Svårspelat Malta väntar för U21


Efter 1-1 i EM-kvalmatchen mot Belgien på bortaplan i fredags väntar nu Malta hemma på Olympia i Helsingborg för U21-landslaget. Malteserna står på noll poäng i kvalgruppen, men har så här långt bjudit på starkt motstånd i de tre bortamatcherna mot Belgien, Ungern och Cypern.


Malta har inlett kvalet med tre uddamålsförluster, alla på bortaplan, men de har varit långt ifrån chanslösa i dessa matcher. Resultatraden hittills är 1-2, 1-2, 1-2 mot Belgien, Turkiet och Cypern.
Den svenska lagledningen har, som alltid, studerat det motstånd som väntar och har poängterat för spelarna vad som kommer att krävas för seger i tisdagens match.

Filip Dagerstål, målskytt mot Belgien i fredags, har tagit del av informationen och är klar över vad som väntar i rollen innerback.
– Vi har gått igenom Malta och det lär nog komma en hel del långa bollar. Det är deras sätt att spela och då får vi får vi vara med på det och se till att vinna andrabollar och komma hem med laget.

Andreas Pettersson.Assisterande förbundskaptenen Andreas Pettersson är den som tillsammans med analytikern Christoffer Bernspång kartlagt Malta och presenterat informationen om maltesernas sätt att spela.

– De spelar väldigt många långa uppspel och satsar på att vinna andrabollar. De flyttar också fram ganska många spelare i de positionerna när de spelar sina långa bollar. De är inte ofarliga, utan tar gärna bollen snabbt in till straffområdet för att avsluta därifrån. De är också ganska bra på fasta situationer och rätt giftiga i sina kontringar, säger Pettersson.

– De kanske inte har så stor variation i sitt anfallsspel, men de satsar hårt och går tufft i sina anfall när de har möjlighet.

Även bilden av maltesernas sätt att försvara är tydlig.
– Senast har man spelat 3-5-2 eller 5-3-2 med många spelare som skyddar sitt eget mål sån när bollen hamnar nära det egna målet är de ofta åtta eller nio spelare i eget straffområde så det är inget lätt lag att göra mål på, säger Andreas Pettersson och fortsätter:

– För oss kommer det att vara väldigt viktigt att vi klarar av att ha bollen så mycket som möjligt så att vi kan tvinga dom att springa mycket och förflytta sig ur sina positioner. Det gäller också för oss att vi inte hamnar alltför mycket ute på kanterna. Börjar vi spela runt och utanför dom så kommer de att tycka att det är ganska lätt att försvara, men kan vi få in bollen centralt och framför deras backlinje så kommer det att vara bättre möjligheter för oss att göra mål, även om det kommer att vara trångt där med tre innermittfältare och tre innerbackar.

EM-kval U21 SWE.Malta 10 okt.Alla spelare i den svenska truppen är tillgängliga för spel, inklusive målvakten Pontus Dahlberg som ådrog sig en lårkaka efter en tuff kollision med en belgare i fredagens match.
Sverige-Malta har avspark på Olympia i Helsingborg tisdag kväll klockan 18.45. Matchen sänds i TV12.

Senaste nytt: U21 herr