Franzén inför genrepet i La Manga

Sylvin Kayembe är en av spelarna i La Manga-truppen. Bilden från septemberlandskampen i Piteå mot Slovakien. Slovakerna står för motståndet igen på lördag.

P17-landslaget har landat i La Manga, Spanien. Idag torsdag spelar laget sin första match i turneringen mot Ungern. Därefter följer matcher mot Slovakien och Norge på lördag respektive måndag.
– La Manga blir i princip som ett genrep inför Elite Round. Det är bra att träffa gruppen så tätt inpå och jobba igenom alla delar i spelet, säger förbundskapten Roger Franzén.

I tisdags kväll anlände det svenska P17-landslaget till Spanien. I går onsdag stod både teorigenomgång och ett träningspass på schemat.

– Vi har betydligt bättre förutsättningar här jämfört med hemma i kalla Sverige. Vädret är behagligt, planerna håller hög kvalitet och vi bor på ett bra hotell. Det har varit behagligt än så länge, säger Roger Franzén.

Gårdagen avslutades med en genomgång av dagens motståndare Ungern. Ett lag som Franzén beskriver på följande vis:

– Det är ett fysiskt lag som har ambition att styra matchbilden. De är aggressiva i sitt försvarsspel och är ett bra lag. De vann sitt EM-kval 1 efter tre raka segrar. Det ska bli spännande att se styrkeförhållandena lagen emellan. Förhoppningsvis blir det en bra genomkörare, säger Franzén.

Efter matchen mot Ungern väntar ytterligare två matcher. Först mot Slovakien på lördag innan avslutningen sker mot grannlandet Norge under måndagen. Turneringen fungerar som en förberedelse inför det stundande Elite Round som avgörs i mars i Kroatien.

– Årets Elite Round avgörs relativt tidigt i mars. När vi kommer tillbaka till Sverige härifrån är det bara tre veckor innan vi åker igen. La Manga blir därför i princip som ett genrep inför kvalet. Det är bra att träffa gruppen så tätt inpå och jobba igenom alla delar i spelet. När vi sedan träffas inför Elite Round kommer allt att vara ganska färskt i minnet, säger Franzén.

Är det något specifikt du hoppas få ut av turneringen här i La Manga?

– Vi jobbar ju främst med utveckling så jag vill se att vi hela tiden utvecklas både i det offensiva och defensiva. Vi pratar ofta om kollektivet, men det gäller även att se individerna i kollektivet. Vilka som har tagit steg framåt och som klarar av att prestera.

Till turneringen i La Manga finns det en hel del nytt att kika på. Inte mindre än fem spelare i truppen (se längre ner i artikeln) har chans att göra sin landslagsdebut.

– Varje samling är en ny uttagning. I den här åldern kan utvecklingskurvorna se väldigt olika ut. Till den här turneringen har vi valt att kolla på olika spelare. Vi gör hela tiden bedömningar på hur de presterar i klubblaget, distriktslaget och så vidare. Nu har vi även en del spelare som inte är tillgängliga för oss.

Flertalet spelare som har åldern inne för att vara med i P17-landslaget finns inte med i La Manga då de istället är iväg på träningsläger med A-laget i sina respektive klubblag.

– Det är viktigt att de får erfarenhet från seniorfotbollen. Det skapar en hårdhet hos spelarna. Både fysiskt, men även mentalt då kravbilden höjs när man tränar med seniorer kontra juniorer. De får träna i ett högre tempo vilket är väldigt utvecklande. Det är i den här åldern man börjar märka att de tar kliv och hamnar i A-lagsverksamheten hemma i sina klubblag. Det är positivt för deras utveckling.

Klockan 18.00 i dag är det avspark. Sverige-Ungern i La Manga.

Spelarna som kan debutera i La Manga

Joachim Imbrechts, Royal Charleroi SC; Isac Larsson, Halmstads BK; Teodor Stenshagen, GIF Sundsvall; Kevin Jensen, Landskrona BoIS; Taylor Silverholt, Halmstads BK.

Senaste nytt: P17/01

Upplagt av: Johan Velagic