Simon Andersson: "Vi har alla lägen att ta oss till EM"

P17-landslaget inledde Elite Round med 0-0 mot hemmanationen Kroatien. Som sista utpost höll målvakten Simon Andersson nollan. Något han hoppas kunna göra om i resterande kvalmatcher.
– Jag älskar viktiga matcher där man kan spela en avgörande roll, säger Simon Andersson.

Simon Andersson stod för en avgörande insats mot Kroatien i P17/01-landslagets första match i Elite Round. Nu hoppas han på en EM-plats. Bild: Stefan Andersson.

Sveriges P17-landslag befinner sig för tillfället i Kroatien där laget försöker kvala in till U17-EM i England senare i sommar. Första matchen spelades på en lerig plan i Pula mot värdarna Kroatien. En match som slutade mållöst.

– Det var en stark laginsats från oss. Bollen studsade lite hur den ville. Det var svårt att få till något passningsspel, säger Simon Andersson.

Hur kändes det för egen del?
– Bra. Vi har pratat mycket om att offra oss för varandra och hjälpa varandra. Både försvaret och jag var i vägen några gånger så vi kunde hålla nollan vilket var väldigt kul, säger Simon Andersson.

I den tillknäppta premiären mot Kroatien stod den unge målvakten för två vitala frilägesräddningar. I första läget gjorde Andersson en benparad, i andra läget räddade han efter en utrusning.

– Det känns jättebra så klart att hjälpa laget ta en poäng i en sådan här viktig match. Jag älskar viktiga matcher där man kan spela en avgörande roll, säger Andersson.

Förra månaden var Sverige iväg i La Manga och spelade en förberedande turnering inför det nu pågående EM-kvalet. Då fanns Andersson inte med. 17-åringen har nämligen inför i år flyttats upp till Halmstads a-lag och var iväg på ett träningsläger. Ynglingen har även hunnit med att göra sin a-lagsdebut i en träningsmatch.

– Det är skitkul att bli uppflyttad. Det är ännu ett steg i min karriär. Jag får nu fantastiska förutsättningar att utvecklas ännu mer hemma i Halmstad. Jag har varit i klubben sedan fotbollsskolan och känner i princip alla i föreningen. Vi är som en stor familj, säger Andersson.

Vad har du för förhoppningar på årets säsong hemma i Halmstad?
– Jag vill försöka utvecklas varje dag och bara göra mitt bästa. Om jag utvecklas tillräckligt mycket och tar ansvar kommer jag att få speltid till slut. Det är klart att jag siktar på att få speltid redan i år, men jag måste vara ödmjuk och utvecklas först. Det är inget jag kommer stressa över

I landslaget hoppas han däremot få speltid redan på måndag. Då väntar Belgien i Elite Round. Ett Belgien som spelade 1-1 mot Cypern vilket betyder att samtliga lag i gruppen står på ett poäng efter en spelad match.

– Belgien har jag ännu inte så mycket koll på, vi ska ha genomgång av dem i kväll (läs: i söndags kväll). Cypern mötte vi i första kvalrundan och det var ett duktigt lag. Spelar vi vårt spel och gör det bra hoppas jag att det räcker till en vinst i den matchen. Belgien känns heller inte som en omöjlig motståndare att slå.

Hur ser du på era chanser till att nå EM?
– Jag ser det som väldigt stora chanser. Vi har alla lägen att ta oss till EM, det är helt upp till oss själva. Vi pratar mycket om att sätta vårt försvarsspel och sätta våra lägen. Det är nycklarna till att ta oss till EM.

Vad hade det betytt för dig att få spela ett mästerskap för Sverige?
– Jag njuter verkligen av att spela i landslaget. Det hade varit otroligt häftigt, en ära att få representera Sverige i ett EM. Man får bara en chans att spela U17-EM, vi får inte den här möjligheten igen.

Sveriges återstående matcher är mot Belgien 12 mars och Cypern 15 mars.

Senaste nytt: P17/01

Upplagt av: Johan Velagic