Thylin om anfallspar - inför Luxemburg

Ola Toivonen, Janne Andersson och Marcus Berg.

Ola Toivonen och Marcus Berg är inte landslagets bästa anfallspar genom tiderna, men tillräckligt bra för att skjuta Sverige till VM. Vi kan inte kräva en målfest mot Luxemburg, men samarbetet mellan Ola och Marcus bör ge Sverige utmärkta förutsättningar inför avslutningen mot Nederländerna nästa vecka.

Stefan Thylin tycker tillVarken Ola eller Marcus kan klassas som världsspelare, men tillsammans är de en effektiv enhet, två anfallare som känner varandra och vet hur de ska löpa.

Och alla vet – väl? – att fotboll inte är en individuell sport.

På den tiden alla lag ställde upp med femmannakedjor talade vi om innertrior och den mest berömda trion av alla var förstås Grenoli, alltså Gunnar Gren-Gunnar Nordahl-Nisse Liedholm, tre spelare som är odödliga i Italien.

De senaste decennierna har vi oftast haft två spelare på topp, renodlade anfallspar. Här är några av dem:

Ralf Edström och Roland Sandberg
Ralfs huvudspel och skicklighet, Rolands snabbhet och oberäknelighet, det var en vinnande kombination, inte minst i VM 1974, då den långe gjorde fyra mål och den kvicke två.

Tomas Brolin och Martin Dahlin
Deras bästa match tillsammans var 2-1 mot England i EM-slutspelet 1992. Segermålet är en klassiker – Dahlins läckra framspelning och Brolins perfekta avslutning, en högerutsida i bortre krysset.

Martin Dahlin och Kennet Andersson
De var lysande den oförglömliga VM-sommaren 1994, då de gjorde nio mål; Kennet fem och Martin fyra. Förbundskapten Tommy Svensson inledde VM-slutspelet med Tomas Brolin och Dahlin på topp, men gav sedan Brolin en fri roll som högermittfältare och satsade på Kennet i anfallet, ett mästerligt taktiskt drag.

Henrik Larsson och Marcus Allbäck
De samarbetade utomordentligt bra, två intelligenta och målfarliga lagspelare, som arbetade för varandra, inte var för sig. I VM 2006 gjorde de, exempelvis, var sitt mål mot England i en match som slutade 2-2.

Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson
Två internationella stjärnor tillsammans, första gången mot Schweiz 2001 och därefter i en lång rad EM- och VM-matcher, 2004, 06 och 08. Det sägs att Zlatan såg upp till "Henke" i början av sin makalösa karriär och sämre föredömen kunde han onekligen ha.

Agne Simonsson och Rune Börjesson i slutet av 50- och början av 60-talet, det första s k radarparet i svensk fotboll; Torbjörn Nilsson och Dan Corneliusson under första halvan av 80-talet; två andra konstellationer som var framgångsrika. Agne och Rune spelade dock i ett femmannaanfall, medan Torbjörn och Dan nådde sina största framgångar i Blåvitt, inte Blågult.

Jag tänker inte jämföra Ola Toivonen och Marcus Berg med några av de ovanstående paren. Jag konstaterar bara att de nu är lika bra som de var i U21-EM 2009, nu när de inte längre spelar i skuggan av en totalt dominerande världsstjärna. De utnyttjar varandras starka egenskaper. De tar ansvar och initiativ.

Ola fick frågan hur Sverige ska besegra Luxemburg:

- Det får bli det tråkiga svaret. Det kommer alltid att vara bra rörelse, bra passningstempo, framförallt sätta defensiven och jobba ihop som vi inte gjorde mot Bulgarien. Då jobbade vi en och en och var lite utspridda, svarade han enligt GP.

Det var inte ett tråkigt svar. Det var en korrekt analys. Sverige har agerat som ett välorganiserat l a g i VM-kvalet, utom mot just Bulgarien. I den matchen var spelet ostrukturerat och resultatet minns vi alltför väl.

Jag tänker inte spekulera i vilka motståndare Sverige kan få i ett eventuellt play off och jag funderar inte heller på hur stora chanserna är att vinna gruppen. Nu gäller det att klara av den uppgift som Frankrike misslyckades med, nämligen att besegra Luxemburg. Målskillnaden får vi tala om senare. Liksom matchen mot Nederländerna.

En tänkbar startelva: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Victor Claesson, Sebastian Larsson/Albin Ekdal, Jakob Johansson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

Det är ett lag utan världsstjärnor. Men det är ett bra lag.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Stefan Thylin