Assyriska får segertipsen

Om 08-lagen har svårt att hävda sig i Allsvenskan så tyder allt på att de går en bättre framtid till mötes i Superettan. Åtminstone om man ska tolka de signaler som sändes ut på onsdagens upptaktsträff i Stockholm. Assyriska från Södertälje och degraderade Hammarby fick flest röster av 170 representanter från media, klubbarna och Fotbollförbundet. Örgryte knep tredjeplatsen före Sundsvall och Syrianska. Brage och Trollhättan åker ut.

Mentometerresultat från Upptaktsträffen 7 april

Superettan har funnits sedan 2000 och om Väsby tar 33 poäng, lika många som i fjol, går de upp i topp i maratontabellen före de allsvenska nykomlingarna Åtvidaberg och Mjällby.
- Då går vi topp, för vi tar fler poäng än 33, lovar tränaren Thomas Lagerlöf på stående fot.

Vassaste Superettan någonsin

Upptaktssnacket inför Superettan lämnade dock den blivande maratontabellen därhän ganska snabbt, i stället enades alla om att årets upplaga är den vassaste någonsin. Åtminstone på papperet.
Detta tack vare två merittyngda nykomlingar från Allsvenskan och tre klassiska lag från division 1.

Årets 16 klubbar har totalt gjort 310 säsonger i Allsvenskan. Norrköping toppar med 70 omgångar, följt av Örgryte 56, Hammarby 46, Landskrona 34, Öster 32, Degerfors 29, Brage 18, GIF Sundsvall 13, Jönköpings Södra 10, Ljungskile 2 och Assyriska 1.

Tillsammans har de tagit 29 SM-guld. Örgryte toppar med 12 (plus tre seriesegrar), Norrköping 12, Öster 4 och Hammarby 1.

Av totalt 60 lag som spelat i Allsvenskan sedan starten 1924/25 finns alltså elva i årets heta Superettan. De fem som aldrig har varit där är Falkenberg, Syrianska, Trollhättan, Väsby och Ängelholm och med undantag av Syrianska var det få på upptaktsträffen - läs inga - som trodde på ett trendbrott från dessa lag.
Inte ens nykomlingarna Öster, Brage och Degerfors bedömdes som heta toppkandidater. Öster ansågs ha störst chans att klara sig bäst.

Tuff start för Öster

Men kolla in Östers inledningsprogram. De möter samtliga tippade topplag under de sju första omgångarna. Hur tänker man då?
- Svårt om man ser det på ett sätt, inspirerande om man ser det på ett annat sätt. Lika bra att ta tjuren vid hornen direkt, menar tränaren Ludwig Ernstsson.
Öster är tillbaka i Superettan efter två år i Söderettan, Degerfors är tillbaka efter ett år i Norrettan och den tredje nykomlingen Brage är tillbaka i näst högsta serien efter fem år.

GIF Sundsvall är kvar i Superettan trots att de bar favoritskapet i fjol. En klen avslutning släckte den allsvenska förhoppningen.
- Förhoppningsvis passar det oss bättre att slå ur underläge, för vi har fortfarande Allsvenskan i sikte, fastslår tränaren Sören Åkeby.

Det har IFK Norrköping också haft i många år, men den guldtyngda klubben har bara gjort en allsvensk säsong på de senaste sju åren och nu är målsättningen att bli betydligt bättre än i fjol (elva), men tränaren Göran Bergort ligger lågt när Allsvenskan nämns.
- Det känns osäkert på något sätt. Jag vet inte om vi blir fågel eller fisk, säger han.

BoIS hetast hos media

Om vi då sorterar in Falkenberg, Ljungskile, Jönköpings Södra och Ängelholm i kategorin mitt emellan har vi avhandlat alla lag utom Hammarby, Örgryte, Assyriska och Syrianska samt upptaktsträffens och den efterföljande presskonferensens allra hetaste lag, Landskrona BoIS.

Platserna kring det runda BoIS-bordet fylldes snabbt, pennor antecknade, mikrofoner stacks fram och kamerorna blixtrade - alla ville tala med Landskronas nye tränare Henrik Larsson, en av två Champions League-vinnare bland Superettans tränare. Jesper Blomqvist i Hammarby är den andra. Bara en sådan sak.

Henrik LarssonOch den stora frågan till Henke var så klart om han kunde göra underverk med BoIS och ta dem tillbaka till Allsvenskan efter degraderingen 2005?
- BoIS har varit elva-elva-åtta de tre senaste åren. Vi ska straffa dessa siffror i år. Någon annan målsättning sätter jag inte upp. Vi har en intressant trupp med bra spelideer.

Det lär bli fortsatt mycket fokus på dig, kanske mindre på spelarna. Bra eller dåligt?
- Lägg fokus på mig om det går dåligt, lägg fokus på spelarna om det går bra, svarar Henke underfundigt.

Några meter bort från Landskrona BoIS var det rejält med fokus på Södertäljes Assyriska och Syrianska, två klubbar som var så nära att gå upp redan i fjol.
Går ni upp i år i stället?Rikard Norling
- Normalt hade det räckt att lyfta sig ett snäpp för att klara den målsättningen, i år känns det som om det krävs två snäpps höjning.
- Serien ser ut att bli riktigt tuff, anser Assyriskas nye tränare Rikard Norling.

Syrianskas tränare Özcan Melkemichel är inne på samma linje.
- Samtidigt som vi vill bli bättre än i fjol, vet vi också att andra året i en serie oftast är svårare. Vi har lagt en plan på att spela i Allsvenskan inom tre till fem år. Går vi upp redan i år har jag givetvis inget emot det.

Ex-allsvenskar hoppas på snabb retur

Premiäromgången
Kommande matcher
2010-04-10
Landskrona BoIS - Degerfors IF TV4 16:00
Falkenbergs FF - Jönköpings Södra IF 16:00
2010-04-11
FC Trollhättan - Assyriska FF 16:00
Syrianska FC - Ljungskile SK 17:00
2010-04-12
Örgryte - Väsby United 19:00
IFK Norrköping FK - Östers IF 19:00
2010-04-13
Ängelholms FF - Hammarby TV4 Sport 19:00
GIF Sundsvall - IK Brage 19:00

Upp direkt vill däremot från Allsvenskan nedflyttade Hammarby och Örgryte. Båda med nya tränare.

I Hammarby delar Jesper Blomqvist och Michael Borgqvist ansvaret och i Örgryte är det förre Halmstadtränaren Jan Andersson som bär ansvaret.

- Vi har en trupp som kan gå upp, men det handlar också om attityd och inställning. Det är säkert många lag som kommer att göra sin bästa match för säsongen när det möter oss.
Michael Borgqvist- Vår publik kan ge oss massor av energi, men också göra oss nervösa och stressiga. Vi har en spännande säsong framför oss och jag tror personligen vi går upp igen, analyserar Michael Borgqvist.

Örgrytes Janne Andersson ser också Örgryte som ett allsvenskt lag 2011.
- Det är ett av skälen till att jag tagit det här jobbet. Vi har kanske inte presterat som ett topplag i årets träningsmatcher, men här finns en potiental för att sluta bland Superettans två bästa lag. Sen är det alltid skillnad på förväntningar och förhoppningar, säger han lite klurigt.

Oavsett hur tabellen ser ut efter 30 omgångar den 23 oktober är alla överens om att årets Superettan är något alldeles extra och då, i den mörka hösten, vet vi om alla tips och funderingar slagit in.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson