Frej och Örgryte kvar i Superettan

53 klubbar har spelat i Superettan sedan starten 2000. Akropolis IF kunde ha blivit den 54:e, men efter 0-0 på Vikingavallen stannar Frej kvar tack vare onsdagens 1-1 på bortaplan då bortamål räknas dubbelt. Dramatiskt värre på Gamla Ullevi där Örgryte vände onsdagens 1-2 till 2-1 efter ordinarie tid. I förlängningens näst sista minut nickade Hakeem Araba kvar Örgryte i Superettan.

Örgryte-Mjällby 3-1 efter förlängning, 2-1 efter 90 minuter

Vild ÖIS-glädje efter slutsignal i förlängningen.

Mjällby hade 2-1 att gå på och det märktes tidigt att Örgryte ville vända på siffrorna, nu med Hannes Sahlin, Jens Cajuste och Hakeem Araba från start jämfört med onsdagsmatchen. Johan Elmander och William Atashkadeh saknades helt på grund av skador medan Emil Skogh satt på bänken. Nytt i Mjällby var att David Löfquist var avstängd. Han ersattes av Kvame Adom Frimpong på innermittfältet.

Nu fick inte Örgryte någon utdelning på sitt spelövertag. I stället stack Mjällby upp på en och annan kontring och efter en dryg halvtimma blåste domaren Johan Krantz straff sedan Örgrytes Fredrik Björck dragit Joel Enarsson i tröjan. Oskar Sverrisson slog straffen, men inte bättre än att Stojan Lukic kunde rädda. På returen kunde Lukic dock inte hindra Granit Stagova att göra mål.

I den 69:e minuten kvitterade Örgryte och det var inte vem som helst som nickade in 1-1-målet. Det var nämligen 17-årige Said Adan som gjorde målet i sin A-lagsdebut. Hannes Sahlin stod för inlägget till Adan, som bytts in tio minuter tidigare.

Och tro det eller ej, unge Said Adan låg också bakom Örgrytes andra mål i den 83:e minuten då han sköt ett hårt skott från högerkanten, som gick via Mjällbys Axel Noréns huvud ribba in i mål. Därmed 2-1 och utjämnat sammanlagt. Förlängning att vänta?

Ja, så blev det och med dryga minuten kvar av dessa 2x15 minuter gjorde Örgryte målet som gör att de stannar kvar i Superettan. Inhopparen Emil Skogh vann en duell utanför Mjällbys vänstra straffområde, passade bollen mot mål och där dök han upp – Hakeem Araba som tryckte in 3-1 målet med hjälp av huvud och kropp.

Vilt jubel hos de flesta av Gamla Ullevis 3.261 åskådare där Mjällby bittert fick konstatera att historien upprepade sig, att årets kval mot Örgryte slutade precis på samma sätt som 2015, med förlust. Därmed kan Örgryte fira 130 år den 4 december som fortsatt Superettanlag.

Frej-Akropolis 0-0

Frejs målvakt Marko Atanackovic tackar hemmapubliken i Täby Kyrkby efter att kontraktet säkrats i Superettan.

Frej hade 1-1 att gå på efter onsdagens match i Spånga och det krävdes alltså mål av Akropolis om man skulle byta plats med Frej i Superettan. Så blev det inte. Frej kan därmed fortfarande titulera sig som Stockholms femte bästa lag efter en mållös tillställning på Vikingavallen inför 1 968 åskådare.

Det hettade till rejält under de sista fem ordinarie minuterna och de fem tilläggsminuterna då lagen drabbades av var sin utvisning. Först fick en hemmaspelare se det röda kortet och sedan var det en spelare i Akropolis som fick lämna planen innan matchen var helt slut.

När klubbarna möttes 2015 i kvalet till Superettan var det också Frej som drog det längsta strået. Då vann Frej båda matcherna med 1-0. Den här gången räckte det med ett mål, det Martin Falkeborn gjorde i onsdagens 1-1, då mål på bortaplan räknas som dubbelt då det sammanlagda resultatet är oavgjort.

Därmed spelar följande klubbar i Superettan 2018

Degerfors IF, Athletic Eskilstuna, IK Frej Täby, GAIS, Gefle IF FF, Falkenbergs FF, Halmstads BK, Helsingborgs IF, Landskrona BoIS, Varbergs BoIS, IFK Värnamo, Örgryte, Östers IF, förloraren Trelleborgs FF-Jönköpings Södra IF.

Upplagt av: Larne Wallisson