Thylin om matchen mot Bulgarien

Toivonen, Andersson och Berg.

Hur mår landslaget utan Zlatan? Alldeles förträffligt, eller hur? De spelare som fört Sverige till serieledning i grupp A är värda respekt. De ska inte ständigt behöva svara på frågor om en spelare som slutat i landslaget. Nu litar vi på Marcus Berg och Ola Toivonen. Och alla de andra.

Att Sverige vunnit sju raka landskamper mot Bulgarien med sammanlagt 20-0 är ointressant i dag.

Stefan Thylin tycker till.Att Tomas Brolin, Håkan Mild, Kennet Andersson och Henrik Larsson gjorde var sitt mål i bronsmatchen 1994 saknar också betydelse, eftersom ingen av dem längre spelar i landslaget.

Att Bulgarien vunnit 14 av sina 15 senaste VM-kvalmatcher i Sofia ger oss en förvarning om att det inte är en behaglig promenad i parken som väntar Janne Andersson denna torsdagskväll.

Nu behöver inte Janne några förvarningar. Vår förbundskapten har många ledstjärnor i en av dem kan sammanfattas: här och nu. Inga flummiga visioner om VM- eller EM-medaljer någon gång i framtiden. Full koncentration på nästa uppgift, nästa match.

Många talar redan nu om avslutningen mot Holland den 10 oktober, men Sveriges viktigaste match spelas i Sofia av den enkla anledningen att det är vår nästa match. Här och nu.

Många talar också om vad som ska hända om Sverige når VM-slutspelet och om samtidigt Zlatan Ibrahimovic gör en lyckad come back i Manchester United. Jag är inte alldeles säker på att dagens spelare blir förtjusta när de tar del av de spekulationerna, om jag nu ska uttrycka mig försiktigt.

Zlatan har varit en världsspelare i drygt ett decennium, men han slutade i landslaget efter ett misslyckat EM och i dag har Sverige ett lag som leder kvalgrupp A, före Frankrike och Holland, ett lag som utstrålar harmoni, med spelare som arbetar med och för varandra i alla lägen.

Kan vi inte ge dessa spelare det beröm och den uppskattning de förtjänar utan att blanda in Zlatan? Kan vi inte låta Janne Andersson, Peter Wettergren och de andra i ledarstaben få fortsätta att bygga och utveckla det landslag som nu är ett lag?

Titta på Marcus Berg och Ola Toivonen, anfallsparet som gjorde succé i U 21-EM 2009 och som nu njuter av att spela tillsammans igen. De känner varandra väl, vet hur och när de ska löpa för att samarbetet ska fungera effektivt. De litar på varandra. De spelar inte i skuggan av någon.

Ingen kunde förutse – väl? – att Ola Toivonen skulle göra mål från 50 meter i sista sekunden mot Frankrike, men jag är inte överraskad av att Sverige nått så bra resultat i VM-kvalet. Jag var övertygad om att spelarna i Jannes lag skulle växa om de fick ta ett ta ett större ansvar.

Allt talar för att Sverige startar med samma lag som mot Frankrike i juni, om Albin Ekdals rygg håller: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Jakob Johansson, Emil Forsberg – Ola Toivonen, Marcus Berg.

Jakob Johansson, ja. Det är inte så många år sedan han blev utbuad av blåvita supportrar, som tyckte att han var för långsam och klumpig, men plötsligt blev han en dominant på mittfältet. Han debuterade i landslaget 2013, mot Nordkorea i Kings Cup, blev proffs i AEK Aten och överträffade alla förväntningar när han fick göra come back i blågult förra året, mot Frankrike i Paris.

Jakob är ett lysande exempel på att en spelares karriär inte måste vara spikrak, att man kan få ett internationellt genombrott som 26-åring. Hans styrka och spelförståelse är i dag viktiga kvaliteter i VM-kvalet. Vem trodde, för ett par år sedan, att han skulle tillhöra landslagets nyckelspelare?

Om Sverige skulle behöva ett offensivt energitillskott i andra halvlek mot Bulgarien kan Janne Andersson kasta in Viktor Claesson, den mångsidige mittfältaren som gjorde två mål och en strålande insats när Sverige gick från 0-2 till 3-2 mot Portugal på Madeira i mars. Viktor stal kvällen från Cristiano Ronaldo, världsstjärnan som fick en staty på sin hemö.

Om Janne vill ha en spelare som väljer att springa som en galning och stressa motståndarnas målvakt när åtta sekunder återstår – då kan han alltid slänga in Sebastian Larsson.

Vi får förresten hoppas att Jannes magsjuka går över, så att han själv kan sitta på bänken.

Att Sverige inte är ett one man band illustreras av att åtta spelare har gjort mål i kvalet: Emil Forsberg 3, Marcus Berg 2, Ola Toivonen 2, Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf, Jimmy Durmaz, Mikael Lustig och Isaac Kiese Thelin.

Mot Bulgarien är det kanske dags för Jakob Johansson? Eller Albin Ekdal? Eller Andreas Granqvist?

Det blir ingen promenad i parken, men om spelarna springer tillräckligt många mil och visar samma attityd som tidigare kan de ta ytterligare tre poäng.

Här och nu.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Stefan Thylin