Dystra scener i Södertälje

Den avbrutna matchen mellan Syrianska och Dalkurd kastar sin skugga över Superettans elfte omgång. Dalkurd ledde med 3-1 när ett knallskott kastade in och tvingade domaren Jim Pettersson bryta efter 64 minuter. Efter överläggningar med de inblandade lagen, polis, domare och Svenska Fotbollförbundet återupptogs aldrig matchen.

Sportsligt sett fortsätter Brommapojkarna vinna. Ett straffmål mot Degerfors räckte för tre poäng. Full pott blev det också för smålandslagen Öster och Värnamo. För Gefle fortsätter kräftgången. Tränarbytet hjälpte inte utan Örgryte kunde ta säsongens första bortaseger. I Falkenberg kryssade FF och Helsingborg genom att spela 1-1. Därmed att HIF fortfarande obesegrat.

Gefle-Örgryte 0-1

Efter endast en seger på de tio första matcherna bestämde sig Gefle för att byta tränare. Thomas Andersson fick gå och han ersattes av Dalkurds förre tränare Poya Asbaghi. Assisterande tränaren Marcus Bengtsson stannade kvar.

Nu hjälpte inte tränarbytet. Gefle noterade en ny förlust och ligger kvar på 16:e och sista plats då Daniel Paulsons enda mål inte bara räckte för tre ÖIS-poäng utan det var också göteborgarnas första bortaseger.

- Hur härligt som helst, log Paulson efter segern.

Målet var en läckerhet. Örgryte kontrade efter en hörna, William Atashkadeh dribblade bort flera uppvaktare och i precis rätt läge frispelade han Daniel Paulson som sköt stenhårt i August Strömbergs kryss.

Gefle då? Ja, med turen på sin sida hade det stått 1-0 efter fem minuter, men Johan Oremos nick träffade kryssribban. Och avslutningen blev inte roligare då lagkaptenen Jonas Lantto fick lämna Gavlevallen i den 79:e minuten efter sitt andra gula kort.

Falkenberg-Helsingborg 1-1

Pigg inledning på Falcon Alkoholfri Arena där Falkenberg hade en stolpträff från nära håll och där HIF:s Anton Wede sköt över från bra läge och där Falkenberg till sist gick till pausvila som det bättre laget.

- Ändå lite avvaktande från båda håll, vi måste kunna trycka upp tempot samtidigt som vi måste vara vaksamma på deras omställningar, sa Falkenbergs kapten David Svensson till C More efter en första halvlek som Falkenberg "vann" med 7-0 i hörnor.

För David Svensson var det hans 601:a match i Falkenbergs gula tröja. Lika många matcher har inte Helsingborg lagkapten Andreas Landgren gjort för sitt HIF, men han höll med David Svensson.

- Ingen höjdarhalvlek av oss. Falkenberg är bättre. Vi har en hel del att jobba på, sa Andreas Landgren.

3 826 åskådare i ett regnigt Falkenberg fick se två mål efter paus, ett från vardera lagen. I den 64:e minuten tog Helsingborgs Jesper Lange hand om en långboll på bästa sätt genom att springa sig fri och göra 0-1. Langes sjätte mål i år.

I den 83:e minuten fick Falkenberg en frispark från drygt 20 meter. Erik Persson sköt och han sköt så hårt att HIF-målvakten Matt Pyzdrowski inte kunde hålla bollen. Perssons tredje mål i år.

Brommapojkarna-Degerfors 1-0

När klubbarna möttes i Svenska Cupens gruppspel den 4 mars i Degerfors vann Brommapojkarna med 4-1. Nu när klubbarna möttes i Superettan på Grimsta IP vann BP med matchens enda mål. Det var Markus Gustafsson som gjorde sitt fjärde mål för säsongen på en straff i den 73:e minuten sedan Christopher Brandeborn rivits ner.

Starkt försvarsspel från båda håll gjorde att första halvleken blev mållös. Efter paus skapades flera chanser, men målen uteblev. Det krävdes en straff för att sära klubbarna åt och det blev alltså tabellettan Brommapojkarna som tog tre nya poäng och noterade årets sjätte match utan insläppt mål.

I sista minuten blev Alexander Andersson utvisad, men att Degerfors fick avsluta med en man mindre påverkade inte utgången av matchen och resultatet. Nästa måndag, den 12 juni, väntar Helsingborg på bortaplan. Ett riktigt hett toppmöte.

Öster-Norrby 2-1

I fjol möttes klubbarna i div I Södra. Nu handlade det om nykomlingsmöte i Superettan och historien upprepade sig: Öster vann. Smålänningarna vann tack vare en mer effektiv första halvlek och en hyggligt stabil andra halvlek.

Samtliga tre mål kom före paus, ja, det kunde ha varit fyra, men 1-0-skytten Jonathan Levi sköt en straff över i halvlekens slutminut. Hans 1-0-mål var desto läckrare. Levi vann bollen mitt på Norrbys planhalva, avancerade några meter och lät vänstersläggan tala från drygt 25 meter utan chans för Norrbys målvakt Mergim Krasniqi.

- Skönt att sätta dit den, sa Levi om sitt mål till C More.

Östers 2-0 var frukten av ett snyggt förarbete av Robin Östlind och Mattias Pavic där Admir Bajrovic sköt bollen i mål från nära håll. Adam Ståhl gav Norrby hopp med sitt nickmål tre minuter före paus, men närmre poäng än så kom aldrig nykomlingen från Borås.

Värnamo-Frej 3-0

Ett skadedrabbat Frej, där Yonathan Getachew spelat färdigt för säsongen, stod upp starkt i en mållös första halvlek men fick lämna Värnamo med tre insläppta mål och noll poäng.

Inför matchen sa Pär Cederqvist till Värnamo Nyheter. "Vi ska ta ut vår frustration på Frej". Vad han menade och syftade på var Värnamos sex raka utan seger (en poäng).

Cederqvist gjorde själv inga mål, men hans lagkamrater gjorde tre och det blev seger inför 871 åskådare på Finnvedsvallen. Melvin Frithzell gjorde 1-0 i den 52:a minuten, Liridon Silka tryckte in 2-0 i den 68:e minuten och på tilläggstid tråcklade Simon Nilsson in slutresultatet.

Syrianska-Dalkurd, avbruten

I den 64:e minuten kastades knallskott in på plan mot spelare. Domaren Jim Pettersson blåste för tillfälligt avbrott. Spelarna lämnade planen och efter att ena läktaren tömts och efter en 20 minuter lång diskussion med domare, ledare och delegater från Svenska Fotbollförbundet togs beslutet att matchen inte skulle återupptas.

- Vi är eniga om beslutet. Domare är skärrade och spelare riskerar bli hörselskadade. Nu får disciplinnämnden ta över och fatta nya beslut om matchens utgång, sa Svenska Fotbollförbundets matchdelegat Lars Wilhelmsson.

När matchen avbröts ledde Dalkurd med 3-1. Robin Tranberg nickade in 0-1 i den 19:e minuten, Rawez Lawan gjorde 0-2 i den 33:e minuten, Kevin Bisse gjorde 1-2 i den 41:a minuten och Richard Yarsuvat gjorde 1-3 i den 47:e minuten.

- Tråkigt och beklagligt att ett fåtal människor ska fördärva en match på det här viset, sa hemmatränaren Sharbel Touma tystlåtet till C More.

Åtvidaberg-Varberg 2-1

Sista ordet till Varbergs Gabriel Altemark Vanneryr i elfte omgångens första match, men målet blev endast till ett tröstmål då Åtvidabergs Emil Bellander och Simon Marklund gjort var sitt mål tidigare inför 1 501 åskådare på Kopparvallen.

För Åtvidaberg var det årets första hemmaseger. För Varberg var det tredje förlusten i rad.

- Viktigt att vi äntligen vinner på hemmaplan. I andra halvlek skapar vi chanser som vi utnyttjar och som avgör matchen till vår fördel, sa Åtvidabergs tränare Roar Hansen.

Målen gjordes sent. Emil Bellanders 1-0 på Simon Marklunds passning kom i den 69:e minuten, Simon Marklunds 2-0 på Samuel Holms passning kom i den 81:a minuten och Gabriel Altemark Vanneryrs 2-1 på Joakim Lindners passning kom i den 90:e minuten

- Jag är jättebesviken över att vi förlorar. Åtvidaberg var mer effektivt. Nu får vi slicka såren och komma igen, kommenterade Varbergs tränare Jörgen Wålemark.

Omgången avslutas med måndagens GAIS-Trelleborg.

Tolfte omgången avgörs 10-12 juni. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson