Stefan Pettersson blir ny landslagschef

Stefan Pettersson.

Stefan Pettersson blir Svenska Fotbollförbundets näste herrlandslagschef.
– I mina ögon är det ett av landets allra häftigaste fotbollsjobb. Det ska bli väldigt kul, utmanande och spännande, säger Stefan Pettersson.

Det har tisslats, tasslats och spekulerats. Men nu är det klart. Det blir alltså den tidigare storspelaren och nuvarande spelaragenten Stefan Pettersson som nästa år efterträder Lars Richt i rollen som chef för herrlandslaget.

– Jag behövde inte särskilt lång tid på mig att tänka innan jag tackade ja och jag är redan sugen att börja jobba, säger Stefan Pettersson.

Stefan Pettersson efterträder Lars Richt som har uppdraget sedan 1999, men som lämnar efter VM i Ryssland nästa år. Från och med januariturnén nästa år kommer de båda att arbeta parallellt.
Tanken är att Lars Richt, steg för steg, ska skola in sin efterträdare.

– Det är perfekt tajming att slussa in Stefan redan i januari. Förhoppningsvis får han även värdefulla erfarenheter från ett VM nästa år och han kommer dessutom vara med i alla förberedelser för det nya tävlingsformatet Nations League, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som är väldigt nöjd med rekryteringen.

– Stefan har en gedigen internationell erfarenhet på absolut högsta nivå vilket är extremt värdefullt och ett krav för att klara uppgiften och rollen. Kort sagt, han vet vad det handlar om. Dessutom är han en otroligt respekterad och seriös person, en väldigt bra människa med sunda värderingar.

Även förbundskapten Janne Andersson ser fram emot att jobba ihop med Stefan Pettersson.
– Vi känner varandra ganska bra sedan tidigare och jag har bara bra intryck av honom. Det är en genuin och hårt arbetande fotbollsmänniska som kommer att bli kul att ha med i teamet, säger Janne Andersson.

I Ajaxtröjan 1989.Även SvFF:s nuvarande landslagschef Lars Richt är övertygad om att Stefan Pettersson är en lyckad rekrytering.
– Det är bra att han är en före detta elitspelare med ett stort internationellt nätverk, vilket är viktigt. Dessutom är han en sympatisk person som är duktig på att bygga relationer, säger Lars Richt.

Stefan Pettersson är västeråsaren som inledde sin allsvenska karriär i IFK Norrköping, men skrev på för IFK Göteborg 1984 och med vilka han var med och vann totalt fem SM-guld och UEFA-cupen 1987.
Under åren 1988-1994 gjorde han också 151 matcher och 77 mål för AFC Ajax som han. vid sidan om två ligaguld och ett cupguld, också vann UEFA-cupen med 1992.
Totalt hann Stefan Pettersson också med 31 A-landskamper och ett VM-slutspel i Italien 1990.

För ytterligare information:

Niklas Bodell, presschef, 070-521 11 99

Senaste nytt: Herrlandslaget