Brommapojkarna en värdig tabelletta

BP-jubel efter Carl Starfelts ledningsmål på Olympia

Nu vet även Helsingborg hur det känns att förlora. 0-4 i den tidiga seriefinalen mot Brommapojkarna var frukten av en härlig offensiv från BP och ett klent försvarsspel från HIF. Därmed ryckte BP i tabellen och leder nu med åtta poäng före HIF. Och efter tolv omgångar är Brommapojkarna en värdig tabelletta. BP har inte bara tagit flest poäng, man har också gjort flest mål och släppt in minst.

Örgryte är ny trea efter att ha vunnit streckmötet hemma mot Dalkurd med 1-0 och åter en gång var det Daniel Paulson som blev matchhjälte. På den nedre halvan vann Frej, Åtvidaberg och Värnamo och därmed är Gefle rejält avhängt.

Helsingborg-Brommapojkarna 0-4

Helsingborg var seriens enda lag som inte förlorat när tabellettan Brommapojkarna kom på besök till ett soldränkt Olympia. Den här kvällen lyste dock inte solen på hemmalaget utan ett offensivt framgångsrikt BP vann med klara 4-0 och hängde av Helsingborg i kampen om förstaplatsen.

- I dag var det riktigt roligt att spela fotboll. Alla krigar för varandra och efter 3-0 i paus var det fortfarande full fart framåt och ta hem det här, sa BP:s första målskytt Carl Starfelt efter segern i C More.

Starfelt nickade in 0-1 i den tionde minuten på en hörna. Hans första mål för säsongen. Victor Gyökeres har gjort desto flera mål. 19-åringen hade gjort fyra inför måndagsmatchen. Efter 0-2 och 0-3 i 43:e respektive 45:e minuten är han uppe i sex fullträffar.

- Vi började lite segt, men givetvis jätteskönt att ta pausvila med 3-0 i ryggen. I andra halvlek ska vi fortsätta som vanligt, sa tvåmålsskytten i paus.

Och så blev det. Andra halvlek blev dock inte lika sevärd, men det skulle komma ytterligare ett mål och det var Christopher Brandeborn som satte punkt för BP:s segeryra genom att göra 0-4 ur snäv vinkel i den 85:e minuten inför 7.683 åskådare – om nu inte flera av hemmasupportrarna redan lämnat Olympia…

Örgryte-Dalkurd 1-0

Örgrytes Daniel Paulson gjorde det igen. Iklädde sig matchhjältens roll. Senast mot Gefle gjorde han matchens enda mål i den 62:a minuten. När han gjorde matchens enda mål mot Dalkurd stod matchuret endast på fem minuter. Målet var en frukt av samspel mellan Paulson och William Atashkadeh.

Därmed gick Örgryte om Dalkurd i tabellen och är nu trea, alltså på allsvensk kvalplats. Dalkurd saknade dock inte chanser att kvittera, men Paulsons tidiga mål var det enda 2.249 åskådare fick se.

En annan positiv ÖIS-nyhet är att Johan Elmander förlängt sitt kontrakt, vilket innebär att den 85-faldige landslagsmannen spelar för ÖIS även säsongen 2018.

- Det känns väldigt, väldigt roligt. Örgryte vill satsa och då känns det extra intressant att få vara med på den resan. ÖIS ska till Allsvenskan, säger Johan Elmander på klubbens hemsida.

GAIS-Åtvidaberg 0-1

Samuel HolmÅtvidaberg följde upp den senaste segern hemma mot Varberg (2-1) med en ny seger, nu på bortaplan. Efter en mållös första halvlek presenterade Åtvidaberg ett riktigt snyggt och effektivt anfall i den 47:e minuten. Jens Jakobsson vann bollen, Jakobsson hittade Simon Marklund, som tog sin in i straffområdet och spelade tillbaka till Jakobsson, som i sin tur frispelade Samuel Holm, som rakade in segermålet.

- Vi gör en bra bortamatch, från början till slut. Jag är otroligt nöjd med hur mina spelare uppträdde i 90 minuter, summerade Åtvidabergs tränare Roar Hansen.

Inte lika uppåts i GAIS-lägret.

- Efter en mindre bra första halvlek kämpade vi på bra i anda halvlek och jag tycker vi var värda en kvittering, menade Patrik Ingelsten efter sin andra match som huvudtränare för GAIS.

Nu gjorde GAIS inga mål och står efter tolv omgångar kvar på nio gjorda mål – minst i serien.

Öster-Värnamo 1-2

3.882 åskådare såg Värnamo vinna säsongens första smålandsderby och det var två f d Österspelare som låg bakom Värnamos seger. Pär Cederquist nickade in 0-1 efter 22 minuter på Simon Nilssons passning. Melvin Frithzell gav Värnamo en skön pausvila då han gjorde 0-2 i 44:e minuten på förre Österspelaren Fredrik Lundgrens passning. I andra halvlek gav Östers offensiv utdelning först i den 89:e minuten då inhopparen Lars Fuhre gjorde 1-2, men fler mål blev det inte.

- De förra Österspelarna i all ära, men för mina killar som är uppväxta i 0370-området var det här en extra viktig och rolig seger, sa Värnamos tränare Christian Järdler.

När Öster i nästa omgång möter Åtvidaberg borta får Jonathan Levi inte vara med då han fick rött kort på tilläggstid efter en omdiskuterad duell med Victor Nilsson.

- Utvisningen är inte ens en frispark. Levi går på bollen och lyckas ta den. Jag ser situationen som ett inkast till Värnamo, menade Östertränaren Thomas Askebrand efter förlusten.

Oavsett Levis röda kort eller inte vann laget som ville mest denna söndag på Myresjöhus Arena – och det var IFK Värnamo. Öster hade chansen att blanda sig i toppstriden, men tog den inte.

Norrby-Syrianska 1-1

Två mål i första halvlek innebar en poäng var och därmed kamperar Norrby och Syrianska på de två negativa kvalplatserna, båda lagen har 12 poäng.

Syrianska tog ledningen då Charbel Georges pricksköt in sitt mål i den 19:e minuten. Efter en dryg halvtimma kom kvitteringen då lagkaptenen Marcus Översjö gjorde sitt första mål i årets seriespel. Kadir Hodzic stod för förarbetet.

Tyvärr förvandlades målglädjen (Översjös första mål i Superettan sedan 2013, då i GAIS) till ett frågetecken då han tvingades lämna planen i den 64:e minuten med en befarad ledbandsskada i knäet.

I Norrby gjorde Mehmed Dresevic come back efter en knäskada, men mittfältaren hade bara varit på planen i 13 minuter (inbytt 71) då han fick rött kort (84).

Degerfors-Gefle 2-0

Degerfors hade chansen att haka på topptrion och man tog den efter tre poäng mot jumbon Gefle. Marcus De Bruin blev stor matchhjälte då han gjorde båda målen, ett i varje halvlek.

- Det känns kul att kunna bidra med något annat än hårt jobb, sa matchvinnaren till NWT.se efter att ha tagit steget upp från mittback till vänstermittfältare och noterats för mål tre och fyra i årets Superettan.

1-0 gjorde han efter elva minuter.

- Jag var ganska långt ut i boxen. Siktade på "Nutt" (Alexander Andersson), men det blev en liten skruv och ett perfekt skott i stället, kommenterade De Bruin.

Om ledningsmålet kom tidigt i första halvlek var De Bruin ännu snabbare i andra halvlek då han gjorde 2-0 efter åtta minuter.

- Jag hade gott om tid att ta ner Shpetim Hasanis inlägg. Det blev en halvträff, men den gick in ändå.

Frej-Falkenberg 2-0

Frej noterade säsongens andra seger och den allra första på hemmaplan. Målen föll i andra halvlek. I den 63:e minuten nickade Joakim Runnemo in Jacob Glasbergs inlägg och med drygt tio minuter kvar placerade Lukas Svensson in 2-0 efter ett fint förarbete av Nsima Peter. På mittfältet debuterade Jaudet Salih, lånet från GIF Sundsvall. Salih är Frejspelare i ytterligare två matcher.

Managern Bartosz Grzelak på Frejs hemsida:

- Det känns jättebra att Jaudet anslutit. Just nu har vi fem spelare borta på grund av skador så lånet var väldigt viktigt för oss. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till GIF Sundsvall som har agerat väldigt hjälpsamt och snabbt i den här situationen. Jaudets medverkan ger oss bättre bredd och beredskap.

Varberg-Trelleborg 0-0

Mållöst i fjol och mållöst i år, trots att Trelleborg dominerade spelet och hade några farliga chanser.

- Ibland är det så här. Varberg valde att spela defensivt. Vi skapade chanser, men var inte tillräckligt effektiva, sa Trelleborgs tränare Patrick Winqvist till Sydsvenskan efter matchen.

För Trelleborg var det säsongens första mållösa match. För ett skadedrabbat Varberg var det ett steg framåt med tanke på att man släppt in tio mål på de tre senaste matcherna.

Trettonde omgången avgörs 17-19 juni. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson