Dubbelt Södertälje i topp

Det är dubbelt Södertälje i topp i Superettan. Syrianska och Assyriska ligger just nu på de allsvenska platserna. Två matcher återstår av den andra omgången och då har Ängelholm och GIF Sundsvall möjlighet att bli de enda fullpoängarna efter sina tisdagsmatcher mot Jönköping Södra respektive Hammarby.

Marklund avgjorde mot Bambergs NorrköpingAssyriska, som inledde med 0-0 i Trollhättan, vann med 2-1 hemma över IFK Norrköping. Göran Marklund, 34 år och assisterande tränare till Rikard Norling, blev stor matchhjälte med ett mål i varje halvlek. Det första kom efter en halvtimma, på en kontring efter en IFK-hörna, det andra redan efter 50 sekunder i andra halvlek då bortaförsvaret tappade markeringen och via en IFK-rygg hamnade bollen i bortre hörnet av målet. Christopher Telo såg till att de 3.120 åskådarna fick spänning de sista tio minuterna, men hans snygga volleymål räckte bara till en reducering, trots att chanser fanns till en kvittering under slutminuterna.

Söndagens två övriga matcher slutade 0-0. På Starke Arvid kunde varken Ljungskile eller Landskrona BoIS göra något mål (däremot delades det ut sju varningar) och när Brage spelade av sin hemmapremiär mot Trollhättan blev det heller inga mål på Domnarvsvallen. För Trollhättans Robin Eriksson tog matchen slut efter 70 minuter då han drog på sig sin andra varning med utvisning som följd. För Brage var det första poängen, för Trollhättan var det andra raka 0-0-matchen. 2.897 personer tittade på.

Första paret ut i omgången var nykomlingsmötet mellan Degerfors och Örgryte, en match som avgjordes på Behrn Arena i Örebro, då Stora Valla inte var i speldugligt skick. Blott 837 åskådare såg Örgryte vinna med matchens enda mål, ett mål som Pavel Zavadil gjorde i den 68:e minuten. Zavadil hittade rätt med ett skott från cirka 20 meter och målet räckte till säsongens första ÖIS-seger.

- Jag är givetvis nöjd att vi vinner. Det är en tuff match, men vi är det bättre laget, summerade Örgrytes andretränare Janne Carlsson.

Med fem minuter kvar att spela hade Degerfors dock en god kvitteringschans, men Sebastian Henrikssons nick gick några centimetrar utanför ÖIS-målet och Degerfors är fortfarande utan poäng.

Denis Velic tillbaka på Värendsvallen, här i kamp med Freddy Borg.Lördagens två matcher bjöd på tre mål varav två av dem kom på Värendsvallen i Växjö inför ögonen på bl a förbundsordföranden och tillika Österfantasten Lars-Åke Lagrell, men han fick bita länge på naglarna innan Öster kvitterade Syrianskas ledning. Efter en mållös halvlek inför 2.287 åskådare gjorde förre Österspelaren Denis Velic 1-0 för Syrianska i den 48:e minuten och det såg ut som om Syrianska skulle klara en trepoängare, men tre minuter före full tid tryckte David Thor Vidarsson in kvitteringen efter en hörna.
- Vi visade moral och vägrade vika ner oss. Det bjöds kanske inte på något skönspel, men poängen var viktig med tanke på vårt tuffa inledningsprogram, menade Östers inhoppare Matteo Blomqvist-Zampa, vars morfar Karl-Axel "Acke" Blomqvist och hustrun Gun (dotter till Stig Svensson) firade guldbröllop på lördagen.

I Solna möttes Väsby och Falkenberg och flertalet av de 303 åskådarna lämnade Skytteholms IP besvikna eftersom Daniel Alexanderssons straffmål i den 25:e minuten betydde tre poäng för FFF.
- Tyvärr fick målet oss ur gängorna medan de fick ny energi. Sedan lyckades vi inte alls utnyttja vårt spelövertag i andra halvlek, sa assisterande sportchefen Lukas Syberyjski på Väsbys hemsida.
Straffen var omdiskuterad. Väsbys målvakt Peter Rosendal och Falkenbergs Mikael Boman jagade samma boll, Boman föll och fick straff. Fel tyckte man i Väsbylägret.
- En klassisk målvakt-forward-situation där forwarden oftast får domaren med sig, tyckte den säkre straffskytten Daniel Alexandersson, som är tillbaka i Falkenberg efter allsvenskt spel i IFK Göteborg.

Omgången avslutas med tisdagens Jönköping-Ängelholm och Hammarby-GIF Sundsvall.

Tredje omgången spelas 22-27 april.

Upplagt av: Larne Wallisson