Anders inför premiären med F19

F19-landslaget befinner sig i La Manga, Spanien. Där väntar tre matcher som uppladdning inför det avgörande EM-kvalet nästa månad. Matcherna blir Anders Johanssons första som förbundskapten för laget.
- Det ska bli jätteroligt. Under träningar kan du skapa dig en uppfattning kring spelarna, men det är under matcherna du kan bedöma dem. Nu får vi tre matcher mot bra internationellt motstånd och får se om vårt spel håller, säger Johansson.

Dagens tilltänkta match mot Skottland fick ersättas med ett träningspass nere i La Manga. Foto: @sweyouth #F19_99 Instagram

Det råder vinterkaos i stora delar av Europa. På grund av snöoväder på de brittiska öarna kunde inte Skottland komma iväg med sitt flyg ner till Spanien och La Manga. F19-landslagets första match mot skottarna blev därmed inställd. Istället spelas nu en extramatch mot Island (lördag kl 15).

Anders Johansson– Det är inget någon kan göra någonting åt. Vi får tacka Island som var schyssta och ställer upp på en till match mot oss. Vår analytiker Andreas Janmyr skulle precis presentera analysen av Skottland när vi fick reda på att det inte blir någon match. Nu jobbar vi för fullt med att samla information kring Island istället, säger förbundskapten Anders Johansson som samtidigt passar på att berömma La Manga.

– Det är ett jättebra ställe att ha ett läger på. Det är bra boende, bra mat och bra planer. Allt är nära så det är inga långa resvägar till träningar. Enda man kan klaga på om man ska vara petig är att det är lite blåsigt. Det är verkligen jättebra här, säger Anders Johansson.

Efter matchändringen innehåller turneringen i La Manga numera två matcher mot Island och en match däremellan mot Frankrike för Sveriges del. Turneringen fungerar som en förberedelse inför det stundande EM-kvalet nästa månad.

– Det är viktigt att få ett sådant här läger. Jag och ledarteamet är nya och har bara haft ett läger med spelarna innan. Det är otroligt viktigt att lära känna tjejerna, inte bara som fotbollsspelare utan även som personer. Om vi sedan ser på det från spelarnas perspektiv är det en fantastisk möjlighet att få internationell erfarenhet, säger Johansson.

Är det något speciellt du hoppas få ut av denna turnering?

– Det är en hel del som är nytt. Ledarteamet är nytt, en del spelare också och vi har ett nytt sätt att spela på. Nu blir det jättebra att vi har ett läger där vi kan jobba med allt i lugn och ro i skapligt väder. Eftersom vi bara har någon dag att förbereda oss under EM-kvalssamlingen måste vi sätta det mesta av spelet här i La Manga.

I februari togs La Manga-truppen på 22 spelare ut. Merparten av spelarna spelade i fjol i både Damallsvenskan och Elitettan. Johansson beskriver sin trupp på följande vis:

– Det är en väldigt jämn trupp. Det finns en del spelare som inte fick åka med nu, men som håller på den här nivån. Det är bra konkurrens. Spelarna känns väldigt vakna och fokuserade i både teori och träning. Sen är de duktiga på att ta med sig av den taktiska informationen till träningarna vilket är imponerande. Det är många som är allround och som konkurrerar om flera olika platser. Det är viktigt, framförallt i ett EM-kval där vi är färre spelare. Jag tror att jämnheten kan bli en framgångsfaktor.

Johansson har en gedigen tränarerfarenhet från klubblagsfotbollen på både dam- och herrsidan. Matcherna i La Manga blir däremot hans allra första som förbundskapten för F19-landslaget.

Matcherna i La Manga

Lördag 3 mars 15.00
Sverige-Island

Söndag 4 mars 12.00
Sverige-Frankrike

Tisdag 6 mars 13.00
Sverige-Island

– Det ska bli jätteroligt. Under träningar kan du skapa dig en uppfattning kring spelarna, men det är under matcherna du kan bedöma spelarna. Nu får vi tre matcher mot bra internationellt motstånd och får se om vårt spel håller. Som gammal klubblagstränare är det matcherna man saknar nu. Jag ser framemot detta väldigt mycket.

Totalt är tio spelare i truppen underåriga och födda 2000. Linköpings Alva Selerud har ännu inga landskamper på sitt konto och kan göra landslagsdebut under turneringen i La Manga. Samtidigt har AIK:s Rubi Reid Jansson och Kungsbackas Cornelia Kapocs chans på debut i F19-landslaget.

Senaste nytt: F19/99

Upplagt av: Johan Velagic