Brommapojkarna åter en vinnare

Olof Mellbergs BP är tillbaka på rätt köl.

Klart är att med fem omgångar kvar, med 15 poäng att spela om för samtliga 16 klubbar, är den ständiga skuggan Trelleborg ett hot mot toppduon. Helsingborg och Falkenberg då? Nja, efter 0-0 tappade båda lagen mark.
I tabellens nedre halva har Åtvidaberg ställt till det för sig. Jumbon har åtta poäng upp till säker mark. Riktigt farligt lever också Frej och Syrianska.

Klart är att med fem omgångar kvar, med 15 poäng att spela om för samtliga 16 klubbar, är den ständiga skuggan Trelleborg ett hot mot toppduon. Helsingborg och Falkenberg då? Nja, efter 0-0 tappade båda lagen mark.
I tabellens nedre halva har Åtvidaberg ställt till det för sig. Jumbon har åtta poäng upp till säker mark. Riktigt farligt lever också Frej och Syrianska.

Helsingborg-Falkenberg 0-0

Både Johan Perssons HIF och Erik Pärssons Falkenberg tappade mark efter 0-0-mötet på Olympia.7 489 åskådare fick se en händelserik första halvlek med två fina målchanser och mycket ge och ta, men när också den andra halvleken var slut fick de lämna Olympia utan att ha sett ett enda mål.

– Det klart jag är missnöjd. Vi hade behövt tre poäng. Men vi ger inte upp. Vi ska kriga vidare, sa Helsingborgs Andreas Landgren till C More.

Och Falkenberg David Svensson var inne på samma linje.
– Vi gick för tre poäng, men lyckades inte få hål på Helsingborgs försvar. Det känns som två förlorare och nu blir det tufft att nå en tredjeplats.

Första halvlekens chanser stod gästernas Richard Donkor och hemmalagets Bradley Ralani för. Donkor hade en träff i ribban. Ralani hade ett närskott precis utanför ena stolpen.

Norrby-Öster 0-2

Öster gjorde en förändring jämfört med senaste matchen (0-1 mot Trelleborg) och det var att Robin Östlund fick chansen från start i stället för Dragan Kapcevic. Efter en mållös första halvlek i Borås tackade Östlund för förtroendet då han tog sig in straffområdet och via stolpen gjorde 0-1. Norrby pressade för en kvittering vilket öppnade för Österkontringar och på en av de allra sista gjorde inbytte David Johannesson 0-2 på tilläggstid vilket också blev slutresultatet.
Därmed tog Öster sin historiskt åttonde raka seger mot Norrby, som nu ligger på negativ kvalplats. Öster behöver inte titta nedåt i tabellen. Kontraktet är säkrat och det finns fortfarande en liten dröm om allsvenskt kval.

Syrianska-Gefle 1-2

Bajram Ajeti har gjort flera viktiga mål för Gefle den senaste tiden.

Efter en mållös första halvlek skulle målen komma i detta så viktiga bottenmöte där Gefle till sist drog det längsta strået tack vare Bajram Ajeti som med två mål vände 0-1 till seger och därmed ligger Gefle på rätt sida om de två nedersta strecken. Syrianska har samma poäng, men sämre målskillnad och ligger därför på negativ kvalplats.

Mattias Mete kontrade in Syrianskas ledningsmål i den 70:e minuten och nu var det fördel hemmalaget. Bajram Ajeti ville dock annat. Tre minuter efter Metes mål sprang han sig fri på högerkanten och avslutade kyligt i Dwayne Millers bortre hörn. I den 82:a minuten kom segermålet där Deniz Hümmet och Anton Kralj stod för förarbetet innan Ajeti skickade bollen i mål.

Brommapojkarna-Åtvidaberg 3-1

Med blott en poäng på de fyra senaste och tappad serieledning vände BP den negativa trenden hemma mot ännu formsvagare jumbon Åtvidaberg, som stod emot tills det var en kvart kvar på Grimsta IP.
Hemmalaget gjorde 1-0 redan efter sex minuter då Jacob Ortmark förvaltade Viktor Gyökeres inspel på bästa sätt. BP:s glädje blev kortvarig. Tre minuter senare nickade Simon Marklund in kvitteringen.
I andra halvlek stod matchen och vägde och det skulle bli BP som drog det längsta strået tack vare mål av Gustav Sandberg Magnusson efter en hörna och Jacob Ortmark igen med sju minuter kvar av ordinarie tid.
– En ny tung förlust och som vanligt var marginalerna inte på vår sida, menade tränaren Andreas Thomsson vars Åtvidaberg har åtta poäng upp till nytt kontrakt.

Varberg-Dalkurd 1-0

Jakob Olsson satte Varbergs segermål mot Dalkurd.Efter nio minuter missade han en straff. I den 65:e minuten nickade han in matchens enda mål. Mötet mellan Varberg och Dalkurd på Påskbergsvallen handlade en hel del om hemmalagets Jakob Olsson. För Dalkurd var det första förlusten på 13 matcher. Senast Borlängelaget förlorade var också med matchens enda mål, borta mot Örgryte den 12 juni.
Straffen kom sedan hemmalagets Thomas Boakye hamnat i en närkamp med Alex de John. Domaren Nermin Cisic blåste straff. Jakob Olsson tog den, men sköt bollen utanför.

I andra halvlekens 50:e minut hamnade Alex de John åter i blåsväder, denna gång med utvisning som följd. Trots en man mindre placerade Yukiya Sugita en boll i ribban i den 63:e minuten. Två minuter senare nickade Jakob Olsson in 1-0 på Karl Söderströms passning, ett resultat som stod sig tiden ut.
Resultatet innebär att Varberg tog tre viktiga poäng på den nedre halvan och att Dalkurd numera endast toppar tabellen tack vare bättre målskillnad än BP.

Degerfors-Frej 3-1

Efter 3-1 hemma mot Frej kan Degerfors mer eller mindre rikta in sig på en ny säsong i Superettan. För nästjumbon Frej ser det mörkare ut...
Det var Frej som gjorde första målet på Stora Valla genom Pontus Åsbrink. Djurgårdenlånet Mihlali Mayambela kvitterade sex minuter senare, i den 23:e minuten, och två minuter senare blev det ny hemmaglädje då Marcus De Bruin gjorde 2-1 på Sargon Abrahams passning. Just Abraham gjorde matchens sista mål mitt i den andra halvleken och fastställde slutresultatet till 3-1.

– Det var en bra seger. Vi gjorde tre mål och kom tillbaka från 0-1, vi visade karaktär. Fortsätter vi så här kan vi vinna flera av de återstående matcherna, sa Mihlali Mayambela till nwt.se efter sitt första mål på åtta matcher.

Omgången avslutas med måndagens Värnamo-GAIS och tisdagens Örgryte-Trelleborg.
26:e omgången avgörs 29 september-2 oktober. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson