Friends Arena kan bli EM-arena 2020

I samband med UEFA-kongressen i Genève på onsdagen bekräftade UEFA att det är tveksamt om Belgien klarar av att bygga och få klar en ny nationalarena till EM 2020, som ska spelas på 13 olika orter/länder. Sverige, England eller Wales nämns som tänkbara ersättande arrangörer.

Sverige, med Friends Arena som spelplats, sökte ett värdskap för EM 2020 men föll i valet. 13 andra kandidater fick möjligheten däribland Belgien som dock fått problem med att få till stånd den arena som krävs.

UEFA bekräftar att man begär ett "relevant och realistiskt" byggschema av Belgien, och att om planen inte lever upp till UEFA:s krav kommer Belgien att fråntas sina EM-matcher den 7 december. Kvalspelet till mästerskapen 2020 inleds hösten 2018.

Förutom Friends Arena i Solna nämner UEFA Wembley (redan utsedd som semi- och finalarena med plats för 90.000 åskådare) och Millenium Stadium i Cardiff, Wales, (plats för 74.500) som alternativ. Årets Champions League-final spelades på den sistnämnda arenan. Både Cardiff och Solna var kandidater i den ursprungliga ansökningsprocessen.

- Det är väldigt lockande givetvis, och vi fick ett mycket högt betyg av UEFA för arrangemanget av vårens UEFA Europa League-final då Manchester United besegrade Ajax, säger svenska förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

Här är de arrangörer som utsågs av UEFA att arrangera EM 2020 I september 2014:

Här arrangeras tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal

 • Köpenhamn, Danmark, Parken, 38.000 åskådare
 • Bilbao, Spanien, San Mames, 53.000 åskådare
 • Budapest, Ungern, Ferenc Puskas-stadion, 65.000 åskådare,
 • Glasgow, Skottland, Hampden Park, 52.000 åskådare
 • Bryssel, Belgien, ny nationalarena, 60.000 åskådare
 • Bukarest, Rumänien, Nationalarenan, 55.000 åskådare
 • Dublin, Irland, Aviva Stadium, 52.000 åskådare
 • Amsterdam, Nederländerna, Amsterdam ArenA, 55.000 åskådare

Här arrangeras tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal

 • Rom, Italien, Olympiastadion, 73.000 åskådare
 • München, Tyskland, Allianz Arena, 68.000 åskådare
 • Baku, Azerbajdzjan, Olympiastadion 68.000 åskådare
 • St Petersburg, Ryssland, Zenit Arena, 70.000 åskådare

Här arrangeras semifinalerna och finalen

London, England, Wembley, 90.000 åskådare