Hett på nedre halvan av serien

I 26:e omgången gick Dalkurd till ensam tabelltopp efter 4-2 hemma mot nästjumbon Syrianska. BP tappade mark efter mållöst bortamöte med GAIS. Trean Trelleborg fick också nöja sig med oavgjort hemma mot Varberg.
Om det liknar ett tre-lags-race i toppen är det mera ovisst på den nedre halvan där Norrby och Frej tog storsegrar mot Falkenberg (4-1) respektive Värnamo (5-0). Med fyra omgångar kvar ligger Syrianska och Åtvidaberg på de två oönskade nedflyttningsplatserna.

En poäng mot Varberg men Trelleborgs grepp om kvalplatsen stärktes.

Trelleborg-Varberg 1-1

Efter två straffar och fyra minuters tilläggsminuter blev det var sin poäng till Trelleborg och Varberg och sett med positiva TFF-ögon drygade man ut poängavståndet till Helsingborg som allsvensk kvaltrea. Till tvåan BP skiljer det fortfarande sex poäng.

Båda straffmålen kom i andra halvlek. Marcus Pode gjorde 1-0 sedan Varbergs målvakt Peter Dahlberg fällt Zoran Jovanovic. Oliver Silverholt kvitterade sedan Magnus Andersson agerat ojust mot Jakob Olsson. Målen kom med två minuters mellanrum, i den 77:e respektive 79:e minuten.

På nedre halvan känner därmed Varberg, 32 poäng, flåset i nacken från 31-poängstrion Gefle, GAIS och Norrby.

Gefle-Helsingborg 2-1

Gefle tog tre viktiga poäng i regnet på Gavlevallen och har nu åtta raka tävlingsmatcher utan förlust mot just Helsingborg. För Gefle lever möjligheten till nytt kontrakt i högsta grad. För Helsingborg försämrades drömmen om allsvenskt kval.

Det var Deniz Hümmet och Adam Bergmark Wiberg som mål- och passningsmässigt låg bakom Gefles seger. När Hümmet läckert tog ner Bergmark Wibergs högerinlägg och rullade in 1-0 stod matchklockan på 31 minuter. När Bergmark Wiberg precist nickade in 2-0 på Hümmets vänsterinlägg stod matchuret på 45 minuter.

Andra halvlek gick spel- och målmässigt till Helsingborg, men gästerna kom aldrig närmre än en sen nick-reducering från Edwin Gyimah.

- Vi följde matchplanen och gjorde en perfekt första halvlek. I andra borde vi ha gjort det bättre. Det var skönt att få göra mål, speciellt då jag inte tycker jag är någon bra huvudspelare, sa Adam Bergmark Wiberg efter segern i C More.

GAIS-Brommapojkarna 0-0

Det saknades inte målchanser, men efter 90 minuter stod det 0-0 på anslagstavlan inför 3.680 åskådare. För BP innebär poängen att man tappar mark i toppstriden. För GAIS fortsätter jakten på nytt kontrakt utan kvalspel.

Målvakten Otto Martler fick göra en oväntad debut för GAIS sedan Damir Mehic lämnat återbud på grund av skada. Martler fick priset som bäste GAIS-are.

För BP:s tränare Olof Mellberg slutade matchen på läktaren sedan domaren Robert Daradic förvisat honom dit i andra halvlek. Mellberg var lite för engagerad i förhoppningen om att se sitt lag gör ett segermål.

Dalkurd-Syrianska 4-2

Dalkurd gick i ensam serietopp efter en suverän första halvlek mot nästjumbon Syrianska då seriens skyttekung Richard Yarsuvat visade vägen med två mål (2-0 och 3-0). Övriga målskyttar var Ahmed Awad (framspelad av Yarsuvat) och Heradi Rashidi (på pasning från Awad).

- Jag gör två fina mål. Skönt också att dra ifrån lite i skytteligan, men man vet aldrig, någon kan komma i kapp, sa Yarsuvat till C More efter säsongens mål 16 och 17.

Efter paus gjorde Syrianska två snabba mål i 68:e respektive 70:e minuten och nu blev det plötsligt nerv i matchen. Det var Charbel Georges och Mattias Mete som tände lågan, dock utan någon poäng-framgång.

