Kuriosa inför Sverige-Chile

Sverige-Chile på Råsunda 2006, svenskt VM-genrep inför avresan till Tyskland.

Jimmy Lindahl, SFS (Sveriges Fotbolls Historiker & Statistiker), har koll på den svenska landslagshistorien. Här följer en del inför morgondagens match på Friends Arena mot Chile.

Visste du att...

... lördagens uppgörelse är den andra svenska landskampen mot Chile. Det tidigare mötet var Sveriges genrep inför VM-slutspelet i Tyskland 2006 och slutade oavgjort 1–1 på Råsunda.

... Sveriges mål mot Chile 2006 gjordes av Henrik Larsson.

... Sverige endast har vunnit en av de tio landskamper som har spelats på hemmaplan mot sydamerikansk motstånd. I övrigt har det blivit oavgjort tre gånger och svensk förlust sex gånger. Målskillnaden är 15–24 till de sydamerikanska lagens fördel. Den enda segern kom på Råsunda mot Brasilien 1973, då Roland Sandberg gjorde matchens enda mål drygt tio minuter före matchens slut.

... att tretton svenska spelare har gjort mål mot sydamerikanska landslag på svensk mark. Flest mål har Ove Kindvall och Dan Corneliusson gjort med två stycken vardera.

... före lördagens match har det spelats två landskamper med svenskt deltagande den 24 mars. 2001 besegrades Makedonien med 1–0 på Ullevi och 2016 blev det förlust mot Turkiet med 1–2 i Antalya.

Andreas Granqvist och Anders Svensson 2013... de svenska landslagsmålen den 24 mars har gjorts av Anders Svensson och Andreas Granqvist.

... det på matchdagen är exakt två år sedan Victor Nilsson Lindelöf debuterade i A-landslaget.

... endast en svensk landslagsman är född den 24 mars, Kurt Svanström som i dag skulle ha fyllt 103 år.

... imorgon spelas den tionde landskampen på hemmaplan i mars månad. Hittills har det blivit sex svenska segrar och tre oavgjorda matcher med en sammanlagd målskillnad på 15–4 i svensk favör.

... Sverige före denna match har spelat 25 landskamper på Friends Arena. Dessa landskamper har resulterat i 16 segrar, 4 oavgjorda och 5 förluster med en målskillnad på 58–29. Publiksnittet uppgår till 37.513 åskådare.

... denna landskamp är den 20:e sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten sensommaren 2016 och att Chile blir den 14:e motståndaren sedan dess.

... denna landskamp är den 100:e som Sverige spelar på en lördag. På de 99 första lördagslandskamperna har det blivit 46 segrar, 26 oavgjorda och 27 förluster med en målskillnad på 186–100 i svensk favör.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Jimmy Lindahl, SFS