Janne Andersson besökte Bergsjön

Janne Andersson besökte Bergsjön.

När landslagets förbundskapten Janne Andersson anlände till Solbackeskolan i Göteborgstadsdelen Bergsjön välkomnades han av 200 elever - många i landslagströjor och svenska flaggor.

- Det var fantastiskt, vilket engagemang och glädje. Alla var otroligt stolta över landslagets prestation och att vi är kvalificerade till VM, säger Janne Andersson.

För en tid sedan ringde Janne Anderssons tidigare tränarkollega Jonas Almén, på den tiden assisterande i Öster och som nu idrottslärare på Solbackeskolan i Göteborgstadsdelen Bergsjön, och frågade om förbundskaptenen kunde göra ett besök.

Bergsjön är ett invandrartätt område som inte sällan omskrivs i kanske mindre smickrande sammanhang, men fotbollen är för många ungdomar en gemensam nämnare som också utgör en fast punkt.

Bland annat genomför IFK Göteborg aktiviteter i stadsdelen för att öka känslan av trygghet, framtidstro och gemenskap. Och intresset för fotboll är stort. Det märkte inte minst landslagets förbundskapten när han anlände till Solbackeskolan i Bergsjön. Cirka 200 barn och ungdomar mötte honom med bland annat svenska flaggor och iklädda landslagströjor, ville ha autografer och ta selfies.

- Jag blev lite rörd och överrumplad faktiskt. Hade ingen aning om att intresset var så stort och att engagemanget för det svenska landslaget så genuint, säger Janne Andersson.

Snacka om att förbundskaptenen på kort tid rört sig mellan olika fotbollsvärldar - från ett avancemang till VM genom att slå ut Italien på ett fullsatt San Siro till en regnig grusplan i Bergsjön.

- Det är det som är så stort med fotboll, ett världsspråk kort sagt.

Janne Andersson lunchade med eleverna och fick berätta om sitt jobb som förbundskapten. Frågorna var många och till sist fick han skriva in sig i skolans Hall of Fame.

- Det var ett väldigt berikande besök och jag behöver ofta påminnelsen om att landslaget berör på så många olika plan. Det var en riktig energikick, säger Janne Andersson.

Senaste nytt: Herrlandslaget