U23-förlust hemma i Göteborg

Frankrike var strået vassare och besegrade Sverige i U23-landskampen i Göteborg. Fransyskorna vann träningsmatchen med 2-0 efter ett mål i vardera halvlek.
– Vi gjorde det bra, men vi mötte ett fantastiskt bra motstånd som är jätteskickliga, säger förbundskapten Anneli Andersén.

Efter knappa kvarten kom matchens första målchans. Högerbacken Anna Oskarsson slog ett fint inlägg. Loreta Kullashi hade smugit sig in i boxen från sin vänsterkantsposition och satte dit pannan. Bollen klockrent i ribban.

Sverige hade mest boll inledningsvis, men det var Frankrike som tog ledningen. Marie Antoinette Katoto kom fri efter en fin cross. Zecira Musovic hamnade lite långt ut och Katoto kunde skickligt lobba in 1-0 till fransyskorna efter 18 minuter.

0-1 stod sig halvleken ut. En halvlek som förbundskapten Anneli Andersén sammanfattar på följande vis.

– Vi började bra och var metodiska. Vi spelade på det sättet som vi har tränat på och var medvetna om Frankrikes styrkor. Sen började vi med lite felpass vilket gjorde att Frankrike fick ägna sig åt sin bästa gren, att kontra. Det gjorde att vi inte fick spela vårt spel, säger Anneli Andersén.

Frankrike inledde andra halvlek förtroendeingivande och kom till några lägen. Bland annat var målskytten Katoto nära med en nick som gick strax över.

Precis som första halvlek var även andra halvlek en jämn och tillknäppt tillställning. Sverige försökte, men lyckades inte skapa någon riktigt het kvitteringschans. I den sista minuten kunde Frankrike istället punktera matchen. Inhopparen Lina Boussaha placerade in slutresultatet 0-2 på en kontring.

– I andra halvlek blev vi lite mer direkta och kom åt de ytorna vi ville komma åt. Så att vi får rättvända spelare som kan attackera. Vi gjorde det bra, men vi mötte ett fantastiskt bra motstånd som är jätteskickliga. Vi gjorde en metodisk slutforcering i slutet och hade några halvchanser. Sen är det lite typiskt att det smällde till i andra målburen när vi kanske var som starkast. Det är fotboll. Men jag är jättestolt över tjejernas arbetsinsats i dag, säger Andersén.

För Anneli Andersén var det hennes sista landskamp. 51-åringen lämnar nu sitt uppdrag som ungdomsförbundskapten. Under hennes tio år hann hon och hennes ledarteam tagit Sverige till sex EM-turneringar och två VM-turneringar med facit: Två EM-guld, ett EM-silver och ett EM-brons.

– Det blir lite känslosamt om man tänker på det. Jag är stolt över det jag har presterat under mina år. Och att tjejerna lyckats prestera jättebra. Det är många som har lyckats tagit sig till A-landslaget under den här perioden. Jag har dessutom haft äran att få vara med ett fantastiskt ledarteam. Det har varit jätteroligt, men nu är det dags för nya äventyr, säger Andersén.

Utöver Anneli Andersén tackades även Calle Barrling och Katarina "Cancan" Olsson av innan avspark. Vi passar på att tacka trion för enastående insatser för svensk ungdomsfotboll.

Startelvan: 1 Zecira Musovic - 2 Anna Oskarsson, 3 Nathalie Björn, 14 Emelie Andersson, 13 Lotta Ökvist - 11 Tove Almqvist, 15 Nellie Lilja, 8 Michelle De Jongh, 18 Loreta Kullashi - 17 Madelen Janogy, 10 Malin Diaz Pettersson.

Senaste nytt: U23 dam

Upplagt av: Johan Velagic

Dam U23 Landskamp
Arena: Prioritet Serneke Arena Konstgräs
Publik: 375
Domare: Henrikke Nervik
0 - 2
Frankrike
 • 18’ Marie Antoinette Katoto
 • 90’ Lina Boussaha
Avslutad
Starttid: 2017-11-23 18:00
Halvtidsresultat: 0 - 1
Sändes på svenskfotboll.se

Händelser

Uppställningar

Sverige

Formation: 4-4-2

Ersättare

Frankrike

 • 1. Mylene Chavas (MV)
  46’
 • 2. Elisa De Almeida
  46’
 • 3. Selma Bacha
  46’
 • 4. Julie Thibaud
  46’
 • 5. Sarah Galera (K)
 • 6. Julie Piga
 • 7. Emelyne Laurent
  61’
 • 9. Mathilde Bourdieu
 • 11. Melvine Malard
  61’
 • 15. Helene Ferocq
  72’
 • 20. Marie Antoinette Katoto
  61’

Ersättare

 • 16. Justine Lerond (MV)
  46’
 • 8. Sana Daoudi
 • 10. Christy Gavory
  61’
 • 12. Pauline Dechilly
  46’
 • 13. Maëlle Lakrar
  46’
 • 14. Lina Boussaha
  61’
 • 17. Carla Polito
  72’
 • 18. Sandy Baltimore
  61’
 • 19. Amelie Delabre
  46’

Matchinformation

Prioritet Serneke Arena Konstgräs

Hitta hit

Domare: Henrikke Nervik, Norge

Ass. domare 1: Linda Andresen, Norge

Ass. domare 2: Cathrine Nymoen, Norge

Matchnummer: 900202004