Kuriosa inför Sverige-Italien

EM-kval på Ullevi 1983. Målskyttarna Glenn Strömberg och Håkan Sandberg jublar efter 2-0. Glenn gjorde även två mål när Sverige vann i Neapel med 3-0 senare samma år.

Jimmy Lindahl, SFS (Sveriges Fotbolls Historiker & Statistiker), har koll på den svenska landslagshistorien. Här är ett axplock av kuriosa inför kvällens VM-playoff mot Italien på Friends Arena.

Visste du att...

... fredagens uppgörelse är den 24:e landskampen mellan Sverige och Italien. Sverige har vunnit sex landskamper, spelat oavgjort i sex och förlorat elva. Målskillnaden är 24–28 i italiensk favör.

... det är femte gången som Sverige möter Italien i november månad, i dessa novemberlandskamper har det blivit två oavgjorda och två förluster med en målskillnad på 4–6.

... elva svenska landslagsmän har debuterat i landslaget mot Italien. Bland annat Gösta Löfgren 1951, Mats Gren 1984 och Olof Mellberg 2000.

... före denna landskamp har 193 svenska landslagsmän spelat mot Italien. Bo Larsson, Glenn Hysén och Glenn Strömberg har gjort flest med vardera fem landskamper. Sebastian Larsson är den ende i dagens landslagstrupp som har mött Italien mer än en gång.

EM-kval i Neapel oktober 1983.

... 19 svenska spelare har gjort landslagsmål mot Italien. Med tre mål i två landskamper 1983 är Glenn Strömberg den som har gjort flest.

... Luigi Riva med tre mål 1971-1973 är den italienska spelare som har gjort flest mål mot Sverige.

... Sverige hittills aldrig har missat tre VM-slutspel i rad. Sverige missade två gånger på raken att kvalificera sig till slutspelen 1962 och 1966 samt 1982 och 1986, och då nu närmast 2010 och 2014. Blir det för första gången ett tredje missat VM-slutspel i rad för svensk del, eller bryts Italiens svit på 14 raka VM-slutspel?

... Sverige har använt sig av 27 spelare i VM-kvalet till 2018 års slutspel i Ryssland. Robin Olsen, Andreas Granqvist och Emil Forsberg har deltagit i samtliga tio matcher.

... Sverige gjorde 26 mål i VM-kvalets gruppspel 2016-2017. Målen fördelades på tio spelare. Flest mål gjorde Marcus Berg med åtta, närmast följd av Emil Forsberg med fyra mål.

... Sverige har tilldömts fem straffsparkar under det nu pågående VM-kvalet. Det är nytt rekord för svensk del i en kvalturnering. Tidigare har Sverige som mest tilldömts fyra straffsparkar under en kvalturnering vilket hänt tre gånger, 1972-1973, 1996-1997 och 2000-2001.

... före fredagens match har det spelats fyra landskamper med svenskt deltagande den 10 november. Dessa landskamper har resulterat i två oavgjorda och två förluster med en målskillnad på 2–5. Dagens match är dock den första som spelas på hemmaplan detta datum.

Håkan Mild har just forcerat in 1-1 i 44:e minuten i Manchester 2001.... Håkan Mild är den ende svensk som har gjort landslagsmål den 10 november. Han gjorde ett mål borta mot Österrike 1993 och ett mål borta mot England 2001. Båda matcherna slutade oavgjort 1–1.

... tre landslagsmän har debuterat i landslaget den 10 november. Einar Karlsson mot Frankrike 1935, samt Mats Lilienberg och Niclas Alexandersson mot Österrike 1993.

... sex svenska landslagsmän är födda den 10 november, John Kling som skulle ha fyllt 117 år, Gunnar Ragnar som skulle ha fyllt 111 år, Valter Lundgren som skulle ha fyllt 100 år, Kurt Axelsson som skulle ha fyllt 76 år, Magnus "Ölme" Johansson som fyller 46 år och Martin Åslund som fyller 41 år.

... det hittills har spelats tolv svenska landskamper på hemma­plan under november månad. På dessa har det blivit åtta segrar, tre oavgjorda och en förlust med en målskillnad på 28–16.

... Sverige har gjort 266 VM-kvalmål genom tiderna fördelat på 99 spelare. Flest mål i VM-kval har Zlatan Ibrahimovic gjort med 19 mål. Närmast därefter följer Henrik Larsson med 15 VM-kvalmål och Marcus Berg med elva VM-kvalmål, varav åtta mål i kvalet 2016-2017.

... Sverige tre gånger har spelat omspel (playoff) om en plats i VM-slutspel. De två första gångerna på neutral plan i Tyskland. 1961 förlorade Sverige den avgörande matchen mot Schweiz i Berlin, medan det tolv år senare blev svenskt avancemang efter seger mot Österrike i Gelsenkirchen. För fyra år sedan blev det svensk förlust i dubbelmötet med Portugal.

... sedan allmänt inbördes playoff infördes för europeiska lag inför VM-slutspelet 1998 med dubbelmöte hemma och borta har tolv av de fjorton lag som vunnit den första matchen avancerat till VM-slutspel. Endast Slovenien mot Ryssland 2009 och Frankrike mot Ukraina 2013 har lyckats vända ett underläge efter den första matchen till avancemang. Fem gånger har den första matchen slutat oavgjort. (Playoff för europeiska lag mot lag från andra kontinenter har exkluderats från redovisningen i denna och följande punkt).

... nio av nitton gånger har laget som började playoff på hemma­plan nått VM-slutspelet.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Jimmy Lindahl, SFS