Öster ny trea i Superettan

David Johannessons Öster är ny trea efter 2-0 hemma mot GAIS, tros 10 man större delen av matchen.

Efter 18 omgångar av Superettan håller Brommapojkarna och Dalkurd undan i toppen. Båda lagen vann mot Örgryte respektive Frej. Ny trea är Öster som besegrade GAIS, trots att man spelade med en man mindre i mer än 70 minuter. Före detta trean Helsingborg fick nöja sig med 0-0 hemma mot Åtvidaberg.

På den nedre halvan är nykomlingen Norrby på rätt sida om det negativa kvalstrecket efter 4-3 borta mot Syrianska, vilket fick till följd att Sharbel Touma och Emond Lutaj fick lämna sina platser i Södertäljeklubben som manager respektive tränare.

Trelleborg-Degerfors 2-1

Salif Camara Jönsson hade gjort 13 mål inför mötet med Degerfors, samma antal som Dalkurds Richard Yarsuvat, men efter torsdagens segermål toppar han fortfarande ensam Superettans skytteliga.
Mattias Håkansson fick chansen från start i hemmalaget, tackade för förtroendet och gjorde 1-0 i den 37:e minuten. Trelleborg kontrollerade matchen och därför blev det ganska tyst på Vångavallen när Alexander Andersson kvitterade i den 69:e minuten.
Skulle matchens sluta oavgjord? Nej, med fem minuter kvar av ordinarie tid fick Camara Jönsson ett skottläge med sin högerfot och sekunderna senare stod det 2-1, vilket också blev slutresultatet.

Helsingborg-Åtvidaberg 0-0

Både Helsingborg och Åtvidaberg kom med sviktande form och om något av lagen ska känna sig som en vinnare efter oavgjort på Olympia är det Åtvidaberg. Efter tre raka förluster tog gästerna poäng mot ett HIF som nog många trodde skulle resa sig efter den överraskande förlusten (2-3) mot Norrby i lördags.
Nu blev det inte så. Kanske dels för att målfarlige Oke Akpoveta var avstängd, men också för att Gustav Jansson i Åtvidabergs mål gjorde sin plikt, och lite till.
Resultatet innebär att HIF tappade sin allsvenska kvalplats till Öster och att Åtvidaberg ligger kvar på negativ kvalplats. 6 422 åskådare tittade på.

Dalkurd-Frej 3-2

Sjätte raka utan förlust när Dalkurd hänger på Brommapojkarna i tabelltoppen och stor matchhjälte blev tremålsskytten Richard Yarsuvat, som därmed gjort 13 mål totalt. För Frej innebar förlusten att de ligger sist i tabellen.
Richard Yarsuvat gav Dalkurd ledningen tre gånger om på ett regnigt Domnarvsvallen. 1-0 (18) gjorde han med högerfoten på Heradi Rashidis framspelning. I den 32:a minuten kvitterade Dida Rashidi, ett resultat som stod sig halvleken ut.

I den 53:e minuten slarvar Frejs försvar då målvakten Marko Atanackovic missar en bakåtpassning, Yarsuvat tar bollen och gör 2-1 i öppet mål. Frej ger sig inte och sex minuter senare gör Joakim Runnemo 2-2 på straff sedan Nsima Peter rivits ner. Glädjen blev dock kortvarig, för minuten senare gör Yarsuvat Dalkurds segermål på Kujtim Balas vänsterinlägg. Därmed noterar Frej andra 3-2-förlusten på fem dagar.

Örgryte-Brommapojkarna 0-2

Tidigt rött kort för Albin Skoglund mot BP.En utvisning och fem varningar är inget segerrecept mot Brommapojkarna, något Örgryte fick erfara när tabellettan gästade Gamla Ullevi. När sedan Albin Skoglunds utvisning kom redan i den sjätte minuten var det tidig uppförsbacke för Örgryte.

