Ängelholm vände och vann mot Hammarby

Hammarby och Brage var de två sista nykomlingarna ut i premiäromgången och det slutade med förlust för båda lagen. Exallsvenska Hammarby förlorade i Ängelholm, Brage förlorade i Sundsvall.
I topp efter Superettans första 90 minuter återfinns IFK Norrköping och publiksnittet efter de första åtta matcherna är fina 3 190.

David Bennhage lurar David Johansson och sätter sedan matchavgörande 3-2 i krysset.Hammarbys målsättning att bara ta ett år i Superettan gäller fortfarande, men redan i premiären blev de varse om vilka hinder som finns på resans gång. Besöket på Ängelholms IP, inför nya rekordpubliken 3 013 åskådare, slutade med seger för hemmalaget. ÄFF vann med 3-2 efter 1-1 i paus. Publiken bjöds inte bara på fem mål utan också 90 händelserika minuter och två offensiva spelare som satte sin prägel på matchen. Dels Hammarbys tvåmålsskytt Linus Hallenius, dels Ängelholms segerskytt David Bennhage.

Hallenius gjorde sitt första mål efter 16 minuter då han sprang ifrån sin försvarare Robin Nilsson och utnyttjade att ÄFF hade spelat med nio man i fem minuter och vid målet med tio man på grund av skador på backarna Robin Nilsson och Jacob Augustsson. Sebastian Castro-Tello kunde ha gjort 2-0 på ett friläge, men minuten efter kvitterade Ängelholm då Hammarbys David Johansson nickade bollen i eget mål på David Bennhages inlägg. Fem minuter före pausvilan fick fotskadade Castro-Tello hjälpas ut från planen.

I 52:a minuten svarade Linus Hallenius för ett underbart solonummer. Efter att ha tagit sig förbi fyra hemmaspelare placerade han kyligt bollen bakom Daniel Andersson. Men tro inte att skåningarna gav sig. Patrik Larsson byttes in och när han fick chansen placerade han kyligt bollen mellan benen på Rami Shaaban, som åtta minuter före slutet fick ge sig en tredje gång då David Bennhage vände bort två Hammarbyspelare innan han fastställde slutresultatet från nära håll.
- Det här var min största match någonsin, inför mycket publik, just nu känner jag bara massor av glädje, summerade Ängelholms matchvinnare efter lagets oväntade premiärseger.

Ari Skulason hoppar högt av glädje efter sitt 1-0-mål mot Brage.Brage, nykomling från norrettan, reste till Sundsvall i hopp om att ta poäng och med mindre än fem minuter kvar stod det 1-1, då Nuri Mustafi fördärvade kvällen för dalalaget. Efter en mållös halvlek gjorde Ari Freyr Skulason matchens första mål för GIF Sundsvall efter en målvaktstavla av Brages Gerhard Andersson, som dock revanscherade sig då sex minuter efter baklängesmålet räddade en straff av samme Skulason och kvarten senare stod det plötsligt 1-1 då fjolårets skyttekung i norrettan Johan Eklund kvitterade. Sista ordet dock till Giffarna, fjolårets favorit att vinna Superettan och som säkert kommer att blanda sig i toppen i år också.

Hur gick det då för de tre andra nykomlingarna i premiäromgången? Inte speciellt bra. Örgryte fick nöja sig med 1-1 hemma mot Väsby medan Degerfors och Öster förlorade borta mot Landskrona (0-1) respektive IFK Norrköping (0-3).

Örgryte och Väsby bjöd på dramatik, en straff, två mål, en utvisning och en uppvisning. Den sistnämnda drabbade Örgrytes nye tränare Janne Andersson i samband med Sebastian Johanssons andra varning och utvisning i den 75:e minuten. Då ledde Väsby tack vare Magnus Eriksson straffmål i den 62:a minuten, ett mål som var på väg att skapa sensation - om det inte varit för Robin Johanssons kvittering efter en hörna i matchens allra sista ordinarie minut.
- I andra halvlek hade Väsby en fin period där de träffar både stolpe och ribba och där hade vi tur som klarade oss, å andra sidan tycker jag inte det är någon straff, summerade Örgrytes tränare Janne Andersson på klubbens hemsida.

I Norrköping fanns omgångens största publik, 5 066 åskådare, och då de flesta höll på hemmalaget blev det en lyckad start på säsongen, IFK-seger med 3-0 mot ett till synes premiärnervöst Öster.
- Vi var inte där. Jag vet inte om det var premiärnerver eller vad det var, men det här var inte standarden jag hade förväntat mig, sa Östertränaren Andreas Ottosson besviket efter förlusten till Kvällsposten.

Russell Mwafulirwa.Nu kunde det ha blivit en annan matchbild då Öster fick en straff efter 35 minuter, men nyförvärvet Olivier Karekezi sköt högt över. I stället var sekunderna på IFK:s sida då malawiern Russell Mwafulirwa styrde in Tobias Rickhammars inlägg i första halvleks sista sekund. Efter paus stal Shpetim Hasani showen. Först med sitt nickmål på Daniel Bambergs frispark, sedan med ett briljant förspel som öppnade för Christopher Telos 3-0.
- Vi utnyttjade de chanser vi skapade och fick precis den start vi ville ha, fastslog tränaren Göran Bergort på IFK:s hemsida.

För nye IFK-målvakten Niklas Westberg var det en speciell nolla. I fjol, i Väsbys färger, höll han nollan båda gångerna mot IFK. Nu höll han den för IFK. För Öster var förlusten en besvikelse, men statistiskt sett inte helt oväntad. 0-3 i Norrköping var klubbens nionde raka premiär utan seger…

Efter lördagens två inledande matcher mellan Landskrona BoIS-Degerfors (1-0) och Falkenberg-Jönköping (1-1) var det dags för Södertäljes två topptippade lag att spela av sina premiärer. För Syrianska blev det full pott hemma mot Ljungskile, 2-0, medan Assyriska fick nöja sig med 0-0 i Trollhättan.

2002 vann Peter Ijeh den allsvenska skytteligan med 24 mål. Då spelade han i Malmö FF. Efter klubbyten till IFK Göteborg, FC Köpenhamn och Viking Stavanger, stod den 33-årige nigerianen klubblös, något som Syrianska utnyttjade i sin jakt på en allsvensk biljett och Peter Ijeh kunde knappast ha fått en bättre start i sin nya klubb. Efter en mållös och intetsägande första halvlek mot Ljungskile slog Denis Velic en låg passning från höger in mot straffområdet, bollen letade sig fram till Ijeh som behärskat gjorde 1-0 i den 53:e minuten. Velic stod också för passningen till Besim Kinics 2-0 sju minuter senare.

Edsborgs IP i Trollhättan bjöd på en mindre bra gräsmatta, något som passade spelskickliga Assyriska illa och efter 90 ganska dåliga minuter stod det fortfarande 0-0 på anslagstavlan (i fjol vann Assyriska med 2-0 i Trollhättan). För ett redan skadedrabbat Assyriska tvingades Mikael Eklund bryta matchen på grund av en knäskada och då han inte kan medverka i hemmapremiären mot IFK Norrköping på söndag har Assyriska därmed sju spelare på sin skadelista.

Andra omgången avgörs 16-20 april.

Upplagt av: Larne Wallisson