Målfattig tredjerunda

Långt mellan målen i Superettan. Klart Richard Donkor och Falkenberg gladdes åt den sena kvitteringen mot Degerfors.

Superettans tredje omgång kan summeras med ett enda ord: målfattig. Tisdagens Värnamo-Brommapojkarna kan förstås ändra på summeringen, men endast 13 mål i påskens sju matcher är klar fakta.
Klart är också att Öster fortsätter på den inslagna vinnarvägen med 1-0 mot Frej och därmed toppar nykomlingen serien på maximala nio poäng. Lika klart är att från Allsvenskan nedflyttade Gefle och Falkenberg fortfarande inte vet hur det känns att vinna samt att Åtvidaberg är enda laget utan poäng.

Örgryte-Åtvidaberg 2-1

Första paret ut i påskhelgen var Långfredagens Örgryte-Åtvidaberg och för Örgryte började helgen bra, då det blev 2-1 på Gamla Ullevi. För Åtvidaberg var det tredje raka förlusten och därmed är östgötarna sist och enda klubb utan poäng.

Båda lagen gjorde var sitt mål före paus. Daniel Sliper gav ÖIS ledningen med ett bra skott i den 18:e minuten. Örgryte fortsatte att skapa målchanser, men det blev i stället Åtvidaberg som kvitterade genom nye Isac Lidberg fyra minuter före pausvilan.

William Atashkadeh var den som haft bäst och flest chanser att göra 2-0, men det fanns alltid en åtvidabergare i vägen. Det skulle ändå bli Atashkadeh som till sist kunde titulera sig matchhjälte. Hans nickmål redan i den 47:e minuten blev också Örgrytes segermål och med tanke på chanser och spelövertag var segern välförtjänt.

Dalkurd-Varberg 0-0

Frank Pettersson i Dalkurd mål höll nollan för tredje seriematchen i rad och för fjärde gången (försäsongens matcher inräknade) räddade han en straff. Det var fem minuter före pausvilan som Gabriel Altemark-Vanneryr drogs ner och nu hade Elias Andersson chansen att ge Varberg ledningen – men Frank Pettersson räddade.

Ett annat skäl till varför det blev 0-0 på Domnarvsvallen var att stolpar och ribbor var i vägen. Karl Söderström hade en stolpträff i första halvlek för Varberg medan Yukiya Sugita träffade ribban och Ricky Yarsuvat träffade stolpen för Dalkurd efter paus.

Anders Brännström, tränare i Dalkurd:

- Vi var inte bra i första halvlek, bättre i andra. Matchen kunde ha gått åt båda håll.

Jörgen Wålemark, Varbergs tränare:

- Vi är nöjda med poäng borta mot Dalkurd, å andra sidan hade vi chanser för att vinna.

Något Varberg ännu inte har gjort.

Norrby-Trelleborg 1-1

Trelleborg har fått en jobbig start på serien och om inte Zoran Jovanovic kvitterat i den 72:a minuten hade inledningen poängmässigt varit ännu tuffare. Nu har Trelleborg två poäng av nio möjliga.

- Vi har en bit kvar, konstaterade Trelleborgs tränare Patrick Winqvist, som ändå tyckte att prestationen var tillräckligt bra för att laget skulle få med sig en seger.

- Vi måste hem och träna, träna och träna, sedan kommer vi in i en period med många matcher, säger han till Trelleborgs Allehanda.

Vad är det främst ni behöver träna på?

- Anfallsspelet, att hitta rollerna i anfallsspelet; att göra det vi är bra på oftare och snabbare.

Nykomlingen Norrby, som gjorde sitt första mål någonsin i Superettan, står också på två poäng efter högerbacken Patrik Pettersens 1-0 i 34:e minuten.

Syrianska-GAIS 2-1

Efter två inledande uddamålsförluster spräckte Syrianska segernollan hemma mot ett GAIS som inlett med tre raka utan vinst (oavgjort och två förluster). Mot Syrianska hade GAIS på slutet en träff i insidan av stolpen, men närmare kvittering än så kom man aldrig denna Påskdag på Södertälje Fotbollsarena.

Syrianska ville mest och fick utdelning redan i den sjunde minuten då Georg Makdesie gjorde 1-0. Syrianska hade bud på flera mål men resultatet stod sig halvleken ut. I den 70:e minuten kom GAIS första mål för säsongen. Det var Carl Nyström som gjorde det sedan hemmamålvakten Dwayne Miller släppt en retur. Syrianskas segermål kom fem minuter senare. Syrianska anföll på vänsterkanten och Seth Hellberg blev matchhjälte.

Frej-Öster 0-1

Första halvlek till Öster och mål genom Jonathan Drott efter en kvart. Andra halvlek till Frej, då också Öster fick Jonathan Levi utvisad i den 66:e minuten, men inga mål för hemmalaget. Det innebär att Frej fick sin förlustnolla spräckt samtidigt som Öster tog tredje raka segern och gick i serietopp.

Jonathan Drotts segermål kom på David Johannessons passning och det var mest Öster i första halvlek. Efter paus tog Frej tag i spelet och pressade rejält för en kvittering och när Östers Jonathan Levi satsade väl hårt i en närkamp blev det rött kort och nu blev det Frej för hela slanten – men inga mål. Bästa chansen skapades i den 75:e minuten då ett inlägg träffade stolpen och på returen pangade Joakim Runnemo bollen i ribban. Övriga försök till mål/kvittering tog antingen Östers försvar eller målvakten Robin Malmkvist hand om.

Helsingborg-Gefle 1-1

6.135 åskådare på Olympia fick se två mål. Båda gjorda av Gefle och då det ena var ett självmål slutade matchen 1-1. De två exallsvenska lagen kunde alltså inte skiljas åt.

Redan efter 18 sekunder (!) nickade Deniz Hümmet in Christian Ljungberg passning och Gefle kunde fira en tidig ledning. I den 24:e minuten fick HIF en hörna och Gefles Johan Oremo nickade bollen i eget mål. Efter det fick publiken se en ganska chansfattig match mellan två lag som ännu inte hittat sin profil i Superettan.

Eller som det stod på hd.se: "Spridda applåder och burop från hemmapubliken och släpper man in ett mål i Superettan efter 18 sekunder förtjänar man kanske inte några applåder."

Falkenberg-Degerfors 1-1

Degerfors var på väg mot sin tredje raka seger när inhopparen Richard Donkor tryckte in Christoffer Carlssons högerinlägg in den 80:e minuten och därmed gjorde Donkor det första hemmamålet på Falkenbergs nya arena. Tidigare, redan efter en dryg kvart, hade Sargon Abraham gett Degerfors ledningen på en suverän passning från Sebastian Ohlsson.

I slutet på första halvlek fick Abraham utgå på grund av skada, men meddelade via C More:

- Sparkade i gräset. Inget allvarligt. En ren säkerhetsåtgärd. Jag trivs i min fria roll och tror vi vinner.

Så blev det inte utan Degerfors tappade sina två första poäng samtidigt som Falkenberg tog sina andra.

- Vi sliter och samlar poäng och när våra nya spelare kuggat sig samman blir det fler poäng, summerade Falkenbergs tränare Hans Eklund optimistiskt.

Omgången avslutas med tisdagens Värnamo-Brommapojkarna.

Fjärde omgången avgörs 21-24 april. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson