Nykomlingen BP upp i topp

BP besegrade Norrby och är nu uppe i ledning av Superettan.

Brommapojkarna visade redan i vårens cupspel att någonting stort var på gång och efter fyra omgångar toppar nykomlingen Superettan. BP är enda laget på tio poäng och är samtidigt enda laget som inte släppt in något mål. Senaste segern togs mot Norrby, 3-0.

Även Dalkurd och Helsingborg har också sina förlustnollor intakta. För Öster sprack däremot segersviten efter tre raka då just Dalkurd vann på Myresjöhus Arena med 2-1. Helsingborg spelade 0-0 borta mot GAIS.

Fem klubbar vet fortfarande inte hur det känns att vinna: Falkenberg, Trelleborg, GAIS, Norrby och Åtvidaberg.

Brommapojkarna-Norrby 3-0

BP fick en drömstart i nykomlingsmötet med Norrby då Kevin Kabran gjorde 1-0 redan i den andra minuten.18-årige U19-landslagsspelaren Viktor Gyökeres gjorde 2-0 en dryg kvart in i andra halvlek på Kabrans passning och när nyttige mittfältaren Christopher Brandeborn gjorde 3-0 i den 85:e minuten kunde matchen bara sluta på ett sätt – seger och serieledning för BP.

Dalkurd är fortfarande obesegrade i Superettan.

- Ledningsmålet var viktigt och bra att ha när Norrby tog över spelet i första halvlek. Mitt mål i andra halvlek lyfte oss ytterligare och för mig är det ganska enkelt att summera den här matchen och seger – vi kämpar och gör allting tillsammans, sa Viktor Gyökeres efter Brommapojkarnas 3-0-seger mot Norrby.

Om en vecka, söndagen den 30 april klockan 15.00, väntar derby för BP mot Frej på bortaplan. Leder BP serien även efter den femte omgången?

Åtvidaberg-Falkenberg 1-1

Det oavgjorda resultatet innebär att Åtvidaberg tog säsongens första poäng, men också att båda lagen fortfarande är utan seger. För Falkenberg var det tredje raka krysset.
1 457 åskådare på Kopparvallen fick se Amin Nazari ge exallsvenska Falkenberg ledningen redan i den sjätte minuten. Hemmamålvakten Gustav Jansson var chanslös och om gästernas avslut varit lite vassare kunde ledningen varit större efter den första halvtimman.

I stället var det Åtvidaberg som kvitterade efter 33 minuter. Emil Bellander sköt, målvakten Hampus Nilsson kunde inte hålla bollen och Simon Marklund satte returen.

Gefle-Syrianska 1-0

Gefle tog årets första seger tack vare ett sent mål (87:e minuten) av nyförvärvet Deniz Hümmet som petade in bollen från nära håll efter inhopparen Piotr Johanssons passning och Johan Oremos klackskarv. Målet var Hümmets andra i år. Syrianska hade spelövertaget, men kunde inte överlista August Strömberg i hemmamålet.

- Enkelt och välförtjänt, sa Piotr Johansson och log med hela ansiktet efter Gefles första seger i Superettan.

För Syrianska var det årets tredje förlust.
- Bittert så klart. Speciellt när målet kommer så sent. Jag tycker vi var värda minst en poäng. Vi skapade chanser, men fick inte in bollen i mål, suckade Syrianskas målvakt Hampus Elgan.

Öster-Dalkurd 1-2

Borta bra, men hemma bäst är inget som gäller obesegrade Dalkurd. 2-1 mot Öster var årets andra bortaseger. Hemma på Domnarvsvallen har det blivit två oavgjorda matcher. Därmed vet topptippade Dalkurd fortfarande inte hur det känns att förlora.

- Vi gör det bra, vi spelar vårt eget spel och rullar bra långa stunder trots en bedrövlig matta. I stora drag ser det ut som vi vill att det ska göra, sa Dalkurds målvakt Frank Pettersson om lagets första halvlek.

Då ledde Dalkurd med 1-0 efter straffmål av Ricky Yarsuvat (11). Med kvarten kvar kom också 2-0 på en läcker frispark signerad Ammar Ahmed. Öster spelade bra i andra halvlek och pressade för mål men Pettersson såg ut att hålla nollan då lagkaptenen Mario Vasilj gjorde 1-2 i sista ordinarie minuten.

Trots tre träffar i ribban och några "öppna mål" sprack alltså Östers förlustnolla och det var en bitter östertränare som summerade förlusten.

- Straffen är ett rån och det känns fruktansvärt surt att förlora. Inget snack om att Dalkurd gör ett mål mer än vi, men sett till hur matchen gestaltade sig var vi förtjänta av en poäng, sa Thomas Askebrand.

Varberg-Frej 2-1

Efter tre raka utan vinst kom Varbergs första seger för säsongen hemma mot Frej och för stockholmarna var det årets andra förlust. Varberg var det spelförande laget och gjorde mål i båda halvlekarna.

- Vi kunde ha gjort fler mål, men framför allt var vi fantastiskt starka bakåt, summerade Gabriel Altemark-Vanneryr som fick ett nickmål bortdömt för offside.

Varbergs mål gjordes i stället av Karl Söderström från nära håll efter 26 minuter och av Thomas Boakye i öppet mål sedan Frej-målvakten Ruben Åman lämnat sitt mål och förlorat en duell mot Altemark-Vanneryr. 2-0 kom i den 76:e minuten. Frejs reducering kom sex minuter senare genom Philip Wiström.

GAIS-Helsingborg 0-0

3 580 åskådare fick lämna Gamla Ullevi utan att ha fått se ett enda mål. Därmed har GAIS ännu inte spräckt segernollan och Helsingborg är fortfarande obesegrat. Men det saknades inte målchanser och dramatik.

Matchens hetaste målchans ställdes Anton Wede inför då HIF fick en straff efter 24 minuter sedan gästernas Alexander Achinioti-Jönssons fällts. Wede slog dock inte straffen bättre än att Damir Mehic kunde rädda.

- Det har gått dåligt poäng- och målmässigt för oss, men när det släpper är det inte många lag som kan slå oss, menade GAIS mittfältare Dusan Djuric efter 0-0-krysset vilket var "Makrillarnas" blott andra poäng.

Degerfors-Värnamo 0-1

Att en match varar i mer än 90 minuter fick Degerfors bittert uppleva när inhopparen Melvin Frithzell nickade in Värnamos och matchens enda mål i den tredje tilläggsminuten.

- Bara att sätta pannan till på Petars perfekta inlägg. Ett skönt mål och en skön seger, summerade matchhjälten sansat.

Det var Petar Petrovic som slog det perfekta inlägget och det var Petrovic som själv skapade de farligaste chanserna utan att få bollen över mållinjen. Men ett målgivande inlägg är ju heller inte så tokigt...

- Vår första halvlek är den sämsta i år. Sista 30 minuterna efter paus spelar vi bra och Melvin Frithzell var den injektion vi behövde, sa Värnamos tränare Christian Järdler.

Omgången avslutas med måndagens Trelleborg-Örgryte.

Femte omgången avgörs 28 april-2 maj. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson