Isac Lidberg inför morgondagens EM-premiär

Foto: Johan Velagic

I morgon debuterar Sverige i U19-EM. Tjeckien står för motståndet i EM-premiären (sänds i Eurosport 2). Anfallaren Isac Lidberg gjorde tre mål i kvalet och hoppas på fler under mästerskapet.
– Det är kul. Sen är det bara en bonus att jag har hjälpt laget att göra mål. Förhoppningsvis fortsätter det så, säger Isac.

Natten till torsdag landade det svenska P19-landslaget i Georgiens huvudstad Tbilisi. Trots en lite knackig start med bagage som blev kvar i München är anfallaren Isac Lidberg nöjd med de första dagarna i Georgien.

– Vi har bra förutsättningar med bra planer som vi tränar på varje dag, bra väder och schysst hotell. Det finns ingenting att klaga på, säger Isac Lidberg som även berömmer atmosfären i den svenska EM-truppen.

– Stämningen är bra. Vi är taggade, vi kommer väl att bli lite mer spända nu fram mot kvällen och i morgon, men det är bra. Alla ser fram emot EM-premiären, säger Lidberg

I morgon söndag 2 juli spelar Sverige öppningsmatchen i U19-EM mot Tjeckien. För Sverige betyder det även debut i U19-EM. Sverige har nämligen för första gången någonsin kvalat in till ett U19-EM.

– Det är det här vi har krigat för sedan första träningsmatcherna. Det är det här som har varit målet. Det är jävligt stort, men vi är inte nöjda här. Vi ska kriga på och visa att vi är riktigt bra.

Vilka förhoppningar har du på EM?

– Vi vill gå vidare från gruppen och sen får vi ta det därifrån i så fall. Vi får ta en match i taget, nu får vi se till att ta tre poäng mot Tjeckien i morgon.

18-åringen betonar att Sverige möter en tuff motståndare i morgon söndag och att alla måste göra sitt yttersta.

– Vi har kollat mycket på Tjeckien och ska ha bra koll på dem. Det är bara sju lag som har tagit sig hit och Georgien som är värdland. Så det är ett bra lag, Tjeckien, helt klart. Vi måste komma upp i en hög nivå för att ta tre poäng som vi vill.

Under kvalet var Lidberg Sveriges bästa målskytt med tre fullträffar. Han är även den spelaren i den svenska EM-truppen som gjort flest landslagsmål. 17 mål på 28 framträdanden har det blivit i den blågula landslagsdressen. Fyra fler än 99:an Teddy Bergqvist som gjort näst flest landslagsmål i truppen.

– Det är kul att spela i landslaget. Sen är det bara en bonus att jag har hjälpt laget att göra mål. Förhoppningsvis fortsätter det så.

Inför i år gick den kraftfulle anfallaren från Hammarby IF till Åtvidabergs FF. Under vårsäsongen noterades han för två mål på sju matcher.

– Jag åkte på en skada som jag har lidit av lite, men det är bra nu. Det var ett tag sedan jag spelade match, men på träningarna har det känts bra.

Redo och fit for fight i morgon mot Tjeckien?

– Jadå, svarar Lidberg samtidigt som leendet börjar växa.

– Det är bara att köra, säger han med ett leende som nu har växt och sträcker sig från öra till öra.

Upplagt av: Johan Velagic