– Vi visste från början att BP är ett bra lag och att de kommer att ha mycket bollinnehav. Det blir inte lättare för oss med en man mindre, kommenterade Örgrytes Johan Elmander, en av fem hemmaspelare som fick varning

Gustav Sandberg Magnusson nickade in Brommapojkarnas första mål i den 33:e minuten efter en hörna. Kevin Kabran sköt in 2-0 redan fyra minuter in på andra halvlek och därmed var Örgryte ett slaget lag.
BP hade bud på ytterligare mål – tre rensningar på mållinjen och en ribbträff – och 15-0 i hörnor säger en hel del om lagets överlägsenhet.

Gefle-Varberg 2-0

I en ganska tät och tillknäppt match tog Gefle säsongens fjärde seger och passerade Frej i tabellens jumbodel och har nu bara tre poäng upp till negativ kvalplats.
– Jag är extremt nöjd över vår inställning och moral men framför allt att vi tog till vara på de få omställningsytor som gavs mot ett Varberg som annars inte bjuder på ytor, sa Gefles tränare Poya Asbaghi på klubbens hemsida.

Målen på Gavlevallen kom i andra halvlek och firad matchvinnare blev tvåmålsskytten Deniz Hümmet. Piotr Johansson stod för förarbetet till 1-0 (55) och duktige inhopparen Adam Bergmark Wiberg låg bakom 2-0 (90).

Falkenberg-Värnamo 2-0

Viktor Götesson gjorde Falkenbergs 2-0-mål mot Värnamo.

Utan vänsterbacken Johannes Vall, som lämnat för IFK Norrköping, tog Falkenberg en säker seger mot Värnamo. Men det började inte bra för hemmalaget då Erik Pärsson missade en straff i inledningen. Det skulle dock komma ett ledningsmål efter en dryg kvart då Christoffer Carlsson inte gjorde något misstag på Richard Donkors passning.
Värnamo skapade chanser, men de avstyrdes av duktige målvakten Hampus Nilsson. Mål däremot för Falkenberg då Viktor Götesson sköt in 2-0 i den 82:a minuten. Bollen satt i krysset.
– Bara blunda och skjuta, sa målskytten glatt efter Falkenbergs sjätte raka utan förlust.

Öster-GAIS 2-0

När Mario Vasilj blev utvisad redan efter 17 minuter var det sjätte gången en Österspelare blev utvisad den här säsongen. Rekord i Superettan. Dock inget att skryta över. Då stod det 0-0 på Myresjöhus Arena och de flesta i publiken (2 912) fruktade en fjärde hemmaförlust, men Öster vann med tio man och blandar sig på allvar i kampen om den allsvenska kvalplatsen.
– Om vi är på allsvensk kvalplats just nu är helt ointressant. Men det klart att det är roligare att ligga uppe i tabellen än där nere..., sa Östertränaren Thomas Askebrand till smp.se.
Första målet kom på straff i den 40:e minuten. Simon Strand fälldes och Karl-Johan Lindblad gjorde sitt från elvameterspunkten. 2-0 kom på tilläggstid och åter en gång gjorde David Johannesson mål.
– Tre matcher i rad som inhoppare och målskytt. Det måste vara unikt, konstaterade Johannesson med ett leende på läpparna.

Syrianska-Norrby 3-4

Inför bortamötet med Syrianska hade Norrby förlorat sju av åtta bortamatcher, men stärkta av hemmasegern senast mot Helsingborg (3-2) vann Norrby även i Södertälje i en synnerligen svängig och målrik match.
Gladaste målskytten på Södertälje Fotbollsarena var Nicklas Savolainen som gjorde Norrbys första mål vilket betydde 1-1 och det sista, segermålet, i den 87:e minuten. Övriga Norrbymål gjordes av duktige Adam Ståhl (1-2) och Marcus Översjö (1-3).
Den mest besvikne målskytten återfanns i Syrianska då Mattias Gencs tre mål inte räckte till en enda poäng och besvikelsen var stor i hemmalaget.
– Oacceptabelt att förlora på det här viset, var managern Sharbel Toumas analys till lt.se sedan Syrianska bytt plats med Norrby och nu återfinns på negativ kvalplats.
För Sharbel Touma var det hans sista kommentar för Syrianska. Ett dygn efter förlusten meddelade klubben att de bryter med Touma och tränaren Edmond Lutaj.

19:e omgången avgörs 12-15 augusti. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson