Trelleborg mot Allsvenskan – via kval

Trelleborg har så gott som säkrat tredjeplatsen i Superettan.

Med två omgångar kvar av Superettan är Trelleborg till 99 procent klart för allsvenskt kval. Detta efter 4-0 hemma mot Åtvidaberg. Samtidigt spelade Öster och Falkenberg 1-1. Trelleborg har fortfarande också en liten möjlighet att bli tvåa, avhängigt tisdagens seriefinal mellan Brommapojkarna och Dalkurd.

På den nedre halvan ser det riktigt mörkt ut för jumbon Åtvidaberg som är väldigt nära nedflyttning. Ytterligare sex lag riskerar nedflyttning, antingen direkt eller via kval.

Trelleborg-Åtvidaberg 4-0

Trelleborg är på väg mot allsvenskt kval. Åtvidaberg är på väg mot division 1. Ja, efter klara 4-0 ska det mycket till för att Trelleborg ska missa tredjeplatsen och det ska lika mycket till för att Åtvidaberg ska klara sig undan degradering.
Trelleborg möter Frej borta i nästa omgång och avslutar hemma mot Dalkurd. Åtvidaberg möter Varberg borta i nästa omgång och avslutar hemma mot Norrby.

Mattias Håkansson gjorde TFF:s 1-0-mål mot Åtvid.På Vångavallen hade Åtvidaberg möjligheter att göra mål, men avsluten var inte av högsta klass eller om man så vill - inte av Trelleborgs kaliber.
Så här föll målen: 1-0 (15) Mattias Håkansson, 2-0 (36) Zoran Jovanovic, 3-0 (58) Marcus Pode, 4-0 (64) Salif Camara Jönsson (hans 15:e).
I pausen sa Mattias Håkansson till C More:
- Vi har bra kontroll, men måste vara noggrannare i andra halvlek. Kan vi göra några mål till blir det bra.

Vilket Trelleborg gjorde och vid två tillfällen, 2-0 och 3-0, stod Dino Islamovic för passningarna.
- Det var viktigt att vinna och vi tar med oss just vinnarinstinkten till de avslutande matcherna. Att jag blev utbytt efter 66 minuter berodde på att jag hade en varning, sa Islamovic till C More efter segern.

Öster-Falkenberg 1-1

En tungsprungen gräsmatta (det hade regnat rejält i Växjö) gjorde spelet chansartat, men bollen rullade hyfsat och det var Falkenberg som svarade för det mesta och bästa av spelet. Gästerna gick också välförtjänt till pausledning och som det brukar heta var släkten värst eftersom förre Österspelaren Richard Donkor placerade in 0-1 från cirka 20 meter efter ett genomtänkt FFF-anfall. Donkor spelade i Öster 2015-2016.

Falkenberg såg ut att bärga samtliga poäng när Öster mobiliserade ett anfall i 83;e minuten som bar frukt i form av mål då Fritiof Björkén placerade in kvitteringen från cirka tretton meter. Båda lagen hade bud på ytterligare mål, men resultatet stod sig tiden ut. Vilket innebär att Öster inte kommer att nå den allsvenska kvalplatsen. Ej heller Falkenberg.

GAIS-Norrby 2-1

Vilt GAIS-jubel efter Luka Mijaljevics sena segermål.När Marcus Översjö gav Norrby ledningen i den 24:e minuten var det fördel gästerna i den tuffa kampen om överlevnad på den nedre halvan. Det skulle dock inte gå nykomlingens väg. Först kvitterade Christer Nyström i den 47:e minuten och i andra tilläggsminuten sköt Luka Mijaljevic in 2-1 för GAIS. Mijaljevics sjunde och kanske viktigaste mål i år. Segern innebar att GAIS passerade Norrby i tabellen. Båda lagen ligger på rätt sida om det negativa kvalstrecket.

När matchen närmade sig full tid funderade GAIS-tränaren Bosko Orovic på att byta ut Luka Mijaljevic. Med facit i hand är han givetvis nöjd med att han inte gjorde det...
- Han fick ett kvitto på att han aldrig ska byta ut mig, sa segerskytten med ett leende till gp.se.

Gefle-Frej 3-0

Gefle körde över Frej när det som mest behövdes och nu skiljer det sju poäng mellan Gefle, på rätt sida om det negativa kvalstrecket, och Frej, på negativ kvalplats.
Bajram Ajeti gjorde 1-0 redan i andra minuten. Deniz Hümmet gjorde 2-0 i 34:e minuten och i den 57:e minuten fastställde Diego Montiel slutresultatet.

Som vanligt inledde Gefle i ett högt tempo, angav tonen och gav faktiskt aldrig gästande Frej någon rejäl chans att komma in i matchen.
- Vi gör det bra från början till slut. Vi har bra bolltempo, är aggressiva i försvaret och heta i anfallet. Vi gör det mesta rätt och vinner välförtjänt, menade Gefles tränare Poya Asbaghi efter segern utan att bli motsagd.

Varberg-Örgryte 0-0

Båda lagen hade var sitt avslut på mål och matchen slutade mållös. Därmed fortsätter dramatiken på den nedre halvan där Varberg ligger på negativ kvalplats. Örgryte har tre poäng mer och är i nuläget på säker mark.

På Varbergs hemsida är rubriken efter matchen "Oavgjort med mersmak" och då syftar skribenten i första hand på Gabriel Altemark-Vanneryrs chans i andra halvlek då han rundade målvakten Stojan Lukic och hade öppet mål - men sköt över. Altemark-Vanneryr hade en bra chans även före pausvilan, men då räddade Lukic.

Degerfors-Helsingborg 1-1

Sargon Abraham signalerar för säsongens tionde mål.Efter oavgjort på Stora Valla har Helsingborg gett upp kampen om tredjeplatsen och möjligheten till omgående comeback till Allsvenskan.
- Det här var sista chansen. Och vi tog den inte, sa lagkaptenen Peter Larsson till C More direkt efter slutsignalen.

Sargon Abraham gav Degerfors ledningen i den 59:e minuten. Kvitteringen, tillika slutresultatet, svarade Bradley Ralani för i den 89:e minuten.
- Vi hade chanser, men brände dem. Nu har det allsvenska tåget gått för vår del, menade Larsson besviket.

Det innebär att Degerfors och Helsingborg, två klassiska föreningar, kommer att möta varandra även i 2018 års Superettan.

Omgången avslutas med måndagens Värnamo-Syrianska och tisdagens seriefinal mellan Brommapojkarna-Dalkurd.
29:e omgången avgörs 27-30 oktober. Samtliga matcher visas av C More/TV4 Sport.

Upplagt av: Larne Wallisson