Landskrona och Brage - två historiska nykomlingar

BoIS mot Brage, i Superettan-möte 2000, seriens debutår.

Jönköpings Södra eller Trelleborgs FF i Allsvenskan eller Superettan 2018? På söndag eftermiddag vet vi.
Klart är att div 1-segrarna Landskrona BoIS och IK Brage spelar i Superettan nästa år. En serie de känner till mycket väl. Landskrona har spelat i näst högsta serien i 52 säsonger, Brage i 51,5 säsonger. Det känns redan nu som om Superettan 2018 blir något alldeles extra.

Det säjs att man aldrig ska titta bakåt, men då det gäller Superettans två nykomlingar Landskrona BoIS och IK Brage är det ofrånkomligt. Med sin historik tillför de nämligen 103,5 säsonger från Sveriges näst högsta fotbollsserie.

Landskrona BoIS toppar maratontabellen från 1928/29 med 52 säsonger, 1.269 matcher, 582 segrar och 2.024 poäng. I Superettans maratontabell (från 2000) ligger de sjua med elva säsonger, 330 matcher, 133 segrar och 484 poäng.

IK Brage ligger trea i maratontabellen med 51,5 säsonger, 1.181 matcher, 538 segrar och 1.837 poäng. I Superettans maratontabell ligger de på 21:a plats med åtta säsonger, 240 matcher, 64 segrar och 294 poäng.

För att ytterligare belysa dessa föreningars storheter avslöjar Allsvenskans maratontabell (med 64 klubbar) följande siffror:

  • Landskrona ligger på 15:e plats med 34 säsonger, 800 matcher, 261 segrar och 977 poäng.
  • Brage ligger på 21:a plats med 18 säsonger, 408 matcher, 126 segrar och 487 poäng.

Med utgångspunkt från denna historik var det kanske inte så konstigt att Landskronas tränare Agim Sopi sa så här efter seriesegern den 4 november:

Agim Sopi kramar om Saber Azizi efter BoIS segermatch mot Utsikten i oktober.- Landskrona är en stor klubb med ett starkt publikstöd i en stad som vet vad elitfotboll betyder och vi har de senaste åren visat i cupen att vi kan prestera och stå emot riktigt bra lag. Vi hör helt enkelt hemma i eliten.

- Från 2016 har jag haft förmånen att jobba med helt underbara karaktärer, såväl ledare som spelare. Vi kommer från tolv olika länder och tillsammans har vi gjort detta. Helt underbart.

Inför höstens omstart ledde Landskrona serien tre poäng före Mjällby och för varje omgång drygades ledningen ut… ända tills det tog stopp för Landskrona. Under omgångarna 22-25 tog Landskrona endast tre poäng mot Mjällbys tolv. Inför slutomgången, den 26:e, ledde Landskrona åter serien med bara tre poäng och lagens målskillnad var mer eller mindre den samma.

När det gällde som mest gjorde Landskrona sin plikt hemma mot Karlskrona, 2-0, medan Mjällby spelade 2-2 borta mot Ljungskile och seriesegern gick till Landskrona med fem poängs marginal.

- Nu ska vi smälta det här och med några värvningar ska vi visa att vi hör hemma i den svenska eliten. Det här är bara början, menar Landskronas Skopje-födde Agim Sopi lyckligt efter att ha tränat upp Landskrona BoIS efter tre år i division 1.

Om det blev dramatik och avgörande i Söderettans sista omgång kunde IK Brage fira seriesegern i Norrettan betydligt tidigare. Inför höstsäsongen ledde Brage före Umeå med åtta poäng, som till sist blev sex poäng före Akropolis. Umeå kom 19 poäng efter…

Foto: ikbrage.seBrage blev seriesegrare redan i den tredje sista omgången och utan en enda hemmaförlust på Domnarvsvallen tog man alltså steget upp i Superettan.

Var årets målsättning att vinna serien?

- Vi har legat i Ettan sedan 2014 och målet har hela tiden varit att nå Superettan igen. 2015 lade vi en treårsplan att målet skulle nås 2018 och nu har vi gjort det, säger Brages klubbchef Magnus Olsson.

Och när Dalkurd flyttar för allsvenskt spel i Uppsala och Kvarnsveden åkte ur Damallsvenskan verkar allt Borlänge-fokus bli på Brage.

- Det ger oss andra förutsättningar. Ekonomiskt är det ett stort steg att gå från Division 1 till Superettan. Men det är inte bara mera pengar in. Det är också mera pengar ut. Organisationen och spelatruppen växer. Vi måste vara smarta, värdera ekonomin och få näringslivet med oss, fortsätter Magnus Olsson.

På lördag är det guldfest i Borlänge. Med eller utan succétränaren Bengt Ottosson som lämnar klubben efter tre år?

- Givetvis med Bengt. Brage och Bengt skiljs som vänner, bedyrar Magnus Olsson.

Klebér Saarenpää, här i Syrianskas tjänst 2016.Och endast två dagar efter skilsmässan presenterade Brage en ny tränare i form av Klebér Saarenpää, som senast var U19-tränare i Hammarby.

- Jag ser verkligen fram emot att föra IK Brage tillbaka till svenska fotbollens finrum, men vi ska inte ha bråttom och vara naiva, sa han på torsdagens presskonferens.

41-årige Saarenpää har tidigare bland annat tränat Syrianska och danska Vejle. Han har gjort elva landskamper för Sverige.

Gemensamt för IK Brage och Landskrona BoIS är att de återfanns i den allra första Superettan 2000 då Djurgården och Malmö FF gick upp i Allsvenskan. Mjällby blev trea, men förlorade i kvalet mot Häcken efter straffar. Landskrona blev fyra och Brage blev åtta.

Vad får nykomlingarna för placeringar 2018?

Upplagt av: Larne Wallisson