BP och Dalkurd rycker i toppen

BPs Erik Figueroa jublar efter 2-0.

Brommapojkarna levererar i match efter match och hemma på Grimsta är det inget lag som rår på tabellettan. Det fick GAIS uppleva i Superettans 13:e omgång. Seger för BP med 3-2.

Tabelltvåan Dalkurd är ännu vassare på sin hemmaplan, Domnarvsvallen, där man inte förlorat på över tre år. I toppmötet med Helsingborg blev det utklassningssiffror, 5-0, och med den tilldömda segern mot Syrianska är Dalkurd tre poäng före HIF.

Bakom BP, Dalkurd och HIF är serien ett riktigt getingbo. Undantaget jumbon Gefle. En omgång återstår före uppehållet.

Dalkurd-Helsingborg 5-0

Helsingborg lämnar en tung vecka bakom sig. Efter måndagens 0-4 hemma mot BP blev det 0-5 borta mot Dalkurd på söndagen. Därmed tappade HIF mark i kampen om andraplatsen, den som till Allsvenskan bär.

- Ett riktigt gupp på vägen. Vi måste repa mod och bli visa bättre kvalitet i den sista tredjedelen, summerade tränaren P-O Ljung i C More efter årets största förlust och den första på bortaplan.

I paus stod det 1-0.

- Vi får matchbilden dit vi vill, men jag hade gärna sett att vi haft 2-0 i stället för 1-0 med oss in i paus, sa första halvlekens enda målskytt Rawez Lawan just i paus i C More.

Sett till spelövertag och chanser var det nära 2-0 då Richard Yarsuvat på tilläggstid hade ett skott i ribbans överkant. Dalkurd "vann" halvlekens avslut med 6-0.

Totalt, skulle det visa sig, "vann" Dalkurd avsluten med 16-0 vilket säger en hel del om HIF:s problem i anfallsväg. Försvaret kan givetvis också bli bättre även om andra halvlekens fyra baklängesmål till viss del kan skyllas på att man spelade med en man mindre eftersom Alexander Achinioti-Jönsson blev utvisad redan i den 49:e minuten efter ruff i straffområdet och straff som följd. Richard Yarsuvat slog straffen, som Matt Pyzdrowski räddade och fortsatt hopp för HIF.

Men Dalkurd var för bra och målen skulle komma och det var "straffsumparen" Richard Yarsuvat som visade vägen med ett vänsterskott i den 74:e minuten. Sedan gjorde Ahmed Awad 3-0 (81) ur svår vinkel, Mohamed Bangura gjorde sitt första mål för säsongen som betydde 4-0 (84) och Ammar Ahmed satte punkt för målfesten inför 2 270 åskådare med ett högerskott i den 90:e minuten.

- Det rullar på. Vi är trygga hemma på Domnarvsvallen där vi tror på oss själva, summerade målskytten Ammar Ahmed.

Norrby-Örgryte 5-1

- Vi vinner kamperna, spelar bra fotboll, får våra lägen och gör mål på våra chanser. Ledningsmålet gav energi och lyfte hela laget. Förmodligen har vi presterat säsongens bästa halvlek, sa Adam Ståhl i paus i C More.

Han sa det då Norrby ledde med 3-0 i en match som skulle sluta 5-1 till nykomlingen från Borås och efter matchen sa andra halvleks 4-1-målskytt Jesper Brandt:

- Vi kämpar som en familj. Jag tror det här är årets bästa match. Nu ser vi fram emot nästa omgång, Dalkurd borta…

Efter en svajig inledning, med fördel Örgryte, gjorde Norrby två snabba mål. Adam Ståhl inledde med en välplacerad högerfot i höjd med straffområdet i den 16:e minuten och två minuter senare låg ett klapp-klapp-anfall bakom Prosper Kasims 2-0 från nära håll. Efter en halvtimma rann samme Kasim igenom och sköt in 3-0 med ett vänsterskott.

I andra halvlek gjorde Sebastian Carlsén 3-1 efter en hörna i den 68:e minuten och tände ett visst ÖIS-hopp, men det varade bara i två minuter eftersom Jesper Brandt dribblade sig förbi sina försvarare och sköt in 4-1 med sin vänsterfot. I den 74:e minuten fastställde Nicklas Savolainen slutresultatet på en målvaktsretur.

Därmed tappade Örgryte möjligheten att haka på topptrion samtidigt som Norrby ligger på rätt sida det nedre kvalstrecket tack vare bättre målskillnad.

Brommapojkarna-GAIS 3-2

I oktober 2015 vann GAIS över BP på Grimsta och tog tre sköna poäng som säkrade kontraktet i Superettan. Sedan dess har stockholmarna inte förlorat på hemmaplan och hade inför lördagens möte 19 raka matcher utan förlust och 12 raka segrar.

Den här gången blev resan till Grimsta inte lika lyckosam för GAIS. BP vann med 3-2 och har därmed sex raka hemmasegrar i årets serie och imponerande 16-2 i målskillnad

- Vi gör väl en helt ok match. Vi gör mål men jag tycker att vi slarvar ganska mycket. Men vi är riktigt starka här på Grimsta, vi har inte förlorat en enda match här så det känns riktigt bra, säger 1-0-skytten Kevin Kabran i BP:s egna twitterkonto.

Ledningsmålet kom i 24:e minuten och blev det enda före paus. I andra halvlek gjorde lagen två mål var. I 60:e minuten placerade Erik Figueroa en frispark direkt i mål. GAIS kontrade med ett frilägesmål signerat Luka Mijalevic. I 84:e minuten gjorde Viktor Gyökeres sitt sjunde mål för säsongen. Två minuter reducerade åter Luka Mijalevic, nu på straff. För Mijalevic var det första målen i seriesammanhang sedan september i fjol mot Ängelholm och att GAIS gjort två mål i samma match var första gången på över sex veckor.

Varberg-Degerfors 4-0

Efter tre raka förluster och en oavgjord bröt Varberg sin negativa svit hemma mot Degerfors och man gjorde det med bravur. 1 340 åskådare på Påskbergsvallen fick se fyra mål, samtliga gjorda av hemmalaget, även om det tidiga 1-0-målet styrdes in av gästande Nikola Ladan. Det var Oliver Silverholt som sköt redan i den tredje minuten.

Varbergs andra Oliver, med efternamnet Stanisic, nickade in 2-0 i 25:e minuten. Efter paus tog rutinerade Gabriel Altemark-Vanneryr över målproduktionen. 3-0 rullade han in redan i halvlekens första minut och slutresultatet 4-0 placerade han in i den 69:e minuten. Därmed har Altemark-Vanneryr gjort sammanlagt sex mål i årets serie. Dubbel så många som han gjorde för Ljungskile i fjol.

- Vi gör det riktigt bra i andra halvlek. De har haft mer boll, men vi är vassa i våra omställningar och vi är tunga i boxen, både offensivt och defensivt, sa tvåmålsskytten Altemark-Vanneryr i C More.

Värnamo-Falkenberg 1-1

Värnamo var på väg mot tredje raka segern när 17-årige Edi Sylisufaj gjorde sitt allra första mål i Superettan i den första tilläggsminuten. Han tog emot en passning inne i straffområdet, avancerade några meter och ur ganska svår vinkel lirkade han in kvitteringen till gästernas stora glädje. Sylisufaj hade bytts in i den 78:e minuten.

Mindre glatt givetvis i hemmalaget som hade tagit ledningen efter en timmas spel och det var Pär Cederquist som enkelt tryckte in sitt sjätte mål för säsongen. Genombrottet och den suveräna passningen stod Melvin Frithzell för.

Efter matchen var besvikelsen stor i det blåvita hemmalaget.

- Jag tycker vi för matchen från första till sista minut. De har den chansen som de gör mål på, och någon halvchans till. Det känns skit faktiskt, och det är inte alls roligt, sa IFK Värnamos högerback Victor Nilsson till Värnamo Nyheter.

Tobias Englund var tillbaka på Finnvedsvallen. Men efter många år i IFK Värnamo spelade han den här gången för Falkenberg.

- Värnamo har ett bra tryck på oss. Men vi ger oss aldrig och vi krigade i 90 minuter plus tillägg, och då får man med sig de här viktiga poängen, sa Tobias Englund.

Åtvidaberg-Öster 1-1

När Åtvidabergs Samuel Holm blev utvisad efter en hård tackling på Sebastian Crona blev det spelarmässigt fördel Öster. Då stod matchuret på 31 minuter. När sedan David Johannesson lobbade in 0-1 blev det även resultatmässigt fördel Öster. Men trots ledning och spel med en man mer i en timma lyckades inte Öster vinna. Åtvidaberg kvitterade på straff genom Simon Helg. Straffen tilldömdes i samband med en hörna. Då stod matchuret på 75 minuter. Fri entré lockade 3 714 åskådare till Kopparvallen.

- Jag var faktiskt på väg att lämna ifrån mig straffen. Jag hade fått lite krampkänning precis innan, så jag lämnade den till Emil (Bellander) och han gick fram och la upp den. Men sen ångrade jag mig och tog tillbaka bollen och satte dit den. Det var skönt, sa poängräddaren Simon Helg till corren.se.

Dagen till ära firade Åtvidaberg 110-årsjubileum och i pausen hyllades de gamla guldhjältarna från 70-talet. Och den ovanligt stora publiken, 3 714 åskådare på Kopparvallen (fri entré), fick se Simon Helg skjuta poäng till Åtvidaberg för tredje matchen i följd.

Syrianska-Frej 4-2

Inför derbyt sa Syrianskas lagkapten Mattias Mete: "vi ska dra fördel av vår hemmaplan och vi ska göra allt för att vinna". Och så blev det, även om det var Frej som gjorde första målet på Södertälje Fotbollsarena då Alie Sesay gjorde 0-1 i den elfte minuten.

Efter paus tog Syrianska över både spelet och målgörandet. Charbel Georges kvitterade (51), Mattias Genc gjorde 2-1 (53), Charbel Georges slog till andra gång till 3-1 (62) och nä Mattias Mete gjorde 4-1 (73) var Frej ett slaget lag. Dock sista ordet till Frej och Pontus Åsbrink som fastställde slutresultatet på tilläggstid.

På Syrianskas hemsida kommentarer också Mattias Mete beslutet att Dalkurd tilldeladas segern med 3-0 i den avbrutna matchen från 3 juni.

- Jag känner att det är rätt beslut och inget att snacka om. Vi förlorade matchen både på läktaren och på plan och vi har inget mer att säga än att beslutet har tagits och de vann med 3–0, sa Mattias Mete.

Omgången avslutas med måndagens Trelleborg-Gefle.

Fjortonde omgången avgörs 22-26 juni. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson