Trio fortfarande utan förlust

Efter tre raka kryss kom HIF:s andra seger.

Vad har Brommapojkarna, Dalkurd och Helsingborg gemensamt? Jo, efter fem omgångar av Superettan har trion fortfarande sin förlustnolla intakt och därmed ligger lagen etta, tvåa och femma. Det är småländska Öster och Värnamo som spräcker trion i tabelltoppen.

I helgen vann BP, Dalkurd och Helsingborg medan Öster kryssade. Värnamo spelar först på tisdagen mot Trelleborg. På den nedre halvan tog Åtvidaberg sin första seger medan Norrby, nykomlingen från div 1, samt Falkenberg och Gefle, nedflyttade från Allsvenskan, fortfarande har det tungt.

Dalkurd-Gefle 3-0

När Ahmed Ahmad fick chansen från start för första gången i år tackade han för förtroendet genom att skruva in 1-0 efter en knapp kvart i en match som Dalkurd dominerade och kontrollerade från början till slut.

- Först tänkte jag passa till Rawez Lawan, men så tänkte jag varför inte dra till och den satt fint, sa Ahmed Ahmad i C More.

Rawez Lawan skulle också få göra ett mål då han pangade in 2-0 med vänsterfoten efter en knapp halvtimma. När Heradi Rashidi petade in 3-0 i den 58:e minuten var Gefle ett slaget lag. Dalkurd slog av något på takten sista halvtimman, man hade kontroll på sina gäster och noterade därmed årets första seger på Domnarvsvallen.

- Vi är så klart nöjda. Vi har haft ett par veckor med träningar och matcher där vi visat tendenser på ett bättre anfallsspel, och det tycker jag att vi visar upp idag. Vi har bra tryck på Gefle i första halvlek och anfaller på olika sätt, och kröner med två fina mål. I paus pratar vi om att gå ut och döda matchen, även om Gefle får ett visst tryck hade vi kunnat utnyttja omställningarna på ett bättre sätt men överlag gör vi en bra match och jag kan därför inte klaga allt för mycket, summerade tränaren Poya Asbaghi på klubbens hemsida.

Frej-Brommapojkarna 1-3

Så vet då Brommapojkarna hur det känns att släppa in mål, men nykomlingen vet fortfarande inte hur det känns att förlora. Målet som Budimir Janosevic tvingades släppa in kom i derbyts femte tilläggsminut och var av akademisk betydelse då BP ledde med 3-0. Det var Joakim Runnemo som gjorde Frejs mål.

Brommapojkarnas mål gjordes av Kevin Kabran (1-0 och 3-0) och Viktor Gyökeres. Kabrans första mål kom redan i den femte minuten på Gyökeres passning. 2-0 gjorde Gyökeres efter en snabb frispark, slagen av Kabran, och en passning från Markus Gustafsson. Det målet kom i den 78:e minuten och fem minuter senare slog Kabran till för andra gången.

– Det känns bra. Vi får ett tidigt mål precis som i förra matchen, men sedan känns det som om vi slappnar av. Vi måste hålla uppe vår nivå. Vi ger dem lite för mycket initiativ, men vi har kunnat straffa dem ett par gånger genom hög press, sa Kabran i C More i paus.

Efter matchen log han med hela ansiktet medveten om att hans två mål bidragit till fortsatt serieledning för hans bollskickliga och effektiva Brommapojkarna.

Syrianska-Varberg 1-1

Det var något av målvakternas match på Södertälje Fotbollsarena när Syrianska och Varberg gjorde var sitt mål. Och det kunde ha blivit ytterligare mål om inte Hampus Elgan och Joakim Wulff svarat för flera räddningar.

Målen kom i andra halvlek. Mattias Genc gav Syrianska ledningen när halvleken endast var två minuter gammal. Victor Wernersson stod för den målgivande passningen. Åtta minuter senare nickade Thomas Boakye in kvitteringen på Karl Söderströms högerinlägg.

För Syrianska var det årets första oavgjorda match, för Varberg var det årets tredje. Och som sagt: hade inte målvakterna storspelat kunde det både ha blivit flera mål och kanske ett segrande lag…

Norrby-Åtvidaberg 0-3

Vilket lag skulle spräcka segernollan? Eller skulle det bli oavgjort? Svaret blev Åtvidaberg då man vann med klara 3-0 och därmed vet östgötarna numera hur det känns att vinna medan nykomlingen Norrby står kvar på noll segrar efter fem matcher.

På corren.se kan man läsa om att ÅFF-papporna visade vägen och då syftar de på Fredrik Holster och Björn Westerblad.

– Det är jäkligt roligt att få vara med på den här resan. Vi är ett ungt lag och pendlar i prestationerna både individuellt och som lag. På så sätt är det spännande och kul. Sen får man bidra själv, så det inte blir för höga toppar eller djupa dalar, sa Westerblad.

Det var han som nickade in 2-0 efter 38 minuter och knappa kvarten tidigare hade han gratulerat Fredrik Holster till 1-0 i solskenet på Borås Arena. Yngre Emil Bellander satte punkt för Åtvidabergs målgörande i den 88:e minuten.

Hur gamla "papporna" Holster och Westerblad samt "unge" Bellander är? 29, 32 och 23 år.

Örgryte-Öster 1-1

Två mål, två utvisningar och nästan fyrtal i tvåor då det gäller publiksiffran - 2 221 - när Örgryte och Öster möttes på Gamla Ullevi. Och publiken fick uppleva det mesta av spänning och dramatik i matchens - andra halvlek.

Drygt tio minuter in på just denna halvlek fick Örgrytes Alexis Yougouda sitt andra gula kort med utvisning som följd. Tack sa Öster och gjorde 1-0 signerat Elmin Nurkic med ett vänsterskott och nu låg Öster på för 2-0…

…när Karl-Johan Lindblad åkte på en frilägesutvisning sedan han dragit ner William Atashkadeh i straffområdet. Örgrytes straff förvaltade inbytte Martin Mutumba på bästa sätt och nu stod det 1-1. Sedan hade både Örgryte (Martin Mutumba) och Öster (Mario Vasilj) möjligheter att avgöra, men matchen slutade 1-1.

- Det finns mycket som kan blir bättre. Jag borde ha gjort ett mål till, sa Mutumba som var tillbaka efter sin korsbandsskada.

Helsingborg-Degerfors 3-0

6.067 åskådare i vackert söndagsväder såg ett klassiskt möte mellan Helsingborg och Degerfors där hemmalaget var överlägset bäst och vann med 3-0. Helsingborgs Dagblad använde till och med ordet bekväm om segern på Olympia.

Och så här summerade reportern Alfred Ernst på hd.se:

"HIF är genom hela matchen det bättre laget och vinner verkligen rättvist. Framförallt i den andra halvleken visar de att man håller en högre klass än Degerfors. DIF hade ett par farliga kontringar i första men det stängde man av i den andra och kontrollerade det hela väldigt bra.
Tråkigt för Oke Akpoveta att inte göra mål idag. Han hade flertalet chanser och borde kanske gjort mål på åtminstone två. Tungt för honom, han måste komma igång för att få fortsatt förtroende av P-O. Kul att se Max Svenssons inhopp, oerhört pigg och farlig när han kommer fram. Fick kröna det hela med ett mål också."

Jesper Lange gjorde 1-0 (33), 2-0 (53) var ett självmål medan Max Svensson gjorde 3-0 (71) på Oke Akpovetas passning.

Falkenberg-GAIS 1-2

Omgången inleddes redan i fredags då Falkenberg och GAIS jagade säsongens första seger och det blev gästande GAIS som spräckte segernollan tack vare dubbla mål av Dardan Rexhepi.

- Vi behövde verkligen det här. Grymt skönt att ta tre poäng, sa duktige GAIS-mittfältaren och förre Falkenbergs-spelaren Johan Svahn till gp.se.

0-1 kom fyra minuter före paus. Efter ett långt inkast var det många spelare som antingen ville får bort bollen från straffområdet eller få in den i mål och det blev Rexhepi som fick sista ordet. Falkenberg kvitterade nästan omgående då Viktor Göransson klackade in Johannes Valls inlägg till 1-1 i paus.

I 68:e minuten slog Rexhepi till för andra gången och målet nickades in efter ett snyggt och genomtänkt GAIS-anfall.

- Ett riktigt fint fotbollsmål. Det var klass rakt upp och ner konstaterade GAIS-tränaren Benjamin Westman på lagets hemsida och på gp.se.

För hemmalagets Amin Nazari tog matchen slut redan i den 82:a minuten då han fick sitt andra gula kort.

Omgången avslutas med tisdagens Värnamo-Trelleborg.

Sjätte omgången avgörs 5-8 maj. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson