Herrlandslaget såg Borg på bio

Filmen är såld till nästan alla världens länder. Nu fick även det svenska Herrlandslaget möjlighet att äntligen se den: Borg.

- Jag hade aldrig satt min fot på en tennisbana innan jag började jobba med rollen som Björn Borg, berättade huvudrollsinnehavaren Sverrir Gudnason som tillsammans med manusförfattaren och upphovsmannen Ronnie Sandahl gjorde ett gästspel för landslaget.

Det svenska Herrlandslaget ligger sedan i måndags samlat i Stockholm för träning och uppladdning inför de avslutande VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Nederländerna.

Samlingen omfattar framförallt träning, teorigenomgångar, måltider, medieaktiviteter och vila, men på torsdagen erbjöds ett välkommet avbrott i rutinerna.

Efter middagen begav sig spelartruppen samt flera ledare till biografen Sture för att titta på den svenska storfilmen Borg som för inte så länge sedan hade premiär.

Dessutom passade manusförfattaren och upphovsmannen Ronnie Sandahl samt huvudrollsinnehavaren Sverrir Gudnason på att dyka upp och berätta lite om arbetet med filmen.

- Jag hade aldrig ens hållt i ett tennisracket när jag började med filmen, men jag tränade minst två timmar om dagen i flera månader och sedan fick jag ordning på Björn Borgs dubbelfattade backhand och så vidare, berättade Sverrir Gudnason, som är dubbel Guldbaggevinnare och har medverkat i en lång rad filmer.

Bland andra Den Allvarsamma Leken, Gentlemen, Call Girl, Lasermannen och inte mindre än elva Wallander-filmer.

Queens Park Rangers-supportern Ronnie Sandahl, som också är författare och även arbetar på uppdrag av Hollywood, berättade om varför sport är ett tacksamt ämne att skildra. Och han avslöjade historien om rollbesättningen av Björn Borg som ung.

- Vi berättar ju aldrig vilka filmer vi söker skådespelare till. I det här fallet sökte vi egentligen bara en tennisspelande kille i en viss ålder. När vi gick igenom ansökningarna hittade vi en kille som heter Leo, Leo Borg, som alltså sedan fick rollen att spela sin pappa som ung - utan att veta om att det var den rollen han sökte till.

Filmen är nu såld - undantaget fyra länder - till hela världen och är redan den överlägset mest exporterade svenska filmen någonsin.

Innan frågestunden var över fotograferades också landslaget tillsammans med Ronnie Sandahl och Sverrir Gudnason, som fick varsin signerad matchtröja som tack för världsturnéns avstickare till landslaget.

- Och lycka till på lördag, hälsade Ronnie och Sverrir.

Landslagsspelarna var väldigt nöjda med avbrottet och tyckte att filmen var "riktigt bra".

Matchen spelas alltså på lördag, den 7 oktober klockan 18.00 och sänds i Kanal 5.

Senaste nytt: Herrlandslaget