Avgjort före slutomgången

Klart i toppen. Klart i botten. Så kan man summera Superettans näst sista omgång. Klart i toppen innebär att Brommapojkarna och Dalkurd tar hand om de allsvenska platserna och att Trelleborg får kvala. Klart i botten innebär att Syrianska och Åtvidaberg får lämna.
Klart är också att Frej tvingas till kval för nytt kontrakt. Just nu ligger även Norrby på negativ kvalplats. Varberg, Gefle, Örgryte och GAIS riskerar också att tvingas kvala. På lördag klockan 18 är serien färdigspelad och då blir också alla frågor besvarade.

Norrby-Värnamo 2-3

Värnamo hade aldrig vunnit tre raka matcher i Superettan men efter 2-0 mot GAIS, 2-1 mot Degerfors och i kväll 3-2 mot Norrby vet man hur det känns. Mera rekord: Värnamo har aldrig spelat ihop 44 poäng, som kan bli 47. Värnamo ligger sjua, men kan bli fyra, femma eller sexa. Oavsett: bästa placering någonsin.

För nykomlingen Norrby tog det tid att växa in i Superettan. Efter sex omgångar hade man två poäng och i sjunde omgången kom första segern (Gefle 3-2). Efter förlusten mot Värnamo halkade man ner på negativ kvalplats (ett mål sämre målskillnad än GAIS) och bortamötet med Åtvidaberg bestämmer Norrbys slutliga placering.

I kvällens match tog Värnamo ledningen genom Simon Nilsson efter en knapp kvart. Det blev halvlekens enda mål. Efter paus nickade Marcus Översjö in kvitteringen. Oscar Johansson gjorde 2-1 för Värnamo och Freddy Winsth gjorde 3-1 med sju ordinarie minuter kvar. Nicklas Savolainen nickade in reduceringen, men närmare poäng än så kom aldrig Norrby mot ett Värnamo som hade två avslut i målställningen.

Öster-Brommapojkarna 0-0

Avgjordes på Värendsvallen då gräsmattan på Myresjöhus Arena inte var spelbar. Senast Öster spelade en tävlingsmatch på smått klassiska Värendsvallen var den 23 augusti 2012 mot Brage (1-0). För tränaren Thomas Askebrand blev det hans avsked till växjöpubliken.

- Jag har haft tre fina år i Öster och att det känns vemodigt att lämna kan jag lugnt säga, sa han lågmält till smp.se.

Nästa säsong tränas Öster av nuvarande Värnamotränaren Christian Järdler.

BP, i gulddräkter efter förra omgångens avgörande mot Dalkurd, fick kämpa hårt för poängen och har nu saken i egna händer då det gäller seriesegern hemma mot Gefle på lördag. BP ligger två poäng före Dalkurd. Målskillnaden är i princip den samma.

Dalkurd-GAIS 1-0

- Jag önskar att alla kunde få känna så här, sa matchhjälten Rawez Lawan till SVT.

Det var Lawan som gjorde enda målet mot GAIS vilket innebär att Dalkurd spelar i Allsvenskan nästa år. Fotbollshistoria av bästa märke med tanke på att Dalkurd bildades så sent som för 13 år sedan.

Målet kom i den 59:e minuten efter ett högeranfall där Henrik Löfkvist spelade in bollen till Heradi Rashidi som i sin tur passade till Rawez Lawan som inte gjorde något misstag.

- Det var menat att jag skulle avgöra, sa Dalkurds lagkapten stolt efter årets åttonde och viktigaste mål.

Därmed blir Dalkurd den 64:e allsvenska klubben.

För GAIS - 54 allsvenska säsonger och 29 säsonger i näst högsta serien - avgörs framtiden på lördag hemma mot Varberg.

Varberg-Åtvidaberg 3-0

Peter Nyström och Varberg bärgade tre oerhört viktiga poäng i kampen om nytt kontrakt.

Varberg spelar troligen i Superettan nästa år. Sista omgången avgör om det blir nytt kontrakt eller negativt kvalspel.

Åtvidaberg spelar definitivt inte i Superettan nästa år. Tvåfaldiga svenska mästarna (1972, 1973) och näst högsta seriens mesta lag tillsammans med Landskrona BoIS (52 säsonger) får efter totalt tolv säsonger i Superettan ta steget ner i div 1. Så sent som 2015 spelade Åtvidaberg i Allsvenskan.

Åtvidabergs A-lagsdebuterande målvakt Hampus Strömgren inledde med att rädda en straff, men fick släppa in sitt första mål på just en straff, slagen av Jakob Olsson. Det var enda målet före paus. I andra halvlek gjorde Gabriel Altemark-Vanneryr och Peter Nyström målen.

