Falkenberg bröt BP:s svit

Falkenberg blev första lag att besegra BP i årets upplaga qav Superettan.

Brommapojkarna leder fortfarande serien, men i den sjunde omgången kom första förlusten. Det var Falkenberg som besegrade tabellettan med 2-1. Detta trots att man avslutade med tio man.

Helsingborg har däremot fortfarande förlustnollan kvar, men 2-2 hemma mot Frej var ändå en besvikelse. HIF ligger trea. Mellan BP och HIF ligger Dalkurd som nollade Trelleborg på hemmaplan, 3-0.

Tabellen är oerhört jämn, då det skiljer endast åtta poäng mellan ettan och tolvan.

Värnamo-Varberg

Vinnaren i söndagens sena match i Superettan, Värnamo-Varberg, skulle ta klivet upp till fjärde plats, men det blev mållöst och delad poäng på Finnvedsvallen. Det betyder att båda lagen nu står på tio poäng och att man fick nöja sig med att passera Trelleborg i tabellen.

Hemmalaget Värnamo hade mera boll, förde matchen, men välorganiserade Varberg försvarade sig framgångsrikt matchen igenom.

Öster-Degerfors

Öster och Degerfors spelade 1-1 inför knappt 2 500 på Myresjöhus Arena. Båda målen på straffsparkar i den andra halvleken.

Nikola Ladan gav gästerna ledningen i den 74:e minuten, Östers kvittering kom på matchens sista spark sedan Marcus de Bruin i den sista tilläggsminuten knuffat inhopparen Robin Östlind i ryggen.

Falkenberg-Brommapojkarna 2-1

I den sjunde omgången kom den, Brommapojkarnas första förlust och det var exallsvenska Falkenberg som bröt sviten. Efter en mållös första halvlek och en andra halvlek med en man mindre på plan i 25 minuter kämpade Falkenberg ner tabellettan.

– Det fanns många hjältar där ute i dag. Otroligt skönt, säger Falkenbergs tränare Hans Eklund stolt på klubbens hemsida.

Falkenberg fick en drömstart i andra halvlek. Efter fyra minuter nickade David Svensson in Johannes Valls hörna och fyra minuter senare sköt Christoffer Karlsson sitt andra mål på två matcher. När Gerbino Polo nickade in 2-1 i den 58:e minuten blev det åter nerv och spänning i matchen, för att inte tala om när Mahmut Özen drog på sig sitt andra gula kort i den 65:e minuten. Men Falkenberg stod emot BP:s tryck och kunde följa upp vändningen borta mot Gefle (då 1-2 blev 4-2) till att spräcka Brommapojkarnas förlustnolla.

– Trean satt där den skulle, sa en leende David Svensson i hemmalaget.

Dalkurd-Trelleborg 3-0

Två straffar och en nick var Dalkurds segerrecept mot formstarka Trelleborg, som inte förlorat sedan första omgången (0-1 Helsingborg). Dalkurd å sin sida reste sig direkt efter sin första förlust i förra omgången (1-3 i Degerfors).

Båda lagen var skadedrabbade och det var Trelleborg som hade första bollen i mål, men det underkändes för offside. I stället tog Dalkurd ledningen efter en knapp halvtimma genom Ricky Yarsuvat på straff sedan ett inlägg tagit på Magnus Anderssons hand. Resultatet stod sig halvleken ut.

Med knappa kvarten kvar var Marcus Pode nära att kvittera, i anfallet efter nickade Rawez Lawan in 2-0. Med två minuter kvar av ordinarie tvingades Dalkurd spela med tio man. Alex De John utgick skadad och Dalkurd hade redan gjort sina tre byten. På tilläggstid fick Dalkurd sin andra straff efter en fällning och inhopparen Leonard Pilana gjorde inget misstag.

– Vi skyller inte bort oss på någonting, men vi fick mycket på bordet samtidigt. Men det är en styrka att hantera sådana här situationer och grabbarna ska ha stor cred att det inte blev så stökigt som jag trodde det skulle bli. Samtidigt ska vi inte glömma att Dalkurd gör saker och ting bra där ute, summerade Trelleborgs tränare Patrick Winqvist sansat efter lagets andra förlust.

