Vilket lag vinner Superettan 2016?

Superettans tränare 2016

Vilket lag vinner Superettan 2016? Halmstads BK blev svaret på tisdagens upptaktsträff när de 16 klubbarna mötte medierna.
- Vi ska försöka leva upp till rollen som favorit, men vi ska samtidigt vara ödmjuka inför uppgiften, kommenterade tränaren Jan Jönsson.

Nästa helg sparkar Superettan igång. Vem ska vinna den 17:e upplagan? Ja, på den traditionella upptaktsträffen kändes Halmstads BK och Dalkurd hetast. Ett lag nedflyttat från Allsvenskan. Ett lag uppflyttat från division 1.

Vilket säger det mesta om serien som kallas för omöjlig och oförutsägbar och som de flesta vill undvika att tippa och spekulera i.

En som kan Superettan bättre än någon av årets tränare är Degerfors Patrik Werner.

- 2009 var mitt första år i Degerfors. Då vann vi division 1. Sedan dess har vi spelat i Superettan. Det innebär att jag gör min sjunde säsong i näst högsta serien och jag måste ärligt och uppriktigt säga att årets upplaga känns som den mest ovissa, betonar nyligen 40 år fyllda Werner. Och utvecklar:

- Flera klubbar har gjort intressanta värvningar och det skulle inte förvåna om lag som tippas komma högt eller lag som tippas komma på den nedre halvan har bytt platser när vi gör bokslut. Werner betonar också:

- I Superettan, som jag för övrigt tycker spelmässigt har blivit bättre från år till år, gäller sju av de 16 platserna något. Ettan och tvåan går upp. Trean får kvala. De två sista åker ut. De två ovanför får kvala för att hänga kvar. In i det sista finns det alltid något att spela för.

Var hamnar då Degerfors, fjolårets nia utan chans att gå upp och utan risk för att trilla ut?

- Vi ska bli bättre än i fjol, gärna topp sex.

När Svenska Spel presenterade sina odds på seriesegraren sattes Halmstad som favorit till 3,75 och de följdes av Sirius 5,00, Dalkurd 6,00 och GAIS 8,50. Längst ner på skalan fanns högoddsarna Örgryte 75 och Frej 100.

Jan Jönsson igen:

- Jag tycker inte det känns speciellt betungande att vara favorit. Jag tycker vi har gjort det bra i vår, vi har en intressant trupp med nyförvärv och unga spelare från egna leden och med hårt arbete hoppas jag vi kan klara trycket och leva upp till förväntningarna.

Försvararen Jesper Westerberg är inne på samma linje:

- Vi känner inget tryck utifrån. Vi sätter pressen på oss själva och jag tycker vi ska våga ta favoritskapet

Då finns det högre och tuffare press på nykomlingen Dalkurd som följs av 1,2 miljoner människor på Facebook från hela världen. Efter sex säsonger i division I (2013 kvalade man, men förlorade mot Värnamo) är Dalkurd framme vid ett nytt delmål: Superettan.

Vad är målsättningen?

- Att gå upp direkt i Allsvenskan. I Dalkurd finns inte uttrycket "att etablera oss", fastslår tränaren Poya Asbaghi som efter två säsonger som assisterande tränare tagit över huvudansvaret.

Asbaghi är 30 år och har själv aldrig spelat fotboll på elitnivå.

- För många av våra spelare är det som att spela i landslaget, de känner att de representerar Kurdistan. De är stolta och det går inte att kompromissa om stolthet. Vi har ett eget spel som jag hoppas ska räcka långt, lite likt Östersunds, fortsätter Poya Asbaghi.

Dalkurd bildades 2004 och gör alltså tolv år senare sin första säsong i Superettan. Imponerande.

Om Halmstads BK tippas som favorit är det inte samma lyster kring det andra laget som kommer från Allsvenskan, Åtvidabergs FF. Truppen består av 17 nya spelare och ekonomin är, som i seriens flesta klubbar, begränsad.

- Samma omklädningsrum och samma klubb, men nästan bara nya spelare och alla måste ju förstå att vi har lite att jobba på, säger tränaren Roar Hansen.

- Vi vill upp i Allsvenskan igen, men det lär knappast ske i år.

Men nu är Åtvidaberg i Superettan, där allt kan hända, så kanske Roar har fel när han kortsiktigt siar om framtiden. Å andra sidan kan Roar, liksom Degerfors Patrik Werner, Superettan efter tre säsonger i serien med Ängelholm och två med Öster.

Hur Superettan slutar 2016? Den 5 november vet vi.

Lite fakta om Superettan

Sedan starten 2000 har 50 klubbar spelat i Superettan. Dalkurd blir den 51:a.

Assyriska toppar maratontabellen med 14 säsonger och 585 poäng. Ljungskile ligger tvåa med elva säsonger och 488 poäng. Elva säsonger har också Landskrona, Falkenberg och Athletic FC United. I AFC Uniteds statistik inkluderas FC Café Opera Djursholm, FC Café Opera United och Väsby United.

Motala AIF:s enda säsong resulterade i 17 poäng vilket placerar dem på 50:e och sista plats i maratontabellen.

Ytterligare elva klubbar har spelat en säsong i Superettan: AIK (64 poäng), Djurgården (63), Malmö FF (60), Halmstads BK (56), Frej (29), Vasalund (20), Forward (26), Utsikten (26), Gunnilse (26), Husqvarna FF (22) och Friska Viljor (20).

För Frej och Halmstads BK väntar alltså en andra säsong.

Djurgårdens och Malmös enda säsong var premiäråret 2000 då de gick upp direkt efter allsvensk degradering 1999. Det året, 2000, gjorde en viss Zlatan Ibrahimovic tolv mål för MFF. AIK var nere och vände 2005.

I årets allsvenska är det tre klubbar som aldrig spelat i Superettan, nämligen IFK Göteborg, Elfsborg och Helsingborg.

Apropå mål är Göran Marklund och Stefan Bärlin de skyttekungar som gjort flest mål under en säsong, 23 mål var. 2003 vann Marklund skytteligan med FC Café Opera och 2004 vann Stefan Bärlin skytteligan med Västerås SK.

Publikligan domineras av Hammarby. Under 2013, 2014 och 2015 har Hammarby dragit 19.102 åskådare eller fler vid tio tillfällen. Endast AIK-GAIS 2005 spränger Hammarbydominansen. Det mötet sågs av 23.460 åskådare.

Hammarbys sex i topp:

 • 31.074, Ljungskile, 24 augusti 2014.
 • 30.129, Jönköping, 2 november 2014.
 • 29.307, Degerfors, 14 april 2014.
 • 29.175, Örgryte, 19 juli 2013.
 • 25.142, GIF Sundsvall, 10 augusti 2014.
 • 23.639, Östersund, 21 oktober 2014.

2015:

 • Till Allsvenskan: Jönköpings Södra, Östersunds FK.
 • Trean IK Sirius förlorade i kvalet mot Falkenbergs FF.
 • Nedflyttade: Mjällby, Utsikten, Brommapojkarna.
 • Skyttekung: Fredrik Olsson, Jönköpings Södra, 17 mål.
 • Publiksnitt: 1.623 åskådare.
 • Publiktopp: 6.544 åskådare, Östersund-Ljungskile.

Inför 2016:

 • Nedflyttade från Allsvenskan: Åtvidabergs FF och Halmstads BK.
 • Uppflyttade från division I: Dalkurd FF, Trelleborgs FF, Örgryte IS.

Premiäromgången

Upplagt av: Larne Wallisson