U23-landslaget: en brygga till A-landslaget

Tove Almqvist hoppas och tror att U23-landslaget kan vara hennes väg in i damlandslaget.

I dag torsdag spelar Tove Almqvist och U23-landslaget vänskapsmatch mot Frankrike. Efter både SM-guld och pris som "Årets genombrott" hoppas yttern på nya milstolpar – debut i A-landslaget. Vägen dit? Genom U23-landslaget.
– Här får man en större roll vilket jag trivs med. Jag trivs i miljön och känner att jag kan växa här, säger Tove Almqvist.

Tove Almqvist har haft en stark säsong 2017. Ynglingen slog sig in i startelvan i Linköping och var en av anledningarna till att det blev ett nytt SM-guld.

– Det är jättekul att få avsluta året så. SM-guld, vi gick vidare i Champions League och sen ett individuellt pris. Jag har tagit kliv i år och det beror dels på att jag har fått spela och dela på att det är en bra miljö att utvecklas. Vi har väldigt skickliga fotbollsspelare, säger Tove Almqvist.

Tove Almqvist fick pris som årets genombrott på Fotbollsgalan i måndags.

Framgångarna i klubblaget uppmärksammades även på annat håll. 21-åringen har under året deltagit på flera landslagsläger, men väntar ännu på debuten.

– Det är stor skillnad från ungdomslandslagen. Det krävs mycket mer av en i a-landslaget. Tappar du fokus på träning där märks det direkt. Spelarna där har erfarenhet, är tryggare i sig själva och sätter inte lika stor press på sig själv. Det är något vi yngre spelare behöver jobba på, säger Almqvist och fortsätter:

– Jag vet att jag är en bra fotbollsspelare, men det gäller att få med det mentala på vägen. Det är den största utmaningen. Att fokusera på rätt saker och få en jämnhet i sitt spel.

Ungdomslandskamper har hon däremot massvis av. Över 30 matcher på F19-nivå med EM-guldet 2015 i Israel som höjdpunkt.
– Det är nog mitt bästa fotbollsminne. Jag spelade helt utan rädslor och bara spelade för att det var så kul. Medaljen hänger på garderoben i sovrummet. Varje gång jag vaknar är medaljen det första jag ser.

A-landslaget och den efterlängtade debuten hoppas hon kunna nå via U23-landslaget. Till skillnad från de yngre ungdomslandslagen spelar U23-landslaget inga tävlingsmatcher. Huvudsyftet är att vara en brygga och minska steget mellan F19-landslaget och A-landslaget. I damlandslagets trupp, som just nu befinner sig i Frankrike, har hela 21 av 23 spelare nått a-landslaget via U23-landslaget.

– I U23-landslaget får man en större roll vilket jag trivs med. Jag trivs i miljön och känner att jag kan växa här. Det är en bra väg för då sätter jag en bra grund istället för att stressa iväg för snabbt och kanske tappar några viktiga delar på vägen. Samtidigt är det nyttigt att inspireras av andra i a-landslaget och att få känna på det.

I dag torsdag spelar Tove Almqvist och U23-landslaget en träningsmatch mot Frankrike. Förhoppningsvis betyder det en match närmre a-landslagsdebuten. En match närmre att en dag vakna upp till en ny mästerskapsmedalj.

Avspark sker 18.00 i Prioritet Serneke Arena, Göteborg. Matchen sänds på svenskfotboll.se.

Senaste nytt: Landslag

Upplagt av: Johan Velagic