Inför Sverige-Tjeckien

Foto: Johan Velagic.

I dag spelar P19-landslaget EM-premiär – En historisk sådan. Sverige är med i U19-EM som debutanter. Matchen mot Tjeckien blir därmed Blågults första någonsin i sammanhanget.

Det svenska P19-landslaget börjar göra sig hemmastadda i den georgiska huvudstaden Tbilisi och dess värme. Förbundskapten Claes Eriksson är mer än nöjd med de inledande dagarna i Georgien.

– Det har varit bra dagar. Vi har kommit ihop med laget på ett fantastiskt bra sätt. Vi har fått anpassat oss lite till klimatet och värmen här. Vi har slipat några smådetaljer som vi behövde gnugga på efter lägret som vi hade på Bosön innan. Det har varit jättebra, säger Claes Eriksson.

I morgon söndag inleds U19-EM 2017. Sverige har fått äran att sparka igång mästerskapet och spela öppningsmatchen. Dagens match är av historiska slag då det är Sveriges absolut första match i ett U19-EM.

– Det ska bli jättekul och spännande så klart. Jag känner att vi har ett bra lag och en bra ide på hur vi ska hantera mästerskapet. Det känns jättepositivt och bra, säger Eriksson.

För motståndet står Tjeckien som hade ett starkt kval och som i år gör sitt sjätte U19-EM.

– Tjeckien är ett bra lag. De är starka i sina omställningar och löpstarka, de är aggressiva i sitt försvarsspel. Det blir självklart en svår nöt för oss att knäcka, men vi har också ett bra lag. Vi har också ett bra självförtroende i vår grupp. Det känns helt öppet och jag känner att vi går in i den matchen med gott självförtroende.

Anders Eriksson heter en av P19-landslagets analytiker. Han har scoutat Tjeckien och ger här sin bild av laget.

– Tjeckien är ett bra lag som gjorde tre bra matcher i Elite Round mot Ungern, Österrike och Skottland där de vann alla sina matcher. Det är ett spelskickligt offensivt lag. De är bra på att flytta fram mycket spelare och snabbt spela sig igenom lagdelar och få in mycket spelare i offensivt straffområde. Defensivt är de väldigt aggressiva och går gärna högt mot motståndarna och sätter press mot deras backlinje. Det ställer krav på oss att klara av att hantera det och spela oss ur pressen. Det blir en spännande utmaning, det är en tuff första match. Känslan är att vi har koll på dem och har en idé om hur vi ska slå Tjeckien, säger analytikern Anders Eriksson.

Tre spelare i Tjeckien att hålla ett extra öga på…

Namn, Position, Född, Klubb – Citat från Anders Eriksson

Alex Král – Mittback, 1998, FK Teplice

"Högerfotad innerback som är väldigt skicklig i deras speluppbyggnad. Han tar gärna fram bollen och driver framåt i banan. Han försöker spela igenom lagdelar och har mycket boll. Är en central spelare i Tjeckien tillsammans med Sadílek."

Michal Sadílek – Central mittfältare, 1999, PSV Eindhoven

"Har varit lite omskriven innan mästerskapet. Han är skicklig på att komma ner och hämta boll. Kommer ofta ner mellan innerbackarna som går brett och gör sig spelbar. Är en motor i deras speluppbyggnad tillsammans med Král."

Ondrej Sasinka – Anfallare, 1998, FC Banik Ostrava

"Tjeckien har två rätt stora och tunga forwards i Ondrej Sasinka och Daniel Turyna. De är skickliga på att ta sig in i bra ytor i straffområdet och vara först på bollen. De har gjort en del mål genom att komma på bortre stolpen vid inspel. De två måste vi hantera och ha koll på under matchen."

FAKTA TJECKIEN

FAKTA SVERIGE

Antal U19-EM: 6 (2017 inräknat)
Bästa resultat: Silver (2011)
Deltog senast: 2011
UEFA-ranking U19: 13
Antal U19-EM: Debutant
Bästa resultat:
Deltog senast:
UEFA-ranking U19: 20

Upplagt av: Johan Velagic