Jonas Eriksson dömer P15 mot Finland

Jonas Eriksson tillsammans med Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark.

Champions League-kval i tisdags, allsvenskt möte under söndagen, P15-landskamp i morgon tisdag. När spelarna i P15-landslaget tar emot Finland i Märsta och gör sina allra första landskamper kommer betydligt mer erfarne Jonas Eriksson vara huvuddomare.

- Jag kan inte riktigt komma ihäg när ja dömde på den här åldersnivån senast. Jag tror det var i början på 90-talet, när jag själv var 17 år, säger Jonas Eriksson.

I går, söndag, dömde Jonas Eriksson tillsammans med Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark allsvenska mötet mellan Sirius och Norrköping. Tidigare i veckan agerade trion domare i Champions League-kvalmatchen mellan H. Beer-Sheva och Maribor. I morgon gör trion sin tredje match för veckan när P15-landslaget spelar mot Finland i allra första landskampen. Så har huvuddomare Jonas Erikssons vecka sett ut och avslutas alltså med att Eriksson dömer ett ungdomslandslag på första gången på väldigt länge.

- Det händer nästan aldrig. Jag dömde en P17-turnering 2000 när jag var nybliven elitdomare med ett par få Superettanmatcher på meritlistan. Men den lokala arrangören Sigtuna IF, där jag själv är tränare för två lag, frågade och jag tackade självklart ja så länge jag inte hade andra internationella uppdrag.

Matchen krockade inte med något annat i Jonas Erikssons domarschema och när Christofer Augustssons P15-killar kliver ut i landslagsdressen för första gången är det Eriksson som håller i pipan. Förberedelserna skiljer inte, det gäller att fokusera och vara redo på samma sätt som i ett Champions League-kval. Men Jonas Eriksson lyfter fram en aspekt som han som domare kan behöva vara förberedd på i matchen:

- De här killarna gör landslagsdebut och det kommer vara en enorm känsla över att få dra på sig dressen. Det kommer innebära både stort adrenalinpåslag men också nervositet. Det är faktorer som kan göra att det sker konstiga händelser. Det finns inga onda intentioner men det kan innebära tuffa tacklingar, att man vill så otroligt mycket i sin debut. Det behöver jag som domare vara förberedd på, säger Jonas Eriksson och fortsätter:

- Men jag har varit domare i 30 år och fått möjlighet att döma spelare som Zlatan Ibrahimović, Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo som yngre spelare. Kanske inte 15 år men som yngre spelare. Så det är klart det finns en vana, samt en trygghet över att ha med Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark från mitt ordinarie team.

En annan utmaning som Jonas Eriksson lyfter fram är den på förhand oklara matchbilden.

- När jag dömde Sirius-Norrköping igår visste man ungefär hur matchen skulle bli, vilka spelare som utgör stommen, ungefär hur Sirius anfallsstrategi ser ut. Här har jag ingen aning, hur formeras lagen, hur bra är Sverige, Finland, hur kommer matchbilden se ut. Det är en annorlunda utmaning att hantera.

Att få döma för unga landslagsspelare på hemmaplan känns också som en häftig möjlighet att få agera ambassadör för domarrollen.

- Det känns väldigt roligt att få vara med på hemmaplan och döma, visa upp för alla, publik, spelare, ledare, att man kan vara domare och hur det ser ut på en landskamp. Det ska bli en givande tisdag, helt klart, avslutar Jonas Eriksson.

Matchen mellan Sverige och Finland spelas på Midgårdsvallen 2 i Märsta. Matchen har avspark 18.30 och har du inte möjlighet att se matchen på plats livesänds den även här på svenskfotboll.se.

Senaste nytt: P16/02