- Det är mycket som är dåligt. Det är inte okej, absolut inte, citerade superettan.se Charbel Georges efter förlusten.

Och helt nöjd var faktiskt heller inte Dalkurds tränare Andreas Brännström.

- Efter en tung september, med flera bortamatcher och svaga resultat, går vi nu vidare. Vi tar dock inte vår andra halvlek med oss, menade han.

Dalkurds fyra resterande matcher är mot Öster (h), BP (b), GAIS (h) och Trelleborg (b).

Falkenberg-Norrby 1-4

Norrby, nykomlingen från Söderettan, släckte mer eller mindre drömmen om en snabb allsvensk come back för Falkenberg genom att vända underläge till klar seger. Och inte bara det. Norrby tog ett stort steg mot nytt kontrakt, även om det kanske kommer att behövas kval för att hänga kvar.

Falkenberg tog ledningen efter 20 minuter på en straff slagen av Erik Pärsson, men när Tobias Englund blev utvisad elva minuter senare orkade Falkenberg inte stå emot Norrbys offensiv efter paus då fyra spelare gjorde var sitt mål. Norrby kunde ha kvitterat redan före paus, för i samband med Englands utvisning fick man också en straff som dock Adam Ståhl sköt i stolpen. Ståhl skulle få sin revansch…

I den 55:e minuten kvitterade just Ståhl då hans "inlägg" gick över alla och via ena stolpen in i mål. Tre minuter senare gjorde Gzim Istrefi 2-1 för gästerna. Marcus Översjö tryckte in 3-1 i den 78:e minuten och på tilläggstid fastställde Nicklas Savolainen slutresultatet på en straff.

Öster-Örgryte 1-1

Det krävdes en straff, på tilläggstid, för att Öster skulle ta poäng av Örgryte när de två Ö-lagen möttes på Myresjöhus Arena inför 2.673 åskådare. Efter en mållös första halvlek nickade Örgrytes lagkapten Johan Hammar in ledningsmålet på Sebastian Carlsens hörna. På tilläggstid fick Öster en straff och från elva meter gjorde försvararen Karl-Johan Lindblad inget misstag. Hans tredje straffmål i år. Hammars mål var hans andra i år och efter matchen sa han i C More:

- Vi är obesegrade i fem raka och det är klart att vi ville ha tre poäng när det var så nära.

Tabellsexan Öster kan redan nu inrikta sig på en ny säsong i Superettan medan Örgryte fortfarande är ett jagat byte på den nedre halvan.

Frej-Värnamo 5-0

Ganska jämnt spelmässigt, ändå klara 5-0 till Frej som därmed klättrade upp på negativ kvalplats. Och det var kanske just att Frej ville mer, sett ur tabellsynpunkt, som låg bakom hemmasegern.

- Tungt och fruktansvärt. Vi blev inte utspelade, men förlorade ändå stort, konstaterade Värnamos tränare Christian Järdler efter sin första förlust någonsin mot just IK Frej.

Nsima Peter gjorde första halvlekens två mål. Efter paus spelade han fram Martin Falkeborn till 3-0 och av bara farten gjorde Alie Sesay och Dusam Jajic var sitt mål innan eländet tog slut för smålänningarna.

Åtvidaberg-Degerfors 1-3

Degerfors spelar i Superettan även nästa säsong. Det ser klart mörkare ut för Åtvidaberg som noterade sin tolfte raka utan seger och sjunde raka förlust. Därmed har Åtvidaberg inte vunnit sedan den 25 juni, 1-0 borta mot Gefle, och ligger fem poäng från negativt kval och elva poäng från säker mark.

- Vi bränner helt enkelt för många avslut. När Degerfors gör 3-0 avgör de matchen. Bara att gratulera Degerfors, sa tränaren Andreas Thomsson besviket och vars Åtvidaberg har kvar att möta GAIS (h), Trelleborg (b), Varberg (b) och Norrby (h).

Mot Degerfors nickade Alexander Andersson in 0-1 och Mihlali Mayambela 0-2 före pausvilan. Det avgörande 0-3-målet kom också från Alexander Andersson i den 53:e minuten. Tio minuter senare gjorde Isac Lidberg 1-3.

27:e omgången avgörs 14-17 oktober. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson