Full pott för bottenlagen när Frej skrällde

Falkenberg slog publikrekord och även Varberg i Hallandsderbyt.

Frej stod för säsongens knall i Superettan då man vann med 1-0 borta mot tabellettan Brommapojkarna. Didi Rashidi blev matchhjälte med sitt tidiga mål. Dalkurd mäktade inte med att ta in tre poäng på BP då de endast fick 1-1 hemma mot Degerfors. Bättre gick det för trean Helsingborg som vann borta mot Syrianska med 2-1.

Nu var det inte bara Frej som tog full pott av seriens två bottenlag. Även Gefle visade att man vill vara med och slåss om nytt kontrakt genom hemmaseger mot GAIS med 2-1. Och så sattes det ett nytt publikrekord i Falkenberg då 4 940 åskådare såg västkustderbyt mot Varberg sluta 2-1.

Öster-Åtvidaberg 3-0

1967 kvalade Öster och Åtvidaberg till Allsvenskan utan att möta varandra. De besegrade Sandviken och Brage och gick upp utan att behöva spela en tredje match. För Öster blev det guld direkt, 1968. Guld också 1978, 1980 och 1981. Åtvidaberg blev svenska mästare 1972 och 1973.

Nu spelar båda lagen i Superettan och när de möttes på söndagen i Växjö vann Öster med 3-0 efter en mållös första halvlek. Matchen flyttades fram 30 minuter på grund av regn och åska, men i första halvlek duggade inte målchanserna tätt...

I 62:a minuten kom 1-0 på straff. Fritiof Björkén hakades av Jon Birkfeldt. Admir Bajrovic slog straffen hårt till höger om Gustav Jansson, som slängde sig åt rätt håll, men bollen gick under honom. Åtvidaberg tog över bollinnehavet och pressade för en kvittering, men Österförsvaret och Robin Malmkvist höll tätt. I stället byttes David Johannesson in för hemmalaget och han gjorde både 2-0 och 3-0. Båda på omställningar.

Vid 2-0 (88) spelade också inbytte Lars Fuhre fram till Johannesson och vid 3-0 (90+1) stod Dragan Kapcevic för inspelet som Johannesson nickade i mål. Därmed har Öster gjort mål i årets samtliga 16 matcher.
- Perfekt för mig att komma in när vi leder och Åtvidaberg pressar för kvittering. Det ger stora ytor och kontringslägen som jag gillar, sa Johannesson nöjt efter säsongens femte och sjätte mål.

För förre Östertränaren Roar Hansen blev det alltså förlust på den gamla hemmaarenan och för Åtvidaberg har höstsäsongen börjat på sämsta tänkbara sätt: två förluster och 0-8 i målskillnad.
- Jag tycker ändå det var ett steg framåt jämfört med 0-5 mot Brommapojkarna. Vi var med bra och vår prestation är bättre än resultatet, sammanfattade duktige Simon Helg.

Falkenberg-Varberg 2-1

När västkustlagen möttes i Varberg fick publiken se åtta mål och då vann Falkenberg med 5-3. Nu när lagen möttes i Falkenberg blev det inte lika målrikt, däremot publikrikt eftersom det nya publikrekordet på Falcon Alkoholfria Arena numera lyder på 4 940 åskådare som fick se tre mål och en ny Falkenbergsseger.

När spelarna gick till paus stod det 1-1. Gabriel Altemark Vanneryr hade gjort 0-1 på sin egen stolpretur efter en dryg halvtimma – hans åttonde i år - och när Falkenberg kvitterade minuten före paus tog man hjälp av Varbergs Oliver Stanisic som nickade Christoffer Carlssons inlägg/skott i eget mål.
- Bara börja om och fortsätta spela så bra som jag tycker vi har gjort, sa Altemark Vanneryr i paus i C More.

Andra halvlek blev jämn och visst bjöds det på en och annan chans, men i takt med att klockan tickade på lutade det åt en poäng var. Då, i den 86:e minuten rullade Dominic Chatto och Enock Kwakwa upp ett anfall på vänsterkanten, Kwakwa tog sin i djupt i Varbergs straffområde, spelade snett-inåt-bakåt till Erik Pärsson som pressade in segermålet via en Varbergsfot, Pärssons femte mål i år.

Därmed behåller Falkenberg sin femteplats, på lika många poäng som fyran Trelleborg.

Brommapojkarna-Frej 0-1

Säsongens största skräll är ett faktum. Tabellettan mot nästjumbon 0-1. För Frejs tränare Roberth Björknesjö måste matchen/segern känts lite kluven. Eller?

Den 4 juli meddelade IK Frej att Roberth Björknesjö blir ny tränare efter Bartosz Grzelak som flyttat till AIK. Björkensjö kom från sportchefsjobbet hos just Brommapojkarna.
25 dagar senare möttes klubbarna och Frej spräckte inte bara BP:s hemmanolla och tog sin tredje seger på 16 matcher utan svarade för säsongens knall i Superettan och givetvis kände Björknesjö mest för sin nya klubb som stod för skrällen.

Matchens enda mål kom redan i den andra minuten då Didi Rashidi skött ett skott som hemmamålvakten Budimir Janosevic inte kunde hålla. Sedan hjälpte det inte att BP hade spelövertaget, skapade chanser, hade bollar i ribban och fick nio tilläggsminuter på sig att kvittera. Frej höll undan och har nu bara två poäng upp till det nedre kvalstrecket.

Trelleborg-Värnamo 2-1

Två mittbackar med förflutet i Värnamo blev Trelleborgs målgörare när skyttekungen Salif Camara Jönsson fått ledigt för att gå på sin brors bröllop. Ledigheten hade mörkats av TFF-ledningen.
- Ja, varför ska vi berätta det? Jag behöver inte säga det till er och jag behöver ju inte ringa Christan (Järdler Värnamos tränare) och berätta. Det är ju skytteligaledaren vi pratar om, sa Trelleborgs tränare Patrik Winqvist till Trelleborgs Allehanda.

Enda målet före paus gjorde Magnus Andersson efter en frispark i den 44:e minuten. Anderssons första mål i år. Fyra minuter in på andra halvlek kvitterade Melvin Frithzell på Liridon Silkas passning. Frithzell provtränade med Trelleborg i våras utan att få kontrakt. Segermålet kom i den 83:e minuten genom Trelleborgs andre mittback Alexander Blomqvist efter en tilltrasslad situation i gästernas straffområde. Tredje raka TFF-segern innebär att man behåller sin fjärdelats.
- En bra position inför fortsättningen, sa målskytten Andersson.

Syrianska-Helsingborg 1-2

Helsingborg slog vakt om sin tredjeplats och tog samtidigt in på BP och Dalkurd tack vare 2-1 på Södertälje Fotbollsarena där Syrianska noterade sin fjärde förlust.
- Tidigare har vi varit bra på inlägg och skapa chanser i boxen, men vi har inte varit så bra på att få till mål från 15-30 meter. Det visade Max i dag hur vi kan göra, belyste HIF-tränaren Per-Ola Ljung till hd.se.

Max är Max Svensson och det var han som sköt in segermålet i den 63:e minuten då han placerade ett skott från 20 meter i krysset.
- Det var skönt att den gick in. Jag hade ett liknande läge bara någon minut tidigare, då valde jag att spela ut bollen på kanten. Den här gången bestämde jag mig för att skjuta, sa Svensson.

Ett klokt beslut i en match där Oke Akpoveta gett gästerna ledningen efter en dryg halvtimma och där Charbel Georges kvitterat på tillägg i första halvlek.

Gefle-GAIS 2-1

- Vår bästa halvlek sedan jag tog över, betygsatte tränaren Poya Asbaghi Gefles första halvlek som slutade 1-0 efter mål av Christian Ljungberg i den nionde minuten.
Och tillade:
- Jag är helnöjd med våra nyförvärv Diego Montiel och MFF-lånet Anton Kralj.
Men det var ett tredje nyförvärv som låg bakom Gefles sena segermål sedan inbytte Alibek Aliev kvitterat i den 75:e minuten. Då hade Aliev bara varit på planen i två minuter.

I den 65:e minuten byttes Juan Diego Gutierrez in och på tilläggstid fälldes peruanen i straffområdet. Piotr Johansson stegade fram till elvameterspunkten, lade bollen till rätta och placerade kyligt in segermålet.
- Jag kände mig redo, sa den sena matchhjälten till Gefle Dagblad.

Dalkurd-Degerfors 1-1

När lagen möttes i våras vann Degerfors med 3-1 på Stora Valla. Nu var tabelltvåan ute efter revansch, men den blev bara "halv". Degerfors klarade 1-1 efter pausledning tack vare Mihlali Mayambela som gjorde gästernas mål efter en snabb omställning. Dalkurd hade två ribbträffar före paus.

I andra halvlek fortsatte Dalkurd att trumma på och jaga en kvittering – 15-3 i avslut och 9-4 i hörnor – och i 68:e minuten kom 1-1 genom Ahmed Awad som klippte till på volley från 25 meter och via stolpen var kvitteringen ett faktum. Den gången var duktige Degerforsmålvakten Jesse Öst chanslös. Målet var Awads sjätte i år.

- Kanske Awad borde gjort mål också på nicken han satte i ribban, funderade hemmatränaren Andreas Brännström i dt.se.

Och om vunnit hade ni tagit in ytterligare två poäng på BP?
- Det är långt kvar och just nu är vi i ett läge som alla vill byta med oss, utom BP. Vi var inne på att höja standarden från förra matchen (3-0 borta mot Frej) och det gjorde vi, menade Brännström.

Omgången avslutas med måndagens Örgryte-Norrby.

17:e omgången avgörs 4-6 augusti. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson