Tio omgångar kvar i Superettan


Brommapojkarna leder Superettan med tio omgångar kvar att spela.

Två tredjedelar av Superettan är spelade. Brommapojkarna toppar och står med ena benet i Allsvenskan. Dalkurd skuggar och har också skaffat sig ett tabelläge som tyder på allsvensk fotboll 2018.

Om den allsvenska kvalplatsen är det desto hårdare med Falkenberg, Helsingborg, Trelleborg, Öster och Degerfors som de hetaste kandidaterna. På den nedre halvan är det också mycket jämnt då det gäller vilka lag som tvingas åka ut direkt och kvala för att hänga kvar.

Brommapojkarna-Värnamo 2-1

Värnamo spelade med en man mindre i 72 minuter och var ändå nära att klara oavgjort mot suveräna tabellettan Brommapojkarna, men med åtta ordinarie minuter kvar nickade Luca Gerbino Polo in segermålet bakom Tobias Andersson. Det var Fredrik Lundgren som fick rött kort efter 18 minuter och på den efterföljande straffen gjorde Markus Gustafsson 1-0. Strax före pausvilan kvitterade Oscar Johansson och ett kämpande Värnamo var alltså nära poäng trots det spelarmässigt numerära underläget. På tilläggstid fick också veteranen Pär Cederquist rött kort.

Brommapojkarna, som möter Arameisk-Syrianska borta i Svenska Cupen på onsdag, befäster därmed serieledningen och med 21-2 i avslut och 10-1 i hörnor förstår man hur överlägset BP var denna söndag. För Värnamo, som möter Torn borta i Svenska Cupen på onsdag, gäller det att repa mod så att man håller avståndet till lagen på den nedre halvan.

Helsingborg-GAIS 1-0

Helsingborg spelade med en man mer i 75 minuter och ytterligare en man mer under den sista tilläggsminuten eftersom August Wängberg respektive Nicklas Andersén fått rött kort. Helsingborg hade skott i ribban, missad straff, 24-6 i avslut och 7-1 i hörnor och kunde till sist vinna. Det var Alex Timossi Andersson som förvaltade Darijan Bojanics passning från höger på bästa tänkbara sätt då han omarkerad från tio meter placerade bollen utan chans för Damir Mehic. GAIS-målvakten hade tidigare räddad straffen från Darijan Bojanic i den 17:e minuten.

För Helsingborg, som möter Oskarshamn borta i Svenska Cupen på onsdag, var det första segern på fyra matcher och nu är man med i racet igen om den allsvenska kvalplatsen. För GAIS, som möter Skövde borta i Svenska Cupen på torsdag, betyder förlusten att man på allvar är inblandat i nedflyttningskampen.

Norrby-Dalkurd 0-3

Dalkurd trummar på och gav aldrig Norrby någon chans på deras hemmaplan i Borås. Dalkurd dominerade spelmässigt och vann hur säkert som helst med tre olika målskyttar.

Robin Tranberg gjorde första halvlekens enda mål från nära håll på Richard Yarsuvats vänsterhörna. Var det en nick, eller?

- Nja, bollen tog någonstans på kroppen. Huvudsaken är att den gick i mål, sa Tranberg till C More efter sitt första mål på två år.

Mera vana att göra mål är Rawez Lawan som sköt in 2-0 efter 77 minuter på ett läckert volleyskott med vänsterfoten och Richard Yarsuvat som från nära håll mötte Lawans smarta passning. Målen var Lawans sjätte och Yarsuvats 14:e i år. Norrbys Jesper Brandt fick sitt andra gula kort i den 88:e minuten.

För Norrby, som möter Lund borta i Svenska Cupen på onsdag, finns det fortfarande tio matcher kvar för att säkra nytt kontrakt. För Dalkurd, som möter Aspudden-Tellus i Svenska Cupen på onsdag, finns Allsvenskan verkligen inom räckhåll.

Falkenberg-Åtvidaberg 2-0

Falkenberg fortsätter imponera. 2-0 mot formsvaga Åtvidaberg var åttonde raka utan förlust, varav fem av dessa slutat med seger.

Mot Åtvidaberg var segerreceptet ett mål i varje halvlek. Viktor Götesson nickade, via stolpen, in 1-0 i den 41:a minuten. Götessons åttonde mål i år. Christoffer Carlsson punkterade matchen i den 66:e minuten då han gjord 2-0. Vid båda målen var det Tobias Englund som stod för passningarna. 15-5 i avslut säger det mesta om att matchen fick en rättmätig segrare.

Falkenberg, som möter Oddevold borta i Svenska Cupen på torsdag, seglar på en positiv våg och ligger just nu trea, på allsvensk kvalplats.

För formsvaga Åtvidaberg, som möter Brage borta i Svenska Cupen på onsdag, är målsättningen att säkra nytt kontrakt.

Syrianska-Öster 2-1

Två hemmamål i andra halvlek blev Östers öde på Södertälje Fotbollsarena där Syrianskas segermål gjordes av Charbel Georges som sköt en hörna direkt i mål.

- Ett mål jag får ta på mig. Jag var visserligen bländad av solen, men det låter dumt att komma med bortförklaringar. Jag skulle givetvis inte släppt in målet, sa Östers målvakt Robin Malmkvist till smp.se efter förlusten.

Öster ledde i paus tack vare Admir Bajrovics nick på en ribbretur. Efter paus var Syrianska mer taggat och kvitteringen kom i den 54:e minuten genom Seth Hellberg. Georges segermål gjordes sex minuter senare.

Öster, som möter Husqvarna borta i Svenska Cupen på onsdag, tappade därmed mark i kampen om den allsvenska kvalplatsen. För Syrianska, som möter Sollentuna borta i Svenska Cupen på onsdag, var segern oerhört viktig i den täta bottenstriden.

Degerfors-Varberg 1-0

Mål i redan i fjärde minuten, signerat Sargon Abraham som pricksköt bollen i ena krysset, räckte för att Degerfors skulle ta revansch får 0-4 på Påskbergsvallen i juni. Degerfors var det bättre laget före paus. Varberg hade bud på kvittering efter paus.

Degerfors, som möter Piteå borta i Svenska Cupen på onsdag, hänger tack vare segern på i jakten om en allsvensk kvalplats. För Varberg, som möter Hittarp borta i Svenska Cupen på onsdag, är de nedre strecken mycket nära.

Örgryte-Frej 1-3

Smakstart för Örgryte när Emil Skogh gjorde 1-0 redan efter en kvart, Skoghs första mål i ÖIS-tröjan och i Superettan. Men sedan tog Frej över, gjorde tre mål och vann.

Skoghs och Örgrytes glädje blev kortvarig då Dida Rashidi kvitterade på en målvaktsretur i den 21:a minuten och sex minuter senare gjorde Nsima Peter inget misstag ensam med ÖIS-målvakten Stojan Lukic. ÖIS skapade chanser för en kvittering, men sista ordet till Frej då Rodrigo Saravia gjorde 1-3 på tilläggstid.

För Örgryte, som möter Tvååker borta i Svenska Cupen på onsdag, innebär förlusten att lagen på nedre halvan närmar sig i jakten på nytt kontrakt.

- Tungt. Jag har inga ord just nu, sa målskytten Skogh efter slutsignalen.

För Frej, som möter Tullinge borta i Svenska Cupen på onsdag, innebär segern förbättrade möjligheter till nytt kontrakt.

Omgången avslutas med måndagens Gefle-Trelleborg.

21:a omgången avgörs 26-29 augusti. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Senaste nytt: Superettan

Brommapojkarna-Värnamo 2-1

Värnamo spelade med en man mindre i 72 minuter och var ändå nära att klara oavgjort mot suveräna tabellettan Brommapojkarna, men med åtta ordinarie minuter kvar nickade Luca Gerbino Polo in segermålet bakom Tobias Andersson. Det var Fredrik Lundgren som fick rött kort efter 18 minuter och på den efterföljande straffen gjorde Markus Gustafsson 1-0. Strax före pausvilan kvitterade Oscar Johansson och ett kämpande Värnamo var alltså nära poäng trots det spelarmässigt numerära underläget. På tilläggstid fick också veteranen Pär Cederquist rött kort.

Brommapojkarna, som möter Arameisk-Syrianska borta i Svenska Cupen på onsdag, befäster därmed serieledningen och med 21-2 i avslut och 10-1 i hörnor förstår man hur överlägset BP var denna söndag. För Värnamo, som möter Torn borta i Svenska Cupen på onsdag, gäller det att repa mod så att man håller avståndet till lagen på den nedre halvan.

Helsingborg-GAIS 1-0

Helsingborg spelade med en man mer i 75 minuter och ytterligare en man mer under den sista tilläggsminuten eftersom August Wängberg respektive Nicklas Andersén fått rött kort. Helsingborg hade skott i ribban, missad straff, 24-6 i avslut och 7-1 i hörnor och kunde till sist vinna. Det var Alex Timossi Andersson som förvaltade Darijan Bojanics passning från höger på bästa tänkbara sätt då han omarkerad från tio meter placerade bollen utan chans för Damir Mehic. GAIS-målvakten hade tidigare räddad straffen från Darijan Bojanic i den 17:e minuten.

För Helsingborg, som möter Oskarshamn borta i Svenska Cupen på onsdag, var det första segern på fyra matcher och nu är man med i racet igen om den allsvenska kvalplatsen. För GAIS, som möter Skövde borta i Svenska Cupen på torsdag, betyder förlusten att man på allvar är inblandat i nedflyttningskampen.

Norrby-Dalkurd 0-3

Dalkurd trummar på och gav aldrig Norrby någon chans på deras hemmaplan i Borås. Dalkurd dominerade spelmässigt och vann hur säkert som helst med tre olika målskyttar.

Robin Tranberg gjorde första halvlekens enda mål från nära håll på Richard Yarsuvats vänsterhörna. Var det en nick, eller?

- Nja, bollen tog någonstans på kroppen. Huvudsaken är att den gick i mål, sa Tranberg till C More efter sitt första mål på två år.

Mera vana att göra mål är Rawez Lawan som sköt in 2-0 efter 77 minuter på ett läckert volleyskott med vänsterfoten och Richard Yarsuvat som från nära håll mötte Lawans smarta passning. Målen var Lawans sjätte och Yarsuvats 14:e i år. Norrbys Jesper Brandt fick sitt andra gula kort i den 88:e minuten.

För Norrby, som möter Lund borta i Svenska Cupen på onsdag, finns det fortfarande tio matcher kvar för att säkra nytt kontrakt. För Dalkurd, som möter Aspudden-Tellus i Svenska Cupen på onsdag, finns Allsvenskan verkligen inom räckhåll.

Falkenberg-Åtvidaberg 2-0

Falkenberg fortsätter imponera. 2-0 mot formsvaga Åtvidaberg var åttonde raka utan förlust, varav fem av dessa slutat med seger.

Mot Åtvidaberg var segerreceptet ett mål i varje halvlek. Viktor Götesson nickade, via stolpen, in 1-0 i den 41:a minuten. Götessons åttonde mål i år. Christoffer Carlsson punkterade matchen i den 66:e minuten då han gjord 2-0. Vid båda målen var det Tobias Englund som stod för passningarna. 15-5 i avslut säger det mesta om att matchen fick en rättmätig segrare.

Falkenberg, som möter Oddevold borta i Svenska Cupen på torsdag, seglar på en positiv våg och ligger just nu trea, på allsvensk kvalplats.

För formsvaga Åtvidaberg, som möter Brage borta i Svenska Cupen på onsdag, är målsättningen att säkra nytt kontrakt.

Syrianska-Öster 2-1

Två hemmamål i andra halvlek blev Östers öde på Södertälje Fotbollsarena där Syrianskas segermål gjordes av Charbel Georges som sköt en hörna direkt i mål.

- Ett mål jag får ta på mig. Jag var visserligen bländad av solen, men det låter dumt att komma med bortförklaringar. Jag skulle givetvis inte släppt in målet, sa Östers målvakt Robin Malmkvist till smp.se efter förlusten.

Öster ledde i paus tack vare Admir Bajrovics nick på en ribbretur. Efter paus var Syrianska mer taggat och kvitteringen kom i den 54:e minuten genom Seth Hellberg. Georges segermål gjordes sex minuter senare.

Öster, som möter Husqvarna borta i Svenska Cupen på onsdag, tappade därmed mark i kampen om den allsvenska kvalplatsen. För Syrianska, som möter Sollentuna borta i Svenska Cupen på onsdag, var segern oerhört viktig i den täta bottenstriden.

Degerfors-Varberg 1-0

Mål i redan i fjärde minuten, signerat Sargon Abraham som pricksköt bollen i ena krysset, räckte för att Degerfors skulle ta revansch får 0-4 på Påskbergsvallen i juni. Degerfors var det bättre laget före paus. Varberg hade bud på kvittering efter paus.

Degerfors, som möter Piteå borta i Svenska Cupen på onsdag, hänger tack vare segern på i jakten om en allsvensk kvalplats. För Varberg, som möter Hittarp borta i Svenska Cupen på onsdag, är de nedre strecken mycket nära.

Örgryte-Frej 1-3

Smakstart för Örgryte när Emil Skogh gjorde 1-0 redan efter en kvart, Skoghs första mål i ÖIS-tröjan och i Superettan. Men sedan tog Frej över, gjorde tre mål och vann.

Skoghs och Örgrytes glädje blev kortvarig då Dida Rashidi kvitterade på en målvaktsretur i den 21:a minuten och sex minuter senare gjorde Nsima Peter inget misstag ensam med ÖIS-målvakten Stojan Lukic. ÖIS skapade chanser för en kvittering, men sista ordet till Frej då Rodrigo Saravia gjorde 1-3 på tilläggstid.

För Örgryte, som möter Tvååker borta i Svenska Cupen på onsdag, innebär förlusten att lagen på nedre halvan närmar sig i jakten på nytt kontrakt.

- Tungt. Jag har inga ord just nu, sa målskytten Skogh efter slutsignalen.

För Frej, som möter Tullinge borta i Svenska Cupen på onsdag, innebär segern förbättrade möjligheter till nytt kontrakt.

Omgången avslutas med måndagens Gefle-Trelleborg.

21:a omgången avgörs 26-29 augusti. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson