– Det är ett lag som vill spela fotboll. De har gärna längre anfallsspel och börjar nerifrån backlinjen. De vågar rulla runt innan de kommer till den avgörande passningen. De har ett par spelare som är riktigt bra och sticker ut offensivt. Georgien är ju värdnation och har inte kvalat in till EM, men de har fått ihop det på ett bra sätt i slutet. De har blivit klart bättre nu i slutet, säger Olle Göransson.

Matchen mot Georgien startar 15.30 och sänds i Eurosport 2, DPlay och Eurosport Player. Startelvan presenteras 75 minuter före avspark, 14.15.

Tre spelare att hålla ett extra öga på i Georgien…
Tröjnummer, Namn, Position, Född, Klubb – Citat från Olle Göransson

#6 Giorgi Kutsia – Central mittfältare, 1999, Dinamo Tbilisi
"Spelar som defensiv mittfältare, en balansspelare. Georgien bygger ganska mycket av deras anfallsspel på honom, men han är framförallt bra i försvarsspelet. Han ligger precis framför backlinjen och då är det svårt att slå in bollen bakom backlinjen. Han är väldigt bra i positionsspelet."

#20 Giorgi Arabidze – Ytter/Offensivmittfältare, 1998, Shaktar Donetsk
"Spelade högerytter första 60 minuterna mot Portugal för att sen spela sista halvtimmen i en nummer 10-roll. Vänsterfotad som gärna vill ta bollen inåt i planen och är Georgiens enda utlandsproffs. Spelar normalt sett i Georgiens A-landslag. Georgien bygger väldigt mycket av sitt spel kring honom och är en av lagets viktigaste spelare."

#7 Giorgi Kokhreidze – Anfallare, 1998, FC Saburtalo
"Spelar toppforward och är en liten, teknisk spelare. Väldigt stark i att utmana och komma till bra avslut. Fantastisk högerfot. Han blev skadad i deras match mot Portugal och klev ut efter 35 minuter, det är osäkert om han kommer till spel mot oss. Spelar han är det ett stort utropstecken för Georgien."

FAKTA GEORGIEN
Antal U19-EM: 2 (2017 inräknat)
Bästa resultat: Gruppspel (2013)
Deltog senast: 2013
UEFA-ranking U19: 18

FAKTA SVERIGE
Antal U19-EM: Debutant
Bästa resultat:
Deltog senast:
UEFA-ranking U19: 20

Upplagt av: Johan Velagic