Kralj väger upp kortheten med klokhet

Anton Kralj är bara 164 centimeter lång, men försöker att vara smartare än alla andra i stället.

Med 164 centimeter är Anton Kralj Sveriges – ja kanske hela U19-EM:s – kortaste spelare. Allt som oftast är MFF:aren minst på plan. Det kompenserar han med en väldigt fin blick för spelet.
– Har jag inte längden med mig får jag läsa spelet istället. Försöka läsa av vad de ska göra i nästa steg, säger Anton Kralj.

På senare år har SvFF introducerat något kallat Future Team. En utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med sen fysisk utveckling. På så vis försöker fotbollsförbund och elitklubbar fånga upp mindre spelare som annars riskeras att slås ut. Sveriges vänsterback i U19-EM truppen Anton Kralj mäter 164 centimeter. Han har själv aldrig varit med i ett future team, men gillar idén.

– Det är jättebra för de som inte är så stora att få chansen att visa upp sig där. Det finns jättemånga duktiga korta spelare som har andra egenskaper. Det ger en väldigt bra möjlighet, säger Anton Kralj.

Malmöspelaren berättar att han väldigt sällan är större än någon ute på planen. Det fysiska underläget motarbetar han genom andra egenskaper.
– Jag brukar vara minst i varje match och då får man vara smartare än alla andra. Man kanske inte ska gå in i den tuffaste duellen utan avvakta istället och se vad hans nästa steg är. Man får tänka lite mer. Jag är rätt smart spelare och det är en bra egenskap, säger Kralj.

Inför U19-EM beskrev förbundskapten Claes Eriksson samtliga spelare i den svenska truppen. Om Anton sade han följande:
"En oerhört spelskicklig vänsterback. Bra vänsterfot och väldigt kvick. Han är nog bäst av alla i truppen på att läsa spelet. En smart spelare."

Förre MFF-kamraten Mattias Andersson som sitter i fåtöljen bredvid i hotellobbyn där intervjun görs fliker in.
– Det stämmer. Anton är nog den klokaste spelaren vi har i truppen, säger Mattias Andersson.

Kralj själv håller med om hans egenskaper och förstår vikten av att kunna slå sina motståndare i smartness istället.
– Det är en väldigt bra egenskap. Har jag inte längden med mig får jag läsa spelet istället. Försöka läsa av vad de ska göra i nästa steg, säger Kralj.

Hans blick för spelet och förmåga att läsa spelet gjorde att Förbundskapten Eriksson testade den lille försvararen som central mittfältare istället. I en träningsmatch mot Ungern.

– Jag började som vänsterback, men kom sedan in som central mittfältare bredvid Besard (Sabovic) sista 20 minuterna. Det hade kunnat passa mig för att jag har smartheten och tekniken. Men jag vill inte bli innermittfältare. Jag vill hålla mig till vänsterback och wingback.

Upplagt av: Johan Velagic