Helsingborg-Frej 2-2

6Alex Timossi Andersson firar sitt och HIF:s sena 2-1-mål, men Frej kvitterade bara två minuter senare. 341 åskådare jublade efter Alex Timossi Anderssons ledningsmål i den 86:e minuten, men satte jublet i halsen två minuter senare när Danilo Kuzmanovic kvitterade och fastställde slutresultatet på Olympia. Därmed är tabelltvåan HIF fortfarande obesegrat, men visst var det en missräkning att inte ta tre poäng hemma mot Frej, som bara vunnit en av säsongens sju matcher.

– Mitt mål hade gärna fått bli ett segermål, men det kommer nya mål, sa Alex Timossi Andersson.

HIF rivstartade med mål redan i den fjärde minuten. Ett missförstånd mellan gästernas målvakt och försvar resulterade i att Bradley Ralani kunde göra 1-0. Frej kvitterade efter en knapp halvtimma genom Pontus Åsbrink och därmed stod det 1-1 i paus.

HIF gick för seger och i den 86:e minuten kom det som många trodde skulle bli segermålet då 16-årige Alex Timossi Andersson gjorde sitt första mål i Superettan. Max Svensson slog en frispark som Jesper Lange nickade mot mål, Ruben Åhman räddade och returen petade 16-åringen, som provtränat både med Bayern München och Manchester U, i mål.

Nu fick 16-åringen inte ikläda sig hjälterollen. I stället blev det Frejs vänsterback Danilo Kuzmanovic som satte fart på sin kant, tog sin i straffområdet och sköt in kvitteringen på ett knäpptyst Olympia.

Syrianska-Åtvidaberg 3-0

Båda klubbarna var ute efter årets andra seger och det blev Syrianska som drog längsta strået tack vare mål av Navid Nasserie, Success Nwoso och Charbel Georges. Förutom målen hade båda lagen flera chanser att öka på i målprotokollet med 3-0 stod sig tiden ut.

1-0 (30) gjorde Nasserie på en retur. Mattias Genc sköt, en Åtvidförsvarare räddade, Nasserie satte returen. 2-0 (42) kom också efter en retur. Genc sköt en frispark, målvakten Gustav Jansson räddade, Nwoso satte returen. 3-0 (52) sköt Georges otagbart i krysset från drygt 20 meter. Ett mycket vackert mål på ett soldränkt Södertälje Fotbollsarena, där publiken fick uppleva en obehaglig sekvens efter tolv minuter då Syrianskas försvarare Abdel Diarra föll ihop och efter läkarvård fick bäras ut för ambulanstransport till sjukhus.

Örgryte-GAIS 0-0

Fredrik Björck och Luka Mijaljevic fick dela på poängen.För 120 år sedan spelades det första derbyt mellan Örgryte och GAIS. Då vann Örgryte med 2-0. I år blev det 0-0, precis som i fjolårets båda derbyn. 9 264 tittade på och trots att målen uteblev fick de se ett händelserikt derby på Gamla Ullevi där Örgryte drabbades av en utvisning och en uppvisning.

Utvisningen drabbade spelaren William Atashkadeh efter 29 minuter. Uppvisningen drabbade tränaren Marcus Lantz, som protesterade så våldsamt mot utvisningen att han blev uppvisad på läktaren av domaren Robert Daradic, som också delade ut sex gula kort.

– Jag fattar inte domarens syn på händelsen. Därför min ilska och aggression. Vi fajtas och krigar och klarar en poäng trots en spelare mindre i 60 minuter. Jag är jättestolt över spelarna, sa Lantz efter matchen.

GAIS-tränaren Benjamin Westman var inte lika nöjd som Lantz över poängen.

– Vi hade helt enkelt för dåligt passningstempo. Det är surt att bara spela 0-0 efter de förutsättningar vi fick, sa han.

Omgången avslutas med måndagens Norrby-Gefle.
Åttonde omgången avgörs 16-18 maj. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson