Toppen för toppen i Superettans omstart

Helsingborg vann mot Örgryte i omstarten av Superettan men i och med Dalkurds seger mot Frej stannar man på kvalplats till Allsvenskan.

Topptrion gjorde sin plikt när Superettan startade om efter fyra veckors sommarpaus. Brommapojkarna krossade Åtvidaberg borta (5-0), Dalkurd vann med 3-0 borta mot Frej och inför 8 067 åskådare hemma på Olympia vann Helsingborg med matchens enda mål mot Örgryte. Även nya fyran Trelleborg, femman Falkenberg och sexan Värnamo vann sina matcher.

Lika bra som det gick för topplagen, lika dåligt gick det för bottenkvartetten. Norrby föll med samma siffror som Frej hemma mot Falkenberg (0-3) och för Gefle blev det 0-2 i Varberg. Syrianska-Värnamo slutade 1-5.

Frej-Dalkurd 0-3

Målvakten Frank Pettersson höll nollan för nionde gången i år när Dalkurd vann med 3-0 på Vikingavallen och därmed har Pettersson endast släppt in nio mål på 15 matcher. Tre olika målskyttar noterades för Borlängeklubben.

Första halvlekens enda mål kom efter 25 minuter och det var Ahmed Awad som ur minimal vinkel gjorde 0-1 via stolpen på Henrik Löfkvists framspelning. Efter paus skruvade Amman Ahmed in 0-2 på en frispark från knappt 20 meter. Mycket snyggt. I matchens näst sista ordinarie minut stötte Rawez Lawan in 0-3 på volley på inbytte Andrew Stadlers passning. Därmed hakar Dalkurd på BP i toppen och håller avståndet till trean Helsingborg.

Syrianska-Värnamo 1-5

En pigg första halvlek på Södertälje Fotbollsarena där Värnamo trodde de gjort matchens första mål, men det blev bortdömt för offside. 1-0 i stället för Syrianska då Nikola Gacesa frispelades av Kevin Bisse och nyförvärvet från Zagreb gjorde inget misstag i den 13:e minuten.

Värnamo tryckte på för en kvittering och Simon Nilsson hittade rätt med sin vänsterfot inne i straffområdet efter 37 minuter och i halvlekens fjärde tilläggstid tryckte Petar Petrovic in 1-2 för gästerna efter en svag försvarsinsats av hemmalaget. Innan dess hade Navid Nasseri öppet mål och kunde gjort 2-1 för Syrianska, men bollen träffade stolpen.

Andra halvleken var en knapp kvart gammal när Superettans mesta målgörare slog till för sitt Värnamo. Det handlar om Pär Cederqvist, som gjorde 3-1 och sitt sjunde mål för säsongen på fint förarbete av Liridon Silka och Oscar Johansson. Därmed har 37-årige Cederqvist gjort totalt 125 mål i Superettan fördelade på Åtvidaberg (6), Öster (23), Landskrona BoIS (30), Jönköpings Södra (26) och Värnamo 40.

På tilläggstid gjorde Oscar Johanson sitt första mål i Superettan på en målvaktsretur sedan en viss Pär Cederqvist testat med ett avslut och inte nog med det, Simon Nilsson slog till en andra gång och därmed vann Värnamo med 5-1.

Åtvidaberg-Brommapojkarna 0-5

Serieledande Brommapojkarna avslutade vårsäsongen med förlust i Trelleborg (1-3), men hoppade tillbaka på vinnarspåret direkt i höstpremiären mot Åtvidaberg då fem olika målskyttar presenterade sig och för Jack Lahne var det första A-lagsmålet då han tryckte in 5-0 på en retur efter en hörna. Första målet också för Johan Falkmar som gjorde 3-0, sista målet i första halvlek.

BP tryckte gasen i botten från start och efter en dryg kvart gjorde Kevin Kabran 1-0, Kabrans sjunde mål i år. Sju minuter senare nickade Gustav Sandberg Magnusson in 2-0. Efter paus kunde Viktor Gyökeres gjort 4-0 på straff, men hemmamålvakten Gustav Jansson räddade. I stället gjorde Jacob Ortmark 4-0 på ett läckert distansskott.

- En otroligt bra match, speciellt i första halvlek. Vi spelade helt enkelt jättebra. Hungriga och pigga och vi skapade en hel del chanser, sa BP-tränaren Olof Mellberg nöjt efter lagets tolfte seger.

Åtvidabergs tränare Roar Hansen höll med.
- Bara att gratulera BP till segern. Efter deras 1-0 var det bara ett lag på plan. Vi kunde givetvis ha gjort det bättre, både jag och spelarna.

Helsingborg-Örgryte 1-0

Helsingborgs bäste målskytt Jesper Lange började på bänken. I den 67:e minuten byttes han in i stället för Max Svensson. Tre minuter senare petade han in matchens enda mål.
- Adam (Eriksson) slog ett inlägg från vänstersidan. Oke (Akpoveta) sprang mot första stolpen precis som vi har tränat på och bollen kom perfekt till mig. Ett enkelt men viktigt mål, sa Lange till Helsingborgs Dagblad efter att ha gjort sitt sjunde mål i år.

Pär Hansson gjorde come back i HIF-målet efter 1,5 år i holländska Feyenoord och han var givetvis helnöjd över att hållit nollan.
– Det gick över förväntan. Jag har inte varit igång så länge, klart att man är lite osäker på var man står, men fotbollsmässigt kändes det som en bra match från min sida. Jag plockade en del hörnor, gjorde någon bra räddning i slutet och fötterna satt där de skulle. Det kändes bra, men klart att jag har en bit kvar, sa till hd.se.

Ny i hemmalaget var också mittfältaren Johan Perssons som värvats från Hammarby. 8 067 åskådare sjöng och jublade på Olympia.

Norrby-Falkenberg 0-3

- Serien är jämn, men vi har fortsatt jobba med att förbättra och utveckla vårt spel. Förhoppningsvis ger det utslag i höst med mer poäng och högre tabellplacering, sa Falkenbergs tränare Hasse Eklund inför omstarten mot Norrby.

Och Falkenberg fick utdelning direkt mot nykomlingen från Borås.
Falkenberg, också nykomling fast från Allsvenskan, vann nämligen komfortabelt med 3-0 sedan Tobias Englund inlett målskyttet redan efter fem minuter och stängt det på tilläggstid. Däremellan hade Erik Pärsson nickat in 2-0 i andra halvlekens andra minut. När Norrbys bäste målgörare Nicklas Savolainen (8 mål) sedan fick rött kort i den 56:e minuten var Norrby ett slaget lag.

- Det var inte så här vi ville inleda hösten, sa Marcus Översjö till Borås Tidning efter förlusten.

Varberg-Gefle 2-0

Två nickmål på hörnor i andra halvlek blev Varbergs segermelodi när Gefle drogs allt djupare ner i bottenträsket. Anton Liljenbäck nickade in Oliver Silverholts hörna i den 57:e minuten och Gabriel Altemark-Vanneryr nickade in Jakob Olssons hörna på tilläggstid. Totalt skapade Varberg elva hörnor. Gefle hade sex.

Gefle, som sålt sin bäste målgörare Johan Oremo (6 mål) till Halmstads BK och fått sin näst bäste målgörare Deniz Hümmet (5 mål) skadad i veckan gjorde en fullt godkänd första halvlek, men orkade inte stå emot efter paus.
- Jag vill lyfta fram vår första halvlek och dra viss lärdom av den andra, summerade Gefles tränare Poya Asbaghi.

Och på presskonferensen efter matchen sa Varbergs tränare Jörgen Wålemark artigt:
- Gefle kommer att knipa många poäng i höst.
Samtidigt berömde han Varbergs två nya spelare, Gustav Berggren, på lån från Häcken och Jakob Olsson, på lån från Ljungskile.

Degerfors-Trelleborg 2-3

Trelleborg har alltid haft svårt mot Degerfors (senaste segern var 2006 på Vångavallen) och när Degerfors gick till pausledning med 2-0 låg en ny förlust nära till hands. Men negativa trender är till för att brytas och det var det Trelleborg gjorde på Stora Valla denna lördagseftermiddag.

Shpetim Hasani hade gett Degerfors ledningen två gånger om i första halvlek. Först på straff i den 26:e minuten, sedan 2-0 fyra minuter före paus.
- Man måste sträva efter att hitta lösningar på problemen. I andra halvlek försökte vi verkligen och lyckades. Det tidiga målet gav extra energi, summerade Trelleborgs tränare Patrick Winqvist efter vändningen.

Det tidiga målet kom i den 48:e minuten och det var Marcus Pode som mötte Anton Tidemans inlägg på volley. I 80:e och 81:a minuten vände Trelleborg på resultatet. Skytteligaledaren Salif Camara Jönsson rullade in en målvaktsretur till 2-2 och inhopparen Mattias Håkansson pricksköt in segermålet. För Camara Jönsson var det säsongens 13:e mål. För Håkansson var det hans första. Shpetim Hasani har gjort sju.

Omgången avslutas med måndagens GAIS-Öster.

Sextonde omgången avgörs 29-30 juli. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson