Svensk VM-bas vid Svarta havet

Kempinski Gran Hotel, Gelendzjik. FOTO: kempinski.com

I samma stund som herrlandslaget kvalificerade sig till VM-slutspelet i Ryssland bekräftades förhandsbokningen av baslägret. Sverige kommer under turneringen att bo och träna i Gelendzjik, som ligger på den ryska Svartahavskusten.
– Det är ett perfekt utgångsläge, bra avstånd och väldigt komfortabelt, säger landslagschefen Lars Richt.

Den svenska truppen kommer att bo på Kempinski Grand Hotel och träna på Spartak-stadion, som är belägen ungefär en mil från hotellanläggningen. Sverige kommer som mest ha tre timmars flygning till den mest avlägsna spelorten Jekaterinburg, men bara dryga halvtimmen till de närmaste spelorterna Sotji och Rostov vid Don.

– Bekvämligheten jättebra och vi tror att vi kommer att trivas med både möjligheterna till aktiviteter och sportsliga förutsättningar. Jag tror att det är en av de bästa anläggningarna som jag varit med om att boka i alla fall, säger Lars Richt.

För förbundskapten Janne Andersson väntar närmast VM-lottning i Moskva den 1 december och därefter är det rakt in i förberedelsearbetet och så småningom januariturné med spelare från de skandinaviska ligorna.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand närvarade också vid den avslutande presskonferensen i Milano och meddelade att de ekonomiska förutsättningarna för ett avancemang till VM i Ryssland naturligtvis är goda, men att det är svårt att förutse omfattningen redan nu.

– Vi har ett räknetal som vi brukar använda oss av och det ligger på mellan 25 och 30 miljoner kronor netto, men det är väldigt svårt att avgöra innan man vet kostnaderna. Jag jämför med exempelvis EM i Frankrike, som innebar väldigt höga kostnader för till exempel säkerhet och så vidare. Vi får helt enkelt avvakta svaret på den frågan, säger Håkan Sjöstrand.

Senaste nytt: Herrlandslaget