Kuriosa inför Sverige-Luxemburg

Med två mål i landskamperna 1979 är Anders Grönhagen meste svenske målskytt mot Luxemburg.

Jimmy Lindahl, SFS (Sveriges Fotbolls Historiker & Statistiker), har koll på den svenska landslagshistorien. Här är ett axplock av kuriosa inför kvällens VM-kvalmöte med Luxemburg på Friends Arena.

Visste du att...

... dagens uppgörelse är den sjätte landskampen mellan Sverige och Luxemburg. Sverige har vunnit fyra landskamper och i en landskamp har det blivit oavgjort. Målskillnaden är 8–1 i svensk favör.

... Sverige fram tills i dag har använt 52 landslagsmän mot Luxemburg. 13 spelare har gjort två landskamper vardera. Bland annat Niclas Alexandersson, Patrik Andersson, Hasse Borg och Henrik Larsson.

... tre spelare landslagsdebuterat mot Luxemburg. Thomas Wernerson, Ulf Lundberg och Leif Lindén. Samtliga debuterade i landslaget i oktober 1979.

... med två mål är Anders Grönhagen den spelare som har gjort flest mål mot Luxemburg. Totalt har sju svenska spelare gjort landslagsmål mot Luxemburg.

... Sverige i dag har möjlighet att göra sitt 50:e landslagsmål på Friends Arena. Fördelat på 17 spelare har Sverige på knappt fem år gjort 49 mål på nationalarenan. Zlatan Ibrahimovic har gjort flest med 20 mål. Närmast därefter följer tre spelare i dagens landslagstrupp, Marcus Berg med fem mål, samt Emil Forsberg och Ola Toivonen med vardera fyra mål.

... före dagens match har det spelats åtta landskamper med svenskt deltagande på dagens datum den 7 oktober. Fem segrar, två oavgjorda och en förlust har det blivit i dessa matcher, med en målskillnad på 15–8.

... med två mål (2000-2001) är Henrik Larsson den spelare som gjort flest landslagsmål på dagens datum. Totalt har 14 svenska spelare gjort landslagsmål den 7 oktober.

... en spelare debuterat i landslaget den 7 oktober. Wilhelm Engdahl borta mot Danmark 1928.

... tre svenska landslagsmän genom tiderna är födda på dagens datum den 7 oktober. Marcus Dantowitch skulle i dag ha fyllt 126 år, Bror Arontzon skulle i dag ha fyllt 120 år och Ralf Edström som i dag fyller 65 år.

... Marcus Berg i dag gör sin 50:e och Emil Forsberg sin 30:e landskamp om de kommer till spel.

... dagens match är den tionde VM-kvalmatchen på Friends Arena. På de hittills nio spelade VM-kvalmatcherna har det blivit fem segrar, två oavgjorda och två förluster, med en målskillnad på 19–11. Publiksnittet uppgår till 40 962 personer.

... Sverige inför dagens match använt sig av 26 spelare i det nu pågående VM-kvalet. Robin Olsen, Andreas Granqvist och Emil Forsberg av de tillgängliga spelarna i dag har deltagit i samtliga åtta matcher.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Jimmy Lindahl, SFS