Brage tänker trotsa tipsen

Vintern har släppt greppet om Dalarna. I Leksand och Mora har ishockeyn gjort sitt och i Falun har landskapets bandystolthet spelat färdigt för säsongen. Hur är det då med fotbollstemperaturen i Borlänge.
- Den är alltid hög och bortsett från några vinterdagar på 25 minus, då vi tvingades träna inomhus, har förberedelserna gått enligt planerna, låter det belåtet från Brages tränare Lennart "Kral" Andersson.

Brages Johan Persson, Fredrik Jansson och Niklas Forslund jublar när avancemanget till Superettan bärgats.

Efter fem säsonger i ettan, ja, till och med i tvåan, är Brage åter i den näst högsta serien och den här gången har man tagit steget upp i Superettan tillsammans med två andra klassiska storheter: Öster och Degerfors.

Tillsammans har de tre nykomlingarna 79 allsvenska säsonger bakom sig fördelade på Öster 32, Degerfors 29 och Brage 18.
Trion gör come back samtidigt som Örgryte, 56 allsvenska säsonger, och Hammarby, 46, kommer från Allsvenskan och tillsammans bidrar de till att Superettan modell 2010 tycks bli den allra hetaste någonsin.

Hur kommer det då att gå för årets nykomlingar i denna häxkittel?

Ja, ska man döma av förra veckans upptaktsträff i Stockholm, där 170 representanter från media, klubbar och förbundet träffades, blir sejouren i Superettan bara ettårig.
För i en omröstning om vilka tre som låg närmast en nedflyttning fick just Brage och Degerfors, tillsammans med Trollhättan, flest röster.

Lennart "Kral" AnderssonHåller Bragetränaren med?
- Jag tar det för vad det är: spekulationer.
- Vi är medvetna om att årets Superettan kommer att bli ett riktigt getingbo, men vi tänker inte bli seriens svarta får.
- Vår gruppdynamik är stark, så stark att vi klarar nytt kontrakt, fastslår Lennart "Kral" Andersson ödmjukt.

I höstas kom Brage tvåa i norrettan, åtta poäng bakom Degerfors, och kvalade sig upp efter dubbla segrar mot Qviding. Glädjen var stor i Borlänge och Dalarna.
- 2008 var Brage ett stolpskott från att trilla ner i division 2. 2009 vände vi på skutan och nu är vi i Superettan. Det är små marginaler i fotbollens värld, upplyser "Kral", 43, som gör sin andra säsong i klubben och sin elfte som heltidstränare.

Brage, med 47,5 säsonger i näst högsta serien (varav fyra i Superettan), har kunnat förbereda sig väl tack vare konstgräset på Domnarvsvallen och med sju nya spelare och fjolårets skyttekung Johan Eklund, 21 mål, kvar i laget är det alltså nytt kontrakt som gäller.
- Våra nya spelare har vana och rutin från Superettan och högre upp. Jag tycker vi värvat klokt och hoppas vi har en trupp som står pall för en lång säsong, menar "Kral".

Brage inleder borta mot GIF Sundsvall för att fem dagar senare spela hemmapremiär mot FC Trollhättan där en av "Krals" bästa vänner, Lars-Olof Mattsson, är tränare.
- Där blir det mycket känslor, säger "Kral".

Niklas ForslundDalkarlen Niklas Forslund, 28, gör precis som "Kral" sin andra säsong i Brage och den duktige försvararen, som spelade samtliga 26 matcher i fjol, är laddad inför den nya uppgiften.
- Jag tycker inte om långa försäsongsträningar och matcher som inte gäller något. Det är nu, när det är tävling och när vi spelar om poäng, som det roliga börjar och att slå ur underläge tror jag passar Brage riktigt bra. Vi är som "Kral" säger en stark grupp och att andra lag har större trupper, där spelarna är proffs och tjänar mer pengar än vad vi gör, är enbart en sporre för oss, betonar Niklas.
Och apropå sporrar.
Visst låter det som om Brage tänker göra precis tvärtemot vad de 170 personer på upptaktsträffen kom fram till - hänga kvar.

Upplagt av: Larne Wallisson