”Här för att vinna, inte komma igång”

Jesper Karlsson

Jesper Karlsson gjorde succé under debutsäsongen i Allsvenskan i fjol. Falkenberg byttes till Elfsborg. Tiden i den nya klubben har dock kantats av skador. Nu är den spelsugne anfallaren i Georgien för spel i U19-EM.

– Det har känts bra på sistone och formen är på väg tillbaka, säger Jesper Karlsson.

Nästan hela Jesper Karlssons vårsäsong har präglats av en fotskada. Ingen optimal inledning hos en ny klubb. I fjol var han en nyckelspelare för Falkenberg. I år har han fått nöta bänk, 18-åringen har endast startat en match för Elfsborg i årets allsvenska.

– Det har varit tufft. Det började riktigt bra och jag fick starta i Svenska Cupen. Sen kom skadan. Hela min vår har bara varit skador hela tiden. Det var först för en månad sen jag kunde spela smärtfritt. Jag har velat så mycket nu när man är i en ny klubb och visa vad man kan. Men att spela och ha ont är inte bra. Det har straffat mig, men jag har lärt mig av det. Det har känts bra på sistone och formen är på väg tillbaka. Jag ser fram emot hösten, säger Jesper Karlsson.

Ett lyckat U19-EM kan fungera som ett lyft för Karlsson och leda till fler minuter för Elfsborg. Samtidigt är det inte det han är i Georgien för. Målet är solklart för den beslutsamme teknikern.

– Det är klart att det kan göra det. Men jag ser det inte så. Detta är ett mästerskap. Vi är här för att vinna, inte för att komma igång. Jag kommer att ge hundra vad som än händer, säger Karlsson.

EM-premiären avklarades i söndags mot Tjeckien. Karlsson startade matchen och fick 79 minuter.

– Det är något man alltid velat göra och gått runt och tänkt på. Som alla fotbollsspelare vill jag spela mästerskap för sitt landslag, det var stort. Tråkigt att vi förlorar, vi är värda en poäng.

Elfsborgsspelaren ser även värdet av att vara med i U19-EM och få nyttig mästerskapsrutin. Anfallaren försöker suga in så mycket erfarenheter det går.

– Man växer som spelare att vara här. Det är mycket nya intryck, matcher och allt runtomkring. Det är mycket. Att lägga in det på sin meritlista är bra för varje spelare som är här.

Karlsson själv har redan påbörjat en fin meritlista. Förra året slog han igenom med dunder och brak under sin debutsäsong i allsvenskan. Med sju mål och två assist vann han den interna skytteligan och stod för nästan en tredjedel av jumbon Falkenbergs mål. Något som gav eko i fotbollssverige. I somras lämnade den ett år äldre lagkamraten Gustaf Nilsson Falkenberg för utlandet och Bröndby. Karlsson valde att stanna kvar i Sverige.

– Det kändes rätt direkt när jag hörde vad Elfsborg hade att säga. Jag är nöjd med mitt val.

Han passar även på att berömma klubbarna i Allsvenskan för att våga satsa på sina egna unga spelare. Ynglingen ser ljust på svensk fotbolls framtid.

– Svensk fotboll blir hela tiden bättre och bättre på att släppa fram unga. Det är väldigt många som tar vara på sina chanser och visar att man är redo fast man inte är så gammal. Det är stort av klubbarna att släppa fram så många. Fortsätter vi så här kommer det att bli bra framöver.

Landslaget spelar nästa match mot Georgien under morgondagen, onsdag, med start 15.30 i Eurosport 2.

Upplagt av: Johan Velagic