Thylin: Tillbaka till grunderna

Från landslagets träning under lördagen.

Tillbaka till grunderna, eller back to basics, som det heter på ren svenska. Det låter elementärt, men det enkla är ofta det svåra i fotboll. Nu måste spelarna påminna sig om varför de nådde så bra resultat i VM-kvalet före den där olyckliga kvällen i Sofia.

Thylin tycker tillHär och nu, brukar Janne Andersson säga och det gäller förstås även inför matchen mot Vitryssland. Där och då, i Sofia i torsdags, gjorde spelarna alla möjliga fel som de inte gjort tidigare.

De tappade bollar på mittfältet, markerade för dåligt i straffområdet när Bulgarien slog inlägg, jobbade inte tillbaka så hårt som de borde, var inte tillräckligt aggressiva i presspelet.

Problemet var inte att Emil Forsberg missade en straff – det har Maradona, Socrates, Michel Platini och Bebben Johansson också gjort – eller att Plamen Iljev dessutom räddade hans frispark och närskott under en bra period i andra halvlek.

Det mest oroande var att Sverige inte agerade som ett lag, utan som en samling löst sammanhängande individer. Söndrade vi stå, enade vi falla, för att nu vända på ett talesätt.

Om man, förmodligen omedvetet, går ner tio procent i spelet och arbetet utan boll, om man tappar koncentrationen i vissa moment, en sekund här, en meter där – ja, då kan man förlora även mot Vitryssland.

Det tror jag inte kommer att hända, men det är viktigt att spelarna är noga med detaljerna, att de inte slarvar i några moment, att de gör det jobb som krävs över hela planen, i 90 minuter.

En självklarhet? Ja, men ibland måste spelare bli påminda om lagspelets fundament och jag är övertygad om att alla i den blågula truppen är medvetna om de brister som fanns i torsdagens match.

Vem ska ersätta avstängde Ola Toivonen i anfallet? Christoffer Nyman? Victor Claesson? Vem går in i stället för ryggskadade Albin Ekdal på mittfältet? Sebastian Larsson? Oscar Hiljemark?

Frågorna och svaren är intressanta, men det är inte laguttagningen som avgör utgången av kvalet i Minsk. Det är den kollektiva insatsen och den får inte vara 90-procentig.

Sverige bör besegra Vitryssland, som förlorade mot Luxemburg senast, åtminstone nio gånger av tio. Men för säkerhets skull vill jag erinra om att Belarus inledde VM-kvalet med 0-0 mot Frankrike och slog Bulgarien med 2-1 i juni, efter mål av Mikhail Sivakov och Pavel Savitski.

Emil Forsberg, 2, Marcus Berg och inhopparen Isaac Kiese Thelin gjorde målen när Sverige körde över Vitryssland med 4-0 på Friends i mars.

Då startade Janne Andersson med följande elva: Robin Olsen – Mikael Lustig, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

Stommen finns där; en och annan ändring i uppställningen gör ingen större skillnad. Spelarna vet vilka roller de har i systemet och nu vill vi se att de åter spelar sina roller fullt ut, denna söndag på Borisov Arena i Minsk.

Luxemburg och Holland tar vi sedan.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Stefan Thylin