- Enormt snöpligt och det blir många tankar om "om" och "men". Men gör vi på rätt sätt kan det komma något gott ur det här också. Då är jag säker på att vi är tillbaka i Superettan inom ett par år. Gör vi det fel…nej, det får vi inte göra. Vi har jobbat med parallella spår den senaste tiden, sade Åtvidabergs ordförande Muharrem Demirok till corren.se efter degraderingen.

Syrianska-Falkenberg 1-2

För ett år sedan fick Assyriska lämna Superettan. Efter noll poäng hemma mot Falkenberg står det klart att Syrianska drabbas av samma öde. Därmed har Södertälje inget lag i Superettan nästa säsong.

- Det här är det värsta jag har varit med om, sa Syrianskas lagkapten Mattias Mete efter förlusten och degraderingen.

Det var just Mete som höll liv i matchen och i Syrianskas möjligheter att klara en negativ kvalplats då han fälldes i straffområdet och själv sköt straffen som betydde 1-0, ett resultat som stod sig halvleken ut.

Fem minuter in på andra halvlek och efter tre raka hörnor kvitterade Per Karlsson. I den 86:e minuten, i den kraftiga medvinden, tog Edi Sylisufaj hand om en lång utspark från målvakten Hampus Nilsson och lobbade in Falkenbergs segermål. Därmed skickade Sylisufaj ner Syrianska i div I.

Syrianska FC, som bildades 1977, gjorde sin första säsong i Superettan 2009. 2010 vann man serien och gjorde sedan tre säsonger i Allsvenskan (2011-13). Efter fyra säsonger i Superettan väntar nu div 1 och derbyn mot Assyriska FF på Södertälje Fotbollsarena.

Frej-Trelleborg 2-2

Första paret ut i den näst sista omgången var nedflyttningshotade Frej mot topplaget Trelleborg och då det blev en poäng var kvarstår Frejs nedflyttningshot på negativ kvalplats och det står också klart att Trelleborg tar den allsvenska kvalplatsen.

Frej gick till pausledning efter Martin Falkeborns mål redan i den tredje minuten. Marcus Pode kvitterade lika tidigt efter paus. Ett självmål gav åter Frej ledningen innan Zoran Jovanovic fastställde slutresultatet i den 65:e minuten.

– Jag är besviken över alla matcher vi inte vinner. Mot Frej är jag besviken över att vi inte gör fler mål på de chanser vi skapar, sa TFF:s tränare Patrick Winqvist till Trelleborgs Allehanda.

Därmed blir sista omgångens hemmamöte med Dalkurd utan värde, då det gäller placeringar, men ett viktigt genrep inför det allsvenska kvalet.

Örgryte-Helsingborg 0-3

Örgryte hade inte mycket att sätta emot Helsingborg, något som tränaren Sören Börjesson var den förste att erkänna efter förlusten.

- Bara konstatera att Helsingborg var bättre än oss, kort och gott. De tog initiativ, vågade och riskerade mer. De vann klart rättvist.

Monday Samuel gjorde första halvlekens enda mål efter 39 minuter. Med tio ordinarie minuter kvar nickade Lumala Abdu in 0-2 och i den 87:e minuten sköt Darijan Bojanic en frispark direkt i mål. Därmed kommer Helsingborg, som avslutar hemma mot Öster, att bli fyra, femma eller sexa.

Örgryte, som riskerar att få spela negativt kval, avslutar i Värnamo och får då klara sig utan avstängde Hannes Sahlin (utvisad mot HIF i den 86:e minuten)

- Vi har saken i egna händer, sa Börjesson på frågan om lördagens match.

Gefle-Degerfors 1-1

Gefle hade möjligheten att säkra nytt kontrakt och var på den säkra sidan ända fram till Degerfors sena kvittering, detta trots att gästerna då spelade med en man mindre.

- Vi skapade ett enormt tryck när vi blev en man mer och tog välförtjänt ledningen, men tyvärr tappade vi segern. Nu får vi en poäng, som är betydligt bättre än noll, summerade Gefles tränare Poya Asbaghi det oavgjorda resultatet.

Målen kom under den senare delen av matchen. Deniz Hümmet gjorde 1-0 i den 79:e minuten, Sargon Abraham kvitterade i den 87:e. Degerfors utvisning, Kevin Wright, kom i den 63:e minuten. Degerfors spelar i Superettan även nästa säsong. Gefles öde avgörs på lördag borta mot Brommapojkarna.

30:e och sista omgången avgörs på lördag, den 4 november med gemensam avspark 16.